Recept: Kváskový špaldový mazanec

Kváskový špaldový mazanec

Mazanec je tradičný symbol Veľkej noci, ktorý sa podáva ako slávnostný chlieb. Nie je to vianočka, aj keď mazanec sa tiež robí pletený, ale najčastejšie je v tvare bochníka. V mazanci kedysi neboli ani sušené hrozienka, brusnice a na povrchu nebol posypaný mandľami - len potretý vajíčkom. V dnešnej "bohatej" dobe sme si ho postupne vylepšili a konzumujeme ho viac na sladko, práve ako náhradu vianočky.


Na rozkvas budete potrebovať:

  • 25 g ražného kvásku
  • 20 g práškového cukru
  • 90 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g vlažnej vody


Do kvásku pridajte vodu - rozmiešajte, pridajte cukor a múku. Vznikne vám husté cestíčko, ktoré dajte do misy a prikryte ju. Moje cestíčko som pripravila večer a nechala som ho celú noc v rúre (vypnutej). Ráno okolo 9. hodiny bolo pekne nabublané  a takmer 3-násobne zväčšilo svoj objem.

 

Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami

Na cesto budete potrebovať:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • celý rozkvas
  • 80 g trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 120 g masla (vyberte ho skôr z chladničky)
  • 10 g soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • koreniny (mletý zázvor, mletý muškátový oriešok, mletá škorica, mletý hrebíček) – koreniny nemusíte dávať, ale môžete použiť ich zmes, alebo len niektorú z nich
  • sušené brusnice namočené v dvoch lyžiciach rumu – nie sú tiež nutné

 

Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom

Príprava:

Do väčšej misy preložte rozkvas, pridajte polovicu vlažného mlieka, 3 rozšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Potom pridajte cukor, kôru z citróna a postupne zmiešavajte s preosiatou múkou. Je výhodné pracovať s robotom.  Postupne pridávajte ešte mlieko. Keď máte múku zapracovanú, pridávajte po malých kúskoch maslo a až keď je dobre zapracované, pridajte soľ a namočené brusnice s rumom. Cesto som miesila za pomoci robota asi 15 minút. Ak to budete robiť ručne, bude trvať miesenie dlhšie. Hotové cesto sa odlepuje od misy, je lesklé a tvoria sa v ňom bublinky. Vytvarujte cesto do bochníka, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť.


Ja som mala cesto hotové o 10. hodine a kyslo do 17. hodiny v mise. Potom som ho vybrala na múkou posypanú  pracovnú plochu a rozdelila som ho na tri diely. Každý diel riadne poprekladajte (ako pri  príprave chlebíka) a vložte ho do múkou vysypanej ošatky. Ošatku vložte do igelitu a nechajte kysnúť tak, aby cesto minimálne zdvojnásobilo svoj objem. U mňa ten proces trval do 20. hodiny.


Rozohrejte rúru na 200°C aj s plechom, na ktorom budete piecť. Na drevený lopárik si dajte papier na pečenie a na tento vyklopte bochník z ošatky. Očistite bochník od múky a natrite ho buď osladeným mliekom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Bochník môžete posypať mandľami. Takto pripravený bochník opatrne presuňte na rozpálený plech a vložte ho do rúry.


Pečte 10 minút pri 200°C a potom znížte teplotu na 170°C a pečte ešte asi 25-30 minút. Ak vám povrch bochníka rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom. Urobte si priebežne skúšku špajľou, tá musí ostať po zapichnutí suchá. Nepečte mazanec zbytočne dlho, lebo vám vyschne a bude sa drobiť. Po upečení prikryte mazanec čistou ľanovou utierkou a nechajte úplne vychladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vitamínovú bombu v podaní cvikovej polievky


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

4 komentáre

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



06.04.17 13:33 | Martina Zahoranová | karma: 88
mňam, dala by som si :-)

odpovedať

0 | 0


06.04.17 14:46 | Soňa Kelemenová | karma: 79
asi nie, možno by som ochutnala, ale mám rada klasickú vôňu a chuť chlebíka...

odpovedať

0 | 0


06.04.17 16:04 | Monika Filípková | karma: 105
Takýto domáci je najlepší, už sa len zahryznúť!

odpovedať

0 | 0


06.04.17 17:35 | Helena Zobková | karma: 100
Aj by som skúsila upiecť, len neviem ako je možné získať kvások. Mamka ho robievala, len žiaľ, nikdy som sa o to nezaujímala :(

odpovedať

0 | 0




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Monika Bagárová nám prezradila, ako sa stará o svoje krásne vlasy!

03.04.2017 ROZHOVORY
Monika Bagárová nám prezradila, ako sa stará o svoje krásne vlasy!

Speváčka Monika Bagárová patrí medzi najkrajšie speváčky na česko-slovenskej scéne. Pre nás prezradila starostlivosť o jej krásne vlasy...

Slovenka Simona Leskovská akoby z oka vypadla svetovej modelke!

20.04.2017 LIFESTYLE
Slovenka Simona Leskovská akoby z oka vypadla svetovej modelke!

Slovenská modelka, moderátorka a finalistka súťaže krásy Simona Leskovská nepochybne patrí k najkrajším Slovenkám. Žiarivý úsmev, exotické črty tváre a havranie vlasy z nej robia osudovú ženu „femme f...

Toto robí Andrea Verešová, keď sa chce rýchlo dostať do formy

19.04.2017 ROZHOVORY
Toto robí Andrea Verešová, keď sa chce rýchlo dostať do formy

Jedna z najznámejších slovenských modeliek a bývala Miss Slovensko 1998 Andrea Verešová má postavu, po ktorej túži množstvo žien. Ako sa sama priznala v jej tridsiatich šiestich rokoch už nie je nič s...

Vrásky, akné, či jazvičky? Skúste túto domácu pleťovú masku!

31.03.2017 KRÁSA
Vrásky, akné, či jazvičky? Skúste túto domácu pleťovú masku!

Robia vám make-up a korektor každodenných pomocníkov, bez ktorých nedáte ani ráno, pretože vašu pleť "zdobí" akné a nie je vôbec dokonalá? Akné dokáže naozaj potrápiť a vytvoriť nejednu vrásku na čele...

Ktoré plavky sú v Európe číslo 1? Nebudete veriť!

12.04.2017 MÓDA a ŠTÝL
Ktoré plavky sú v Európe číslo 1? Nebudete veriť!

Plánujete už letnú dovolenku a nemôžete sa dočkať letných teplôt? Sme na tom rovnako, preto sme si pre vás pripravili, s najväčším nadšením, prehľad módnych trendov pre šaty a plavky, ktoré vás úplne ...

Správne držanie tela – skúste cvik, ktorým ho dosiahnete

19.04.2017 LIFESTYLE
Správne držanie tela – skúste cvik, ktorým ho dosiahnete

Bolesť chrbta a zlé držanie tela je jednou z najčastejších príčin, s ktorými ľudia prichádzajú k lekárovi. Ak máte sedavé zamestnanie, tak o tejto nepríjemnej bolesti viete svoje. Vedeli ste...

Zápal sedacieho nervu: Ako si uľaviť od bolesti?

14.04.2017 LIFESTYLE
Zápal sedacieho nervu: Ako si uľaviť od bolesti?

Sedací nerv je najhrubší nerv ľudského tela. Je takmer taký hrubý ako malíček na ruke. Tiahne sa od driekovej časti chrbtice cez zadok až dole do nôh. V súvislosti s týmto nervom vzniká jeden veľmi ne...

Štýlová misska Kristína Činčurová: Tieto kúsky musíte mať aj vy!

17.04.2017 LIFESTYLE
Štýlová misska Kristína Činčurová: Tieto kúsky musíte mať aj vy!

Krásna Miss Slovensko 2016 Kristína Činčurová patrí medzi najkrajšie ale i naštýlovejšie Slovenky. Mladá modelka nám už viac ako rok dokazuje, že má perfektný vkus na obliekanie...

Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

23.04.2017 LIFESTYLE
Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

Ak potrebujete expresne zmenšiť objem svojho bruška, aby ste v šatách vyzerali dobre, máme pre vás tip, ako nato behom 3 dní. Samozrejme, že najlepšia cesta je pravidelná vyvážená strava a pohyb...

Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

24.04.2017 LIFESTYLE
Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

Fajčenie poškodzuje takmer každý orgán v ľudskom tele. Nehovoriac o chorobách a rizikách, ktoré so sebou fajčenie prináša. No na druhej strane, vedeli ste, že fajčenie nášmu zdraviu aj prospieva...

Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

19.04.2017 LIFESTYLE
Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

Sóda bikarbóna je úplne bežná surovina, ktorú nájdeme asi v každej domácnosti. Je veľmi lacná, a pritom jej využitie je oveľa väčšie, ako si v skutočnosti ľudia myslia...

Pravidelné pitie kávy - fakty, ktoré o ňom treba vedieť!

14.04.2017 LIFESTYLE
Pravidelné pitie kávy - fakty, ktoré o ňom treba vedieť!

Káva je dlhodobo po čistej vode druhým najpopulárnejším nápojom na celom svete. Nie je to teda ani čaj, ani pivo, či víno, alebo nejaké energy drinky. Káva je pre mnohých tým, čo ich ráno (cez deň...

Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

20.04.2017 LIFESTYLE
Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Potravinové škandály - určite si na niektoré z nich pamätáte. V poslednej dobre je to hlavne o plastovej ryži, ktorá sa údajne vyrába v čínskych továrniach. No aké sú tie ďalšie a pred čím by sme sa m...

Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

05.04.2017 LIFESTYLE
Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

Tymian patrí medzi korenia, ktoré sú využívané v mnohých domácnostiach. Svojím vzhľadom sa podobá na materinu dúšku, preto si ich ľudia často mýlia. No vedeli ste...

Úspešná blogerka Sissque: Z môjho hobby sa stal džob snov!

12.04.2017 ROZHOVORY
Úspešná blogerka Sissque: Z môjho hobby sa stal džob snov!

Krásna a úspešná Silvia Čisáriková alias blogerka Sissque patrí v súčasnosti medzi najpopulárnejšie blogerky na Slovensku. Jej elegantný štýl v kombinácii s extravagantnejšími kúskami si získal množst...

Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!

07.04.2017 LIFESTYLE
Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!

Púpava lekárska je podceňovanou rastlinou, okolo ktorej mnohí prejdú bez povšimnutia. Pritom to nie je len obyčajná burina. Práve naopak, môžeme ju zaradiť medzi mnoho ďalších liečivých rastlín...

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY



    Najnovšie z HLAVNÉSPRÁVY.sk


    Najnovšie z TOPDESAŤ.sk

    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s