Recept: Kváskový bezlepkový mazanec

Recept: Kváskový bezlepkový mazanec
  • 07.04.2017
  • Jarkapecie .sk

Existuje veľké množstvo receptov na obyčajný mazanec z kysnutého cesta až po tvarohové mazance s hrozienkami, mandľami, brusnicami a s rôznymi ďalšími variantmi. Mazanec sa tradične pripravuje na Bielu sobotu. V mnohých domácnostiach je zvykom tento mazanec nosiť do kostola na Veľkonočnú nedeľu k posväteniu. Skúste si tento rok pripraviť bezlepkovú alternatívu mazanca.

Príprava rozkvasu:

Rozkvas som si pripravila z hladkej kukuričnej múky a nechala som ho "bublinkovať" na parapete približne 6 dní, aby zosilnel. Na šiesty deň ráno som zmiešala 100 g kukuričnej múky so 100 ml vlažnej vody a pridala som 2 veľké lyžice hotového kvásku a dobre som všetko premiešala. Nádobu dom zakryla fóliou a nechala som ju na parapete 5 hodín „pracovať".

Odporúčame prečítať: Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy

 Kváskový bezlepkový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Ak chcete použiť do cesta hrozienka alebo brusnice, namočte si ich do dvoch lyžíc rumu. Roztopte 100 g masla a nastrúhajte si kôru z jedného citróna.

Na cesto zmiešajte:

  • 100 g tapiokového škrobu
  • 50 g ryžovej múky
  • 70 g pohánkovej múky
  • 1 polievkovú lyžicu psyllia
  • štipku soli
  • 100 g trstinového cukru

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky

 Kváskový bezlepkový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Do suchej zmesi pridajte 200 g pripraveného rozkvasu, jeden žĺtok, nastrúhanú kôru z citróna a pridajte vlažné roztopené maslo spolu s 50 ml vlažného mlieka. Všetko dobre premiešajte. Ak je cesto veľmi husté, pridajte ešte opatrne trochu mlieka (ja som nemusela). Cesto dajte na pracovnú podložku a pridajte k nemu namočené brusnice s rumom a prekladaním vyformujte do tvaru bochníka. Pôsobením psyllia cesto postupne zhutnie a bude sa dať dobre tvarovať. Podsypte si prípadne pracovnú plochu trochou ryžovej múky.

Vytvarovaný bochník vložte do ošatky, ktorú ste predtým dobre vysypali múkou (ryžovou alebo pohánkovou). V ošatke nechajte kysnúť 5-6 hodín. Záleží na teplote v miestnosti.


Cesto môžete vložiť do rúry, kde zapnete svetlo. Rúru rozpáľte spolu s plechom na pečenie na 230°C. Bochník vyklopte na pečiaci papier. Papier si položte na drevený lopárik. Mazanec natrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Keď je plech rozohriaty, opatrne preložte bochník aj s papierom na plech a vložte do rúry. Pečte 10 minút. a potom znížte teplotu na 200°C a dopekajte asi 25-30 minút. Vpichnutím drevenej špajle zistíte, či je mazanec upečený. Špajľa ostane suchá. Mazanec z bezlepkových surovín má inú konzistenciu ako pri použití hladkej pšeničnej múky, je trochu tuhší, ale chutí výborne.

Odporúčame prečítať: Expresný banánový dezert


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Monika Filípková 07.04.17 06:39

MF
karma
56.00

Tento bezlepkový receptík posuniem mojej kamoške, keďže ona má bezlepkovú diétu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 07.04.17 08:18

SK
karma
86.00

tento receptík našťastie nepotrebujem vedieť..... ale ten to má bezlepkovú diétu ho určite ocení

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.04.17 18:30

SK
karma
114.00

ja som práve dopiekla írsky špaldový chlieb, nepoužívam rozkvas ale iba sódu bikarbónu, tiež chutí

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 08.04.17 18:29

MR
karma
104.00

a máme tu Veľkú noc, mazanec u nás nesmie chýbať, tak zmením overený recept za tento, verím, že bude chutiť rovnako dobre ako ten môj :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní