Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake
  • 23.09.2016
  • Jarkapecie .sk

Tekvica hokkaido nám krásne dozrela, krémovej polievky so zázvorom a kokosovým krémom sa neprejem, ale aj pečená tekvica s bylinkami v rúre je lahôdka. Farba a chuť tejto tekvice je nenahraditeľná na tanieri. 

Koláčik je tradičný, z celozrnnej špaldovej múky, s pravým tvarohom, maslom a vajíčkami. Pri príprave tradičných koláčov sa snažím odľahčiť v sladkosti a tučnote, teda rada použijem odtučnený tvaroh, menej cukru, aj keď používam trstinový - dávku masla tiež znižujem. Klasickú bielu múku nahrádzam hladkou špaldovou, resp. celozrnnou špaldovou.

Odporúčame tiež: Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na korpus:

  • 375 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 50 g dobrého kakaa

Všetky suroviny zmiešajte do hladkého cesta a zabalené vo fólii ho nechajte oddýchnuť 30 minút. Do tortovej formy (26 cm) bolo cesta viac, nechcela som ho hrubé, a tak som zo zbytku upiekla pár keksíkov. Vždy sa minú pri kávičke  smiley.

Odporúčame tiež: Recept: Vajíčková frittata s talianskym syrom

Recept na Tekvicovo - čokoládový cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

 Náplň:

  • 500 g odtučneného jemného tvarohu
  • 100 g roztopeného masla
  • 250 g tekvicového pyré
  • 120 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 2 ČL mletej škorice
  • kôra a šťava z 1/2 bio pomaranča
  • trochu strúhaného muškátoveho orieška
  • štipka soli

Tekvicu hokkaido (alebo maslovú, muškátovú) naparte do mäkka a ešte teplú rozmixujte. Tvaroh a cukor rozšľahajte, pridajte vanilkový extrakt, štipku soli  a po jednom  pridávajte celé vajcia. Potom pridajte do zmesi šťavu a kôru z pomaranča a roztopené, mierne vychladené maslo. Pridajte mletú škoricu, mletý sušený zázvor a nastrúhajte muškátový oriešok.

Z oddýchnutého  cesta si oddeľte cca 1/5 a ostatné rozvaľkajte a vložte do tortovej formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Okraj má byť aspoň 4-5 cm. Cesto popichajte vidličkou. Pripravenú tvarohovú zmes vlejte do formy, zarovnajte ju a na povrch natrhajte kúsky cesta a rozložte ich. Pečte pri 170°C približne 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladiť. Chutí najlepšie čerstvý, ale aj v chladničke ho môžete skladovať 3-4 dni.

Odporúčame tiež: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Jana Vaszily 24.09.16 09:48

JV
karma
-1.00

SKVELY TIP NA NEDELU------

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 24.09.16 22:36

SK
karma
114.00

už teraz viem, že by nám to veľmi chutilo

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 26.09.16 19:21

VK
karma
105.00

tekvičky doma mám takže budem skúšať ale podľa obrázka vyzerá skvele

  • 0
Odpovedať

Jarka Kontrová 03.10.16 21:12

JK
karma
-1.00

toto vyzerá prudko jedlo :-)

  • 0
Odpovedať

Stanislav Vnenčák 10.10.16 19:48

SV
karma
-1.00

Mňam :P

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 22.10.16 14:43

IG
karma
-1.00

Wow, musím vyskúšať, akurát musím namiesto tvarohu použiť tofu :)!

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:33

MZ
karma
-1.00

Pre návštevu ako stvorený :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní