Recept na tradičné bryndzové halušky

Recept na tradičné bryndzové halušky
  • 15.02.2017
  • Nana Topoľská

Bryndzové halušky. Tak na toto jedlo môžeme byť my, Slováci, právom hrdí. V našej krajine snáď ani nestretnete človeka, ktorý by ho nepoznal a dokonca aj newyorský portál The Business Insider zaradil halušky medzi 35 najlepších svetových jedál, ktoré musíte ochutnať skôr, ako sa poberiete do onoho sveta.

Aj keď podstatou sú vždy takmer totožné ingrediencie, každý si už tento tradičný recept pripravuje a vylepšuje svojim vlastným, špeciálnym spôsobom. A ako ho robíme my?

 Na 5 porcií budeme potrebovať: 

  • ​7-8 veľkých zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 bryndzu
  • slaninku
  • smotanu

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

Recept na halušky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame do misky. Pridáme k nim štipku soli a spolu s múkou a vodou začneme rozrábať cesto, ktoré nesmie byť tuhé ale ani riedke. Potom ho cez sito pretláčame do vriacej vody a priebežne miešame, až kým halušky neklesnú na dno hrnca (asi 5 minút).

Scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme chvíľu odkvapkať. Medzitým si do veľkej misy rozrobíme bryndzu so smotanou, do ktorej potom pridáme halušky a všetko poriadne premiešame. Na koniec ešte pridáme do chrumkava opraženú slaninku. 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Bryndzové halušky so slaninkou

Zdroj: Shutterstock®

Hotové jedlo môžeme na tanieri ešte ozdobiť pažítkou alebo cíbikmi z cibuľky, každá dobrá reštaurácia alebo salaš vám k nemu automaticky ponúkne ešte aj pohár studeného mlieka.

Prajem vám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Pavlína Vaksmundská 15.02.17 17:51

PV
karma
113.00

Ja dávam hladkú múku a jedno vajce do cesta.. A bryndzu so smotanou zohrejem, je to chutnejšie a teplejšie.. Priateľ má k haluškám rád Acidko a ja sladké mliečko .

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 15.02.17 18:56

MC
karma
109.00


mám rada halušky a k ním zakysanku.

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 15.02.17 19:17

MZ
karma
92.00

halušky sú úplne že super jedlo ... a veru si aj zajtra uvarím :-)

  • 1
Odpovedať

16.02.17 05:15

karma
-1.00

V ziadnom pripade vajce do cesta halusky nepremyvat a ziadna smotana skuste to je to prave ako sa to ma robit

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 16.02.17 21:10

IM
karma
100.00

normálne mám na ne chut

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 19.02.17 17:43

JU
karma
103.00

niet nad takúto slovenskú klasiku :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.02.17 22:37

SK
karma
114.00

ale že mňáám

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 21.02.17 16:22

EP
karma
104.00

ja robím tiež bez vajca k nim pochuťkovú smotanu,lepšie ako mäso

  • 0
Odpovedať

Alexandra Petriková 27.02.17 07:36

AP
karma
-1.00

Mňaam :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.03.17 15:09

JK
karma
100.00

Mňamkýýý milujem halušky ja dávam hladkú múku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní