Poznáte to výborné sladké škoricové pečivo z obchodov nazvané rollo? My vám dnes ukážeme, ako si ho jednoducho pripraviť doma za pár minút. Prečo práve rollo? Dôvod je jednoduchý. Cesto pokrájané na tenké pásiky natreté škoricovou plnkou zrolujete a dáte piecť. Môže teda pripomínať aj croissant, ale nie je až tak navrstvené.
Keďže ide o veľmi jednoduchý a rýchly recept, použijeme lístkové cesto. Môžete pokojne použiť vopred rozvaľkané, ale pokiaľ máte cesto v kocke, nevyvaľkajte ho príliš na tenko. Tento krát ho potrebujeme trošku hrubšie. Počítajte tiež s tým, že maslo bude počas pečenia vytekať, preto vás od umývania plechu nezachráni ani papier na pečenie.
Ak sa pravidelne zásobujete lístkovým cestom pre prípad núdze alebo nečakanej návštevy, toto je ideálny recept, ktorý môžete pri najbližšej príležitosti vyskúšať.
Odporúčame prečítať: Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 1 škoricový cukor
- 2 ČL mletej škorice
- 3 PL kryštálového cukru
- 40 g masla
- žĺtok na potretie
Postup:
1. Maslo nakrájame na malé kúsky a necháme ho v teple zmäknúť, aby sa z neho dala vymiešať pasta. V časovej tiesni nám môže pomôcť mikrovlnka, kde ho len na pár sekúnd necháme ohriať a bude ihneď krémové.
2. Do zmäknutého masla pridáme všetky sypké suroviny – škoricu, škoricový cukor a kryštálový cukor. Všetko spolu dobre premiešame, aby vznikla dobre roztierateľná pasta.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
3. Cesto pokrájame radielkom na malé trojuholníčky a celé ho potrieme škoricovou pastou. Potom každý kúsok cesta zamotávame smerom od širšieho konca k špicu, aby sme vytvorili akoby croissant.
Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky
4. Rožteky dáme na plech, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s troškou mlieka a dáme piecť na 170° asi 10-15 minút. Aby rožteky pekne narástli, môžeme v rúre zapnúť aj fúkanie, ale nie na celú dobu pečenia, lebo by sa mohlo stať, že sa celé rollo rozvinie.
Odporúčame prečítať: Rýchle a lahodné mini croissanty
Rýchle a lahodné škoricové rollo je hotové. Chrumkavé pečivo ku kávičke je ideálne, ak práve nemáte veľa času na zložité vypekanie.