Recept na chrumkavé viaczrnné žemle

Recept na chrumkavé viaczrnné žemle
  • 27.03.2016
  • Lucia Hausknechtová

Pečenie domáceho pečiva nie je nič komplikované. Stačí niekoľko základných surovín, chuť piecť a môžete si pochutnávať na čerstvej bagete, žemliach alebo chlebe.

Inšpirácie na domáce pečenie nájdete aj v kuchárskej knihe s názvom Veľká kniha o pečení chleba, ktorá ponúka desiatky chutných receptov. Jedným z nich je aj recept na chrumkavé viaczrnné žemle. 

Recept (8 viaczrnných žemlí):

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 10 g čerstvého droždia
  • 100 g zmesi semiačok z obchodu s biopotravinami
  • 2 kávové lyžičky soli

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Veľká kniha o pečení chleba (recenzia)

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Droždie pomrvíme do 50ml vlažnej vody a dáme asi na 15 minút odpočívať. Do misy preosejeme múku, pridáme zmes semiačok, soľ a 150ml vlažnej vody. Všetko vymiešame na hladké cesto nadstavcom ručného mixéra, najprv pri najnižších, potom pri najvyšších obrátkach.

Pridáme zarobené droždie a cesto na pomúčenej doske dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom ho znovu dôkladne premiesime a pomúčenými rukami vytvarujeme žemle.

Žemle necháme ďalšiu hodinu kysnúť. Medzitým vymastíme plech na pečenie. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, teplovzdušnú rúru na 220 stupňov. Žemle pečieme na strednej priečke asi 20 minút.

 

Dobrú chuť!

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 27.03.16 08:56

SK
karma
114.00

urcite vyskusam

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 29.03.16 17:47

MZ
karma
92.00

pečivo sa snažíme doma obmedziť no tieto žemličky vyzerajú veľmi chutne a aj by som si veru dala

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 06.04.16 14:39

karma
93.00

vyzerajú krásne :) vyskúšam ich, určite budú lepšie ako z obchodu

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 06.04.16 18:40

IP
karma
89.00

zaujimave, len neviem ci by sa mi podarili, raz sme skusali chlieb a bola z toho placka :)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 06.04.16 20:51

karma
113.00

taky se mi moc nedaří, moje výtvory mají jiný tvar, ale musím říct, že se sní

  • 0
Odpovedať

Lucia Godorová 11.04.16 00:42

LG
karma
-1.00

keby sa mi tak chcelo vypekať každý týždeŇ :) ale vyskúšam ich určite

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 11.04.16 21:35

MP
karma
97.00

vyzeraju chrumkavo:)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.05.16 17:19

AK
karma
100.00

môžu byť chutné

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 15.07.16 22:31

MZ
karma
-1.00

Kedysi som robila podobné a mali úspech.. určite vyskúšame aj tieto :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní