Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku

Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku
  • 13.09.2016
  • Ľudka Babjarčiková

Piercing v dnešnej dobe predstavuje formu sebavyjadrenia a ozdobu tela hlavne u mladých ľudí. Avšak takáto ozdôbka v ústnej dutine, a to hlavne v jazyku (najbežnejšie miesto) či perách môže byť spojená s radom nepriaznivých dôsledkov. Ak potrebujete argumenty, ako odhovoriť teenagera alebo vyriešiť vlastnú dilemu či je šperk v ústach tou najlepšou voľbou, prečítajte si tému, ku ktorej sa vyjadrila aj samotná Americká Dentálna Asociácia (ADA). 

Odporúčame tiež: Buďte neodolatelná s Yulia Yanina

rizika piercing v jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Pre krásu sa nie vždy oplatí trpieť

Podobne, ako je to u zranení či chirurgických zásahov do ľudského tela dokáže aj piercing spôsobiť bolesť, opuch či infekcie. Možné komplikácie sú početné a rozdelené na niekoľko typov od skorých po neskoršie. Samotné zavádzanie piercingu nemusí byť vôbec bolestivé, ale môže byť sprevádzané nadmerným krvácaním či sťaženým prehĺtaním. Vylúčené nie sú ani zlomeniny zubov, keďže si pri zvykaní na novú ozdobu človek ľahko do šperku aj zahryzne.

Odporúčame tiež: Čo zaobstarať do domácej lekárničky s príchodom jesene

Neskoré problémy sa týkajú viac parodontu či tvrdých zubných tkanív a súvisia s tým, ako dlho je piercing v ústnej dutine. Dochádza k nechcenému obrusovaniu zubov, ubúdaniu tvrdých zubných tkanív. Tým je zub citlivejší a začína bolieť. Ak piercing nemá aspoň vhodný tvar, môže zarásť do jazyka, znížiť pohyblivosť alebo citlivosť jazyka a pier, a tak spôsobiť problémy pri rozprávaní.

rizika piercing v jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Piercing vníma celé telo, nielen ústa

Známy argument, prečo si piercing na akomkoľvek mieste tela dobre premyslieť, sú infekcie. Bohužiaľ, existuje množstvo piercing štúdií s nevhodnými hygienickými podmienkami, kde číha riziko prenosu hepatitídy typu B a C, HIV alebo tetanu. Okrem iného, boli zaznamenané aj prípady bakteriálnej endokarditídy. V úzadí neostáva ani systémová alergia aj napriek tomu, že súčasné kovové materiály, z ktorých sú piercingy vyrobené by mali byť hypoalergénne. Určite preto zabudnite na lacné a lákavé varianty týchto šperkov. 

Odporúčame tiež: Frenulektómia a medzierka medzi zubami - čo ich spája?

rizika piercing v jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Majte na pamäti, že vy môžete byť jeden z milióna

Prípady, kedy sa piercing počas športovania alebo iných aktivít náhodne uvoľní sa môžu zdať extrémne, ale nezabúdajme, že aj to sa stáva. Pokračujúc v nepriaznivom scenári dochádza k aspirácii piercingu a následnému problému pri dýchaní (až uduseniu) či podráždeniu tráviaceho systému. Spojitosť s piercingom môže mať dokonca aj strašiak súčasnosti – rakovina, to však v ojedinelých prípadoch. 

Odporúčame tiež: Čo vám signalizujú závraty?

rizika piercing v jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Povinné poučenie pacienta

ADA jednoznačne potvrdzuje, že nosenie piercingu v ústnej dutine nie je len neškodné skrášlenie ľudského tela. Pacient, ktorý je jeho nositeľom by mal preventívne navštevovať zubnú ambulanciu minimálne 2-krát ročne. Keďže sa o tento zásah zaujíma hlavne mladšia veková skupina, vo svete sa kladie dôraz na dostatočnú informovanosť o možných komplikáciách nosenia piercingu v oblasti ústnej dutiny ešte predtým, než sa pre tento módny doplnok rozhodnete. 

Odporúčame tiež: Adrenalín v lokálnom anestetiku zubného lekára – priateľ či nepriateľ?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lucia Kobíková 13.09.16 17:54

LK
karma
100.00

Už to ani pekné nieje...

  • -1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní