Recept: Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Recept: Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky
  • 12.04.2017
  • Medové Motúzy.sk

Osvedčený Veľkonočný recept, ktorý sa u nás doma dedí generácie a stále nám chutí rovnako dobre.

Ukrýva v sebe mladú žihľavu, ktorú si nazbierate v záhrade či na lúke, čerstvé domáce vajíčka, údené mäsko a chrumkavé rožky.

Príprava: 20 minút

Pečenie: 30 minút

Potrebujeme na jeden pekáč:

  • 500 g vareného údeného mäsa
  • 6 rožkov
  • 0,1 dl vývaru z údeného mäsa
  • 6 vajec
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 väčšia miska žihľavových lístkov
  • 1 miska nasekanej pažítky
  • Soľ a čierne korenie

Odporúčame: Praclíky s parmezánom - vytvorte si ich rýchlo a jednoducho!

Veľkonočná plnka so žihľavou od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Mäso aj rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, zvlhčíme vývarom. Zľahka premiešame a necháme na chvíľu nasiaknuť. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky vyšľaháme vo väčšej mise s 50 g masla. Do misy pridáme mäso a rožky, osolíme, okoreníme a premiešame.

Žihľavové lístky sparíme horúcou vodou, necháme dobre odkvapkať a nadrobno nakrájame. Nasekáme pažítku a oboje primiešame k mäsovej hmote. Nakoniec vyšľaháme pevný sneh zo všetkých bielkov a opatrne vmiešame do zmesi.

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Zapekaciu misku vymažeme maslom a rovnomerne do nej vložíme plnku, na povrch dáme pár tenkých plátkov masla. Zapekáme približne 30 minút, kým navrchu nevznikne zlatistá kôrka.

Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich osvedčených a chutných receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Kelemenová 12.04.17 08:08

SK
karma
86.00

zo žihľavy? Jej toto som ešte nepočula... pre mna úplná novinka

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.04.17 18:20

MC
karma
109.00

na Veľkú noc pečiem ,ale bez žíhľavy.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.04.17 20:48

MM
karma
100.00

so žihľavou som ešte nepiekla, možno vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 12.04.17 20:51

ĽŠ
karma
100.00

Super, ďakujem za tip, tento rok pridám aj žihľavu.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 12.04.17 21:44

PV
karma
113.00

hmmm , mňam.. musí to byť fajné ..

  • 0
Odpovedať

Jitka Lehotská 13.04.17 00:43

JL
karma
-1.00

Naša starká zvykla na Veľkú noc robievať ako jeden z tradičných chodov praženicu z vajíčok, mladých, vriacou vodou sparených a posekaných listov žihľavy a masla. Skvelá mňamka, a ešte aj veľmi zdravá.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.04.17 20:08

SK
karma
114.00

určite je to zdravšie, treba len skúsiť

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 18.04.17 15:18

ĽS
karma
105.00

takýto som piekla na Veľkú noc, ale s petrźlenovou vňaťou

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 19.04.17 17:28

ZS
karma
100.00

Ja som teda robila len Stratené kura, ale toto bude asi tiež riadna mňamka :)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 14:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní