Recept: Nadýchaná čokoládová pena

Recept: Nadýchaná čokoládová pena
  • 20.01.2017
  • Barbora Vizváryová

Určite si veľa z vás dalo do nového roka predsavzatie schudnúť pár kíl alebo si vyformovať postavu, aby sme sa už konečne mohli v plavkách hrdo prechádzať pri bazéne. Ak máte radi sladké a najmä čokoládu, je veľmi ťažké to dosiahnuť. A navyše ak vám prinášame články na také dobroty ako je čokoládová pena!

Treba však povedať, že peknú postavu docielite najmä cvičením a takýchto článkov máme tiež neúrekom. Sladké je dobré na nervy a treba si ho občas dopriať. Samozrejme -  s mierou. Takže s čistým svedomím pokračujte v čítaní.

Čokoládová pena patrí medzi tradičné dezerty francúzskej kuchyne. Má byť nadýchaná a mala by mať v sebe bublinky. Tie spôsobuje vzduch obsiahnutý vo vyšľahaných bielkach, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obľúbeného dezertu. Príprava čokoládovej peny nie je vôbec komplikovaná. Ak dodržíte postup, hravo sa vyrovnáte tej pravej francúzskej. Poďme na to!

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

 Budeme potrebovať:

  • 170 g horkej čokolády s 80 % obsahom kakaa
  • 30 g masla
  • 1 žĺtok
  • 4 bielky
  • 20 g práškového cukru
  • pomarančový likér
  • Na dochutenie: mleté čili, kardamón alebo zázvom

Postup:

1. Pripravíme si dva hrnce. Do väčšieho nalejme vodu, menší do tohto kúpeľa položíme. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, maslo pokrájame a spolu dáme do hrnca. Necháme čokoládu s maslom roztápať, ale stále kontrolujeme teplotu, aby sa zmes nezrazila.


2. V tejto fáze čokoládu ochutíme. Pridáme trochu pomarančového likéru alebo niektorú z korenín: čili, kardamón alebo zázvor. Môžeme použiť aj kombináciu citrón -pomaranč - lemongrass.

Príprava čokoládovej peny

Zdroj: Shutterstock®

3. Keď je čokoláda s maslom dobre roztopená a ochutená, menší hrniec vytiahneme z horúcej vody a necháme trochu vychladnúť. Potom postupne primiešame žĺtok. Musíme ho však zmiešavať dosť prudko, aby sa pena nezrazila. Vyšľaháme bielky s cukrom a veľmi opatrne ich zamiešame do čokoládovej zmesi.

Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom


4. Hotovú penu dáme do formičiek, pohárov alebo misiek a necháme minimálne 2 hodiny v chladničke. Penu ešte môžeme dozdobiť pomarančovou kôrou, lístkom mäty alebo ovocím – napríklad malinami či čučoriedkami.

Nadýchaná čokoládová pena je hotová! Vyskúšajte rôzne varianty a napíšte nám, ktoré vám najviac chutili. Prípadne, ak máte nejaký svoj overený recept na túto dobrotu, podeľte sa s ním, budeme veľmi radi.

Zdroj foto: Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 20.01.17 08:33

SK
karma
114.00

hriešne láákavéé

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 20.01.17 08:53

MT
karma
86.00

Hneď by som si dala? Podľa receptu nevyzerá ani na veľa kalórii.

  • 0
Odpovedať

Kitti Vidová 20.01.17 13:23

KV
karma
-1.00

Chcem, chcem, a chcem! :D

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 20.01.17 14:32

karma
108.00

Vyzerá fantasticky!!!

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 20.01.17 16:05

PV
karma
113.00

Jeeej to musí byť mňamka.. a stým pomarančovým likérom .. hmmm ;-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 20.01.17 22:55

IM
karma
100.00

mnam zbiehaju sa slinky

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 22.01.17 13:03

MZ
karma
-1.00

Recept uložený, teším sa, keď ho vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Vargová 23.01.17 22:12

IV
karma
-1.00

Super, určite vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 26.01.17 11:54

MF
karma
-1.00

ľahký a chutný dezertík

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní