Muffinky sú veľmi praktické koláčiky – či už cestujete, alebo chystáte cyklotúru, aj ako drobnosť k čaju alebo kávičke. Rada ich pečiem so špaldovou múkou, ale aj z prirodzene bezlepkových múk mi veľmi chutia. Do cesta stačí nastrúhať mrkvičku, cuketu, alebo pridať len šťavnaté ovocie a malé tortičky sú rýchlo hotové. Pre väčšiu vláčnosť rada pridám rozmixovaný zrelý banán a nepotrebujem dávať veľa cukru.
Budete potrebovať na 12 ks:
- 1 zrelý banán
- kôru a šťavu z jedného bio citróna
- 2 väčšie vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 150 g dobrého oleja (použila som kvalitný slnečnicový v bio kvalite)
- 150 g pohánkovej múky (môžete miešať s ryžovou)
- 50 g mletých mandlí (alebo orechov)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva (bezlepkového)
- 120 g jemne strúhanej mrkvy
- 3 väčšie broskyne
Odporúčame tiež: Recept: Višňovo - mandľové tartaletky bez lepku
Príprava:
Broskyne nakrojte jemne do kríža a vložte ich na tri minúty do vriacej vody. Vyberte ich a ošúpte. Pokrájajte ich na drobné kocky. Mrkvu očistite a nastrúhajte na jemno. V mixéri mixujte banán, vajcia, cukor. Do tejto zmesi vmiešajte olej. Múku, mleté mandle, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli premiešajte, pridajte strúhanú citrónovú kôru a tekutú zmes. Dobre premiešajte, pridajte strúhanú mrkvu a nakrájané broskyne. Celú zmes krátko premiešajte a naplňte muffinové košíčky. Pečte 20 minút pri teplote 180° C. Do zmesi môžete pridať aj nasekanú čokoládu.
Odporúčame: Recept: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy