Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

V jednoduchosti môžeme povedať, že joga predstavuje súbor fyzických, mentálnych a spirituálnych disciplín, resp. cvikov. Pri jej cvičení je dôležité dbať na správne dýchanie, ktoré je zladené s pohybmi.

Joga je aktuálne najpopulárnejším a najvyhľadávanejším cvičením, ktoré zažíva naozaj veľký boom. Ak toto cvičenie preferujete a dokonca sa mu aj venujete, tak o jeho výhodách už určite viete. Avšak, ak ešte len nad ňou premýšľate, tak sa skúste rozhodnúť aj na základe nižšie popísaných benefitov, ktoré joga prináša.

Odporúčame tiež: Vyrysujte svoj chrbát vďaka cvičeniu na hrazde

Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

Zdroj: Shutterstock®

1. Joga zlepšuje sebavedomie

Ak sa budete cvičeniu jogy venovať pravidelne, bude sa to odrážať na vašom sebavedomí, čo je v súčasnosti veľmi prospešné, pretože sebavedomí ľudia si idú za svojím. Navyše prostredníctvom jogy človek spoznáva sám seba – svoj potenciál a schopnosti, človek sa tak cíti pokojnejší, vďačnejší a šťastnejší. Fyzicky vám tiež joga pomôže posilniť chrbát, ramená a tiež zlepšiť vaše držanie tela.

 2. Zmierňuje stres, nervozitu, roztržitosť

Ak je človek v strese, odráža sa to na jeho tvári v podobe rôznych nedokonalosti. Navyše sa stres môže podpísať k posunu ručičky na váhe nesprávnym smerom. Postoje a dychové cvičenia jogy vám pomôžu zmierniť stres, ukľudniť myseľ, a preto sa budete cítiť uvoľnenejšie. Menej stresu tiež pomáha našej imunite, ktorá sa v stresovom období môže výrazne oslabiť.

Odporúčame tiež: Čo zaobstarať do domácej lekárničky s príchodom jesene

Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

Zdroj: Shutterstock®

3. Lesk a krása pre vašu pleť

Niektoré pozície pri cvičení vám zaručia prirodzenú krásu. Tým, že stimulujú krvný obeh, do buniek v tele sa vám dostáva viac kyslíka. Preto bude vaša pokožka prirodzene lesklá. Okrem toho sa zlepší aj vaša pamäť a sústredenie. Tak sa človek stáva viac pozornejším a viac si tak aj zapamätá.

 4. Jogou k lepšej postave

Ak sa budete joge venovať pravidelne, prinesie vám bonus v podobe redukcie telesného tuku. Prostredníctvom cvičenia jogy si zvýšite tepovú frekvenciu ako napr. pri behu, a preto sa bude formovať aj vaše telo, nielen myseľ. 

Odporúčame tiež: Čo vám signalizujú závraty?

Šesť dôvodov, prečo začať s cvičením jogy

Zdroj: Shutterstock®

5. Joga zlepšuje pružnosť

Ak sa pýtate, ako joga môže zlepšiť vašu pružnosť, tak odpoveď je jednoduchá. Vďaka rôznym cvikom si v tele natiahnete všetko svalstvo. Vďaka tomu bude vaše telo pružnejšie a odolnejšie voči rôznym zraneniam.

 6. Prinesie vám spokojnosť

Vedzte, že ak ste spokojné samé so sebou, so svojou postavičkou a ste vyrovnané so svojím životom, tak sa to odrazí aj vo vašom okolí. Ak sa budete cítiť skvelo vo svojej koži, tak vtedy zistíte, že cvičenie jogy má naozaj zmysel. 

Odporúčame tiež: Pracovný pohovor - Ako sa správne obliecť a nalíčiť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Iveta Moravčíková 12.09.16 09:50

IM
karma
100.00

kedysi som ju cvičila mala by som sa k nej vrátit

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.09.16 09:58

SK
karma
114.00

od januára sa jej venujem spolu s pilátesom a strečingom - tak striedavo, cítim sa lepšie, veselšie

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 14.09.16 13:34

MZ
karma
92.00

práve nad tým premýšľam že by som sa na to dala :-)

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 14.09.16 22:17

karma
93.00

na youtube sú videa pre začiatočníkov od jednej milej Češky. odporúčam!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní