Recept: Ryžová kaša bez cukru s kokosovým mliekom

Recept: Ryžová kaša bez cukru s kokosovým mliekom
  • 03.02.2017
  • Barbora Vizváryová

Ryžová kaša alebo aj mliečna ryža patrí medzi obľúbené sladké jedlá. Väčšinou je však až priveľmi sladká a vôbec nie je vhodná, ak chcete nejaké to kilo dať dole. My vám preto prinášame verziu, ktorá vám neublíži a je rovnako dobrá.

V recepte nie je žiaden cukor. Namiesto neho je použitý med a javorový sirup, ktoré sú 100% prírodnými sladidlami. Ja som v tejto kaši použila polovicu množstva mlieka kravského a polovicu kokosového. Ak by ste chceli bezlaktózový variant, môžete použiť len kokosové mlieko, ale pokiaľ ste ho ešte neochutnali, musíte si na tú zvláštnu exotickú chuť trošku zvyknúť. Poďme sa do toho pustiť.

 Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže (250 ml)
  • 1 hrnček vody
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 PL medu
  • strúhaný kokos podľa chuti

Postup:

1. Ryžu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s hrnčekom vody. Necháme pod pokrievkou, kým ryža vodu nevsiakne. Občas odokryjeme a premiešame, aby nám neprihorela.

Príprava ryžovej kaše s kokosovým mliekom

Zdroj: Shutterstock®

2. Keď už ryža všetku vodu vpila, prilejeme hrnček mlieka – ja som použila kravské. Tu už musíme miešať stále, lebo vzniknutá kaša „fľuská“. Keď ryža vpije aj mlieko, prilejeme hrnček kokosového mlieka.

Odporúčame prečítať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie


3. Kokosové mlieko je v plechovke tuhé, nezľaknite sa, má to tak byť. Existujú viaceré druhy kokosového mlieka, keď je tuhé, má vyšší podiel tuku. Mlieko odoberte do hrnčeka a zohrejte v mikrovlnnej rúre – tak sa hneď rozpustí.

Príprava ryžovej kaše bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

4. Proces zmäknutia ryže môže trvať 30-40 minút, musíte byť trpezliví a mať aj dosť síl, lebo čím je kaša lepivejšia, tým sa ťažšie mieša. Kašu ochutnajte a keď sa vám zdá, že niektoré zrnká sú ešte trošku tvrdé, vypnite plameň, hrniec prikryte pokrývkou a nechajte postáť aspoň 5 minút.

Odporúčame prečítať: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

Dochutenie ryžovej kaše bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

5. Potom kašu premiešajte, už by mali byť všetky zrnká mäkké. Prichádza na rad dochucovanie. Pridajte škoricu, vanilkový extrakt, javorový sirup a med. Všetko dobre premiešajte. Na záver jemne vmiešajte strúhaný kokos.

Odporúčame prečítať: Domáce špaldové sušienky so škoricou

Recept na ryžovú kašu bez cukru s kokosovým mliekom

Zdroj: Shutterstock®

Ryžová kaša bez cukru ozvláštnená kokosovým mliekom je hotová. Môžete ju ešte dozdobiť ovocím, štipkou mletej škorice a hoblinkami kokosu.

 

Prajem vám dobrú chuť!

 

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Monika Filípková 03.02.17 07:08

MF
karma
56.00

Ryžovú kašu robievam, ale nie s javorovým sirupom, ale s cukrom. Viem, že javorový sirup je naozaj veľmi chutný, tak niekedy vyskúšame.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 03.02.17 10:28

karma
108.00

Mnam,vyzera chutne.

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 03.02.17 11:24

AK
karma
64.00

Musí byť výborná, kokos milujem, vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 03.02.17 15:38

LK
karma
100.00

Mňam, vyzerá to fajne :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 03.02.17 18:41

PV
karma
113.00

Užasné .. Pripomína mi to ryžový nákyp ,ale ten je veľmi sladký.. Toto vyskúšam, milujem všetko v čom je škorica.. Má veľmi príjemnú chuť a aromu ..Stále si spomeniem na krupicovú kašu, ked jem škoricu ..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.02.17 19:53

SK
karma
114.00

mám rada takéto kašičky

  • 0
Odpovedať

simona vician 04.02.17 12:40

SV
karma
100.00

mam rada ine recepty, zapisujem :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:18

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Alexandra Petriková 27.02.17 07:38

AP
karma
-1.00

Mňam :) ale kokosové mlieko radšej vynechám :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní