Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Biskupský chlebíče

Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Biskupský chlebíče
  • 25.11.2015
  • Ema Tekelyová

Biskupský chlebíček piekla na sviatky vždy moja babka. Milovala som na ňom horkú čokoládu a dobroty vnútri. Starý recept som oprášila a vylepšila, je úplne bez múky! 

Na prípravu potrebujeme nasledovné ingrediencie:

Cesto: 

  • 125 g masla
  • 100 g hnedého trstinového 
  • alebo kokosového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g strúhanej horkej čokolády
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na kúsky nalámaných orechov – mandlí, vlašských, lieskových
  • 30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • orechy na ozdobenie
  • ovocný džem na potretie – najlepšie pomarančový, marhuľový alebo ríbezľový

Forma na pečenie - klasický srnčí chrbát

Ďalšie recepty z ktorých sa nepriberá: 

Kuchárska kniha Sladkosti, od ktorých sa nepriberá 3 (recenzia)

recept na Biskupský chlebíček

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy: 


1. Srnčí chrbát vymažem maslom a vysypem strúhankou alebo mletými orechami.

2. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahám do peny, potom postupne zašľahám žĺtky.

3. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh.

4. Do žĺtkovej hmoty vmiešam zmes mandlí, čokolády, citrónovej kôry, hrozienok, kandizovaného ovocia, sušených sliviek, orechov a kypriaci prášok.

5. Nakoniec do celého zľahka zapracujem sneh z bielkov. Cesto rozotriem do pripravenej formy.

6. Chlebík pečiem pri teplote 160 °C približne 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšam drevenou špajľou.

7. Biskupský chlebík nechám trochu vychladnúť a opatrne vyklopím na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. Povrch potriem džemom, až potom ho nechám úplne vychladnúť.

8. Zatiaľ si roztopím v teplom vodnom kúpeli čokoládu, ktorou polejem vrch chlebíka a dozdobím orechmi.

Knihu - Sladkosti, od ktorých sa nepriberá si môžete zakúpiť za 12,99 eur na www.sladkaema.com

sladkosti od ktorych sa nepribera emma a ema teketyove

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marianna Rajniaková 26.11.15 16:00

MR
karma
109.00

jednoduché a isto chutné, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Lucia Pirmanová 11.12.15 10:00

LP
karma
-1.00

mnam, tak toto isto vyskusam :)

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 17.12.15 13:01

AN
karma
-1.00

Dnes som piekla, je výborná.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 10.07.18 16:31

ĽU
karma
100.00

vyzera dobre

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.11.21 18:55

KS
karma
133.00

Vždy som chcela vyskúšať biskupský chlebíček a asi sa konečne tento rok na Vianoce odhodlám a spravím ho presne podľa tohto receptu :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní