Slaný koláč plný “tanečníc”

Slaný koláč plný “tanečníc”
  • 28.07.2016
  • Jarkapecie .sk

Kuriatka, lišky, hubky alebo tanečnice… To sú všetko mená krásnych žltých voňavých húb, ktoré nám skákali do košíka na Orave. U našej babky v Rovnom to boli tanečnice. Dubáčiky ešte spali a schovávali sa, ale tanečníc bolo neúrekom. Bola z nich chutná omeleta a aj omáčka z kuriatok je vynikajúca.

Mám rada slané koláče, hlavne v lete ako obed, alebo večera s čerstvým šalátom. Pri ich príprave je nespočítateľné množstvo kombinácií a každý máme svoj recept. Slaný koláč môžete urobiť takmer zo všetkého, čo nájdete v chladničke. Pripravte si dobré krehké cesto, do ktorého nepridáte cukor, ale je dobré ho viac osoliť a môžete do cesta pridať čerstvé, alebo aj sušené bylinky. Pripravené cesto si môžete aj zamraziť a v časovej tiesni vám rýchlo pomôže pripraviť pochúťku.


Ja som dnes robila cesto zo špaldovej múky, ale dá sa pripraviť aj z klasickej múky, alebo prirodzene bezlepkových múk.

Odporúčame prečítať: Recept na: Čokoládovo-čerešňoný koláč

slany kolac s tanecnicami, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Recept na cesto:

  • 250 g špaldovej hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 vajce
  • hrsť čerstvého oregana
  • 2 polievkové lyžice studenej vody

Postup:


Cesto v miske rýchlo spracujte a odložte ho do chladu na 30 minút.  Vychladené cesto vtlačte do formy, urobte si 2 cm okraje a popichajte dno vidličkou. Takto pripravené cesto predpečte pri teplote 200°C asi 10 minút.

Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami

slany kolac s tanecnicami, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Príprava náplne :

  • 150 g póru
  • 150 g červenej cibule
  • 300 g čerstvých húb
  • 15 g kokosového tuku
  • 100 g zelenej papriky
  • 125 g mozzarely
  • 4 vajcia
  • 30 g horčice
  • 200 ml mlieka
  • soľ, čerstvé oregano, čierne mleté korenie

Postup:

  • Pór a cibuľu nakrájajte na krúžky a poduste na kokosovom tuku, pridajte nakrájané očistené huby, osoľte a nechajte 10 minút dusiť. Zmes dajte vychladiť. Do mlieka pridajte horčicu, celé vajcia, mleté korenie a bylinky podľa chuti. Prešľahajte.
  • Na predpečený korpus navrstvite hubovú zmes, pridajte nakrájanú zelenú papriku, na kolieska nakrájanú mozzarelu a rozdeľte na plnku. Celý koláč zalejte vajíčkovou hmotou a pečte cca 35-40 minút pri teplote 190°C.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 28.07.16 07:53

LK
karma
100.00

Môže to chutiť zaujímavo, určite to niekedy skúsim :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.08.16 21:41

SK
karma
114.00

zajtra sa manžel chystá na huby, možno urobíme...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní