Recepty na 3 svieže domáce sirupy

Recepty na 3 svieže domáce sirupy
  • 19.06.2017
  • Barbora Vizváryová

Obdobie leta sa nespája len s opaľovaním či kúpaním, ale v tomto čase majú gazdinky plné ruky práce aj s prípravami zásob na zimu. Džemy, zaváraniny či sirupy, to všetko máme veľmi radi a najlepšie domáce a bez „éčok". 

Príprava džemov dá celkom zabrať, náročná je najmä na čas, pretože sa musia neustále miešať. O niečo jednoduchšie je urobiť si vlastný domáci sirup. Postup je pri všetkých približne rovnaký. Ingrediencie zmiešate a necháte lúhovať. Môžete občas premiešať, ale nie je to nutné. Potom už len precedíte, necháte zovrieť a je hotovo.

Máme pre vás tri tipy na domáce sirupy, ktoré v tomto období určite využijete. Sú to svieže letné varianty, ktoré však určite neomrzia ani na jeseň alebo počas zimy. Môžete ich použiť na prípravu limonád alebo ich pridať aj do rôznych dezertov.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce Chai Latte - spojenie čaju, latte a korenín

Klasický bazový sirup

bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • 40 kvetov bazy
  • 4 l vody
  • 80 g kyselky
  • 2 bio citróny
  • 3 kg cukru

Postup:

Kvety bazy zalejeme vodou a pridáme celú kyselku. Citróny poriadne umyjeme, pokrájame na štvrtiny a pridáme do vody. Necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, necháme zovrieť a odstavíme. Sirup necháme vychladnúť, potom prelejeme do nádob a sterilizujeme. 

Odporúčame prečítať: Nechcete piť kávu? Vyskúšajte čaj maté

Osviežujúci jahodovo-mätový sirup

jahodový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 100 ml vody
  • 600 g cukru
  • 10 g kyselky
  • hrsť lístkov mäty

Postup:

Jahody odstopkujeme a umyjeme. Trochu ich roztlačíme vidličkou, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme ich trochu rozvariť, potom môžeme úplne rozmixovať. Pridáme kyselku a lístky mäty a necháme lúhovať 24 hodín. Potom zmes prepasírujeme cez sitko, pridáme cukor a privedieme k varu. Po zovretí odstavíme, naplníme nádoby a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme.

Odporúčame prečítať: Domáci milkshake v 5 rôznych príchutiach

Jemný levanduľový sirup

levanduľový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Pinterest.com

Budeme potrebovať:

  • 300 g levandule
  • 1,5 litra vody
  • 1 kg cukru
  • 3 ks celej škorice
  • 3 citróny

Postup:

Levanduľové kvety zalejeme vodou, pridáme pokrájané citróny a celú škoricu. Necháme lúhovať aspoň 24 hodín, potom scedíme a pridáme cukor. Sirup necháme zovrieť a následne vychladnúť. Naplníme ním nádoby a sterilizujeme.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Lucia Šeptáková 19.06.17 05:42

karma
108.00

Ďakujem za recepty,chystám sa urobiť nejaký sirup.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 19.06.17 14:32

DB
karma
117.00

mne sa najviac páči bazový sirup, keď som bola dieťa, mama robila ríbezľový sirup, pili sme ho s vodou celé leto...bolo to lepšie ako nejaká umelá limonáda :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.06.17 20:40

MM
karma
100.00

sirupy nerobím, najradšej máme čistú vodu alebo prírodnú minerálku

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.06.17 07:50

MF
karma
67.00

domáce sirupy mi pripomínajú moje úžasné a bezstarostné detstvo :-)

  • 0
Odpovedať

Lucia Babjáková 22.06.17 20:22

LB
karma
-1.00

Bazový sirup zvykneme pripravovať aj u nás doma a je to pochúťka. Celkovo leto je vhodné na prípravu zaváranín či džemov, takže hor sa do toho!

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 24.09.17 13:38

LS
karma
100.00

Varila som bazovy matovy,chystam sa na salviu...mnam

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 14.06.18 19:15

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre a lakavo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní