Recept na domáce makové šúľance

Recept na domáce makové šúľance
  • 15.02.2024
  • Nana Topoľská

Hovorí sa, že aspoň párkrát do týždňa by sme sa mali zdržať mäsitých pokrmov a skúsiť to i bez nich. Našim polovičkám sa to spočiatku možno až tak veľmi páčiť nebude, ale čo tak skúsiť si čas od času okrem mäsa uvariť aj niečo sladké? Napríklad také pravé, domáce makové šúľance, ktoré veľmi dobre poznáme ešte z našich detských čias? 

Veríme, že v čase čítania tohto receptu ste už z práce dávno doma a preto vám nejaký ten mak medzi zubami už nebude robiť problémy :) Tak sa teda pusťme do varenia!

Babičkine makové šúľance - prečo ich všetci tak milujeme?

Makové domáce šúľance patria medzi tradičné slovenské jedlo. Robiť šúľance pritom vôbec nie je zložité! Varenie šúľancov, ako aj samotný postup receptu sa na v našich zemepisných končinách traduje z pokolenia na pokolenie. Aj preto vám dnes prinášame tradičný recept na šúľance, ktorý určite zvládne naozaj každý. Ešte predtým však pre vás máme niekoľko informácií o domácich makových šúľancoch:

  • Príprava: Na prípravu domácich makových šúľancov budete potrebovať cesto, ktoré sa pripravuje z múky, mlieka, masla, vajec a soli. V niektorých regiónoch sú však obľúbené aj zemiakové šúľance.
  • Tvary: Najlepšie makové šúľance sa môžu podávať v rôznych tvaroch, napríklad ako guľky alebo malé valčeky.
  • Varenie: Domáce makové šúľance sa varia vo vriacej slanej vode. Vložia sa do vody a varia sa až do zmäknutia - väčšinou niekoľko minút. Potom sa uvarené šúľance vyberú cez sitko, aby sa scedila voda.
  • Posýpka: Po uvarení makové šúľance posypeme makom - použijeme mletý mak alebo aj masla a mak. Niektorí ľudia ich tiež posypávajú práškovým cukrom alebo poliate medom.

Makové šúľance sú slovenské domáce jedlo, ktoré sa môže podávať kedykoľvek počas roka. Sú obľúbené nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách strednej a východnej Európy.

Tradičné šúľance s makom - ingrediencie

Na prípravu 5 porcií budeme potrebovať:

  • 800 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 400 g polohrubej múky (prípadne ako náhrada môže poslúžiť aj hladká múka)
  • 50 g masla
  • mak
  • soľ
  • práškový cukor
  • + mleté orechy, ovocie

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

Prísady na prípravu makových šúlacov

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nana Topoľská

Recept na makové šúľance ako od babičky!

1. Aby vám príprava tohto jedla netrvala zbytočne príliš dlho, odporúčame si zemiaky uvariť už ráno. Po príchode z práce zemiaky ošúpeme, nastrúhame uvarené zemiaky, osolíme a spolu s múkou a vajcom vypracujeme husté zemiakové cesto. 

2. To potom rozvaľkáme a pokrájame na menšie časti, z ktorých začneme šúľať valčeky - šúľance. Pri tejto činnosti vám určite veľmi radi pomôžu aj vaše deti, ktorým hmota určitým spôsobom pripomína plastelínu... ale v tom prípade je otázne, či sa najete za 15 minút alebo za dve hodiny :)

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Šúľance s makom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nana Topoľská

3. Šúľance hodíme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, vyberieme a scedíme.

4. Medzitým si do veľkej misy pripravíme mak, ktorý zmiešame s práškovým cukrom a roztopeným maslom. Horúce šúľance túto zmes rýchlo a ľahko nasiaknu a preto ich v nej stačí len zľahka pomiešať a hneď servírovať.

5. Môžeme ešte posypať orechami a ozdobiť ovocím - vašej fantázii a chutiam sa medze nekladú!

 

Dobrú chuť a nezabudnite si potom umyť zuby! :)

 

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nana Topoľská

Aktualizované na 15.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 22.02.17 07:58

SK
karma
114.00

pravé zemiakové šúľance sú pre mňa pochúťkou, už aj vnúčence sa ich nevedia dopapkať

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 22.02.17 08:17

karma
108.00

Mnam,tie milujeme,vzdy ked mi zostanu zemiaky tak ich urobim.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.02.17 12:13

MM
karma
100.00

už som dávno nerobila šúlance, musím to napraviť

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 22.02.17 19:55

PV
karma
113.00

Mňamka.. Robievam ich , aj s orechami nám chutia.. Tiež nemusíme každý deň mäso, napr. dnes som robila jablkovo-tvarohovú žemľovku ..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 22.02.17 20:29

MC
karma
109.00

Mám rada makové šúľance a mak si dopestujem sama.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Petriková 27.02.17 07:33

AP
karma
-1.00

Vyzera super,už som chladná :D

  • 0
Odpovedať

Kinga Bugárová 27.02.17 21:57

KB
karma
-1.00

bohuzial nemam rada :(

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 07.03.17 07:22

AB
karma
100.00

obľúbená klasika a príjemná spomienka na detstvo :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 07.03.17 13:58

SH
karma
123.00

makové šúľance sú výborné, máme ich radi

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 16.03.24 08:12

MK
karma
100.00

Robievam zemiakové s makom a masielkom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní