Nájsť dobrý recept na vláčne a nadýchané palacinky dá niekedy zabrať. Ak patríte k tým, ktorý ho ešte stále nenašli, nájdite inšpiráciu v tomto recepte. Je z knihy Kuchárska biblia, na ktorej tvorbe sa podieľalo niekoľko šéfkuchárov. Tí síce používajú špeciálne panvice určené na prípravu palaciniek, no bude to fungovať aj na vašej obyčajnej. Netrápte sa, keď sa vám nepodarí prvých pár palaciniek. Pri ich príprave je treba myslieť aj na teplotu panvice či konzistenciu cesta.
Recept (12 palaciniek):
- 125 g hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 rozšľahané vajcia
- 300 ml mlieka alebo mlieka s vodou
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska biblia (recenzia)
Do misky nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, do stredu rozbijeme vajcia. Pomaly začneme šľahať a postupne pridávame mlieko, aby vzniklo jemné cesto. V prípade potreby ho scedíme. Prikryjeme a necháme odpočívať asi 30 minút alebo celú noc. Pred pečením cesto dôkladne premiešame.
Do panvice vložíme kúsok masla a zahrievame ho na miernom ohni, kým sa nespení. Roztopené maslo zlejeme do misky. Na vymastenú panvicu nalejeme naberačkou trochu cesta. Začneme v strede panvice. Panvicu dôkladne ponakláňame, aby sa cesto roztieklo po celom povrchu panvice. Palacinky pečieme jednu minútu kým cesto zospodu nezhnedne. Palacinku potom obrátime. Pečieme ďalších 30 sekúnd až jednu minútu, a potom palacinku vytiahneme a preložíme na tanier. Naplniť ich môžeme sladkým lekvárom a dozdobiť čokoládou či práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk