Všade dozrievajú čerešne, preto nie je nič ľahšie ako upiecť skvelú bublaninu zo samých zdravých surovín! Nahradila som klasickú múka celozrnnou špaldovou, cukor medom z našej včelnice a použila domáce vajíčka z nášho kurína . Výsledok je vynikajúci koláčik bez výčitiek svedomia!
Príprava: 20 minút
Pečenie: 20 minút
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 300 g pastovaného repkového medu
- 300 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 bezfosfátový prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml nerafinovaného oleja
- nastrúhaná kôra z 1 biocitróna
- 100 ml vody
- 400 g - 500 g odkôstkovaných čerešní
Odporúčame prečítať: Recept: Lahodný rebarborový tart s tvarohom
Postup:
Oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka vyšľaháme spolu s medom a vanilkovým cukrom dopenista, hoci aj 15 minút. Postupne pridávame olej a vodu, poriadne prešľaháme. Preosejeme múku a zmiešame s práškom do pečiva a nastrúhanou citrónovou kôrou, postupne pridávame do vaječnej hmoty. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, aby bol pevnejší, pridáme na začiatku šľahania štipku soli a zľahka primiešame do cesta. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme po celej ploche plechu. Na vrch pridáme odkôstkované a rozpolené čerešne. Rúru predhrejeme na 180 °C. Bublaninu pečieme asi 20-25 minút. Nakoniec posypeme najemno pomletými mandľami alebo práškovým cukrom. Ak sa chcete vyhnúť cukru úplne, pomeľte na kávovom mlynčeku mandle a posypte bublaninu.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk.