Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku

Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku
  • 18.05.2017
  • Jarkapecie .sk

Príležitosť na dobrý koláč je vždy! Tento je v bezlepkovej verzii, na ktorú som použila chutné keksy bez lepku a palmového tuku.

Pri príprave nie je nič zložité, je dôležité dodržať pomalé pečenie (minimálne hodinu) a ešte pomalšie trpezlivé chladnutie, pri otvorených dvierkach rúry. Výsledok je výborný a odmeníte sa lahodnou chuťou jednoduchého koláčika.

Budete potrebovať: (pre formu 24-26 cm)

Korpus:

  • 250 g čokoládových pohánkových keksov (kúpite ich napríklad v DM drogérii alebo v zdravej výžive)
  • 80 g masla

Náplň:

  • 250 g netučného tvarohu
  • 200 g bánoveckej nátierky (neochutenej)
  • 250 g čerstvého syra (mascarpone, Philadelphia)
  • 150 g pochúťkovej smotany
  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 40 g krémového prášku (alebo maizeny, solamylu)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z jedného citrónu

Ovocná poleva:

  • 500 g jahôd (čerstvé alebo aj mrazené)
  • 3 PL chia semienok
  • 3 PL trstinového cukru

Odporúčame prečítať: Recepty: Muffiny z cukety – bez lepku

Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie. Pre korpus rozpustite maslo a nechajte ho vychladiť. V mixéri rozmixujte keksy. Pridajte maslo ku keksom a premiešajte. Zmes presypte do tortovej formy a lyžicou dobre  utlačte po celom dne. Pečte pri teplote 190°C 12 minút. Nechajte vychladiť.

Tvaroh, mascarpone, bánoveckú nátierku a smotanu vložte do misy robota, pridajte strúhanú citrónovú kôru, cukor, vanilkový extrakt. Všetko šľahajte 2-3 minúty. Krémový prášok rozmiešajte v minimálnom množstve mlieka (vody) a pridajte k smotanovej zmesi a premiešajte. Postupne pridávajte vajcia po jednom  a každé vždy dôkladne zapracujte. Pripravenú smotanovú zmes prelejte na upečený korpus, urovnajte povrch. Tortovú formu položte na plech na pečenie (niekedy vytečie trochu tuku počas pečenia) a pečte pri teplote 165°C asi 60 – 65 minút.


Cheesecake je upečený, keď je po obvode pevný a stred sa trochu trasie. Nechajte ho v pootvorenej rúre úplne vychladnúť (nechávam cez noc). Niekedy sa stane, že korpus pri chladnutí pukne, ale to nie je závada. Približne po hodine chladenia ostrým nožom opatrne uvoľnite okraje formy, ale formu neotvárajte.

Jahody umyte, očistite a spolu s cukrom ich rozvarte. Pridajte do nich 3 polievkové lyžice chia semienok , premiešajte a nechajte vychladiť. Semienka nabobtnajú. Na vychladnutý korpus rozotrite ovocnú zmes.

Odporúčame prečítať: Recept na nepečené čokoládové bonbóniky truffles


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Lucia Šeptáková 18.05.17 05:31

karma
108.00

Mňam vyzerá božsky a ešte aj bezlepkový,určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 18.05.17 06:42

AK
karma
64.00

Bezlepkovú stravu má moja kolegynka, tak sa určite poteší, keď jej odporučím váš recept.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.05.17 07:16

SK
karma
86.00

môj priatel má rada cheesecake, vyzerá lákavo.... určite si recept vytlačím.... a samozrejme vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.05.17 07:44

SK
karma
114.00

určite vyskúšam, suroviny sú "kúpitelné"

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.05.17 09:30

DB
karma
117.00

Vyzerá veľmi dobre, blíži sa jahodová sezóna, treba vyskúšať.Dobrý nápad dať chia semienka do náplne...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.05.17 12:08

PV
karma
113.00

Jahôdky ľúbim .. Prednedávnom som robila podobný .. mňamka..

  • 0
Odpovedať

Zuzana Kyseľová 18.05.17 15:19

ZK
karma
-1.00

Vyzerá úplne úžasne. A keďže je bezlepkový tak ešte lepšie.

  • 0
Odpovedať

Natália Homolová 18.05.17 16:44

NH
karma
91.00

Mnaam ten vyzera bozsky ,sviezi na leto super

  • 0
Odpovedať

Stanislava Hasajová 19.05.17 18:37

SH
karma
-1.00

vyskúšam, ďakujem za recept

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.05.17 22:04

MM
karma
100.00

často pripravujem podobné cheesecaky

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.05.17 06:49

MF
karma
67.00

milujem cheesecaky - pečené aj nepečené, najlepšie v kombinácii s ovocím, jahody ^^^plus; maliny sú TOP

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 24.05.17 21:24

DR
karma
104.00

Tak toto vyzera nebezpecne dobre :-)

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 15.06.18 19:33

ĽU
karma
100.00

zaujímavy recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní