Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady
  • 20.08.2016
  • Lucia Hausknechtová

Obľúbené plody neskorého leta, ktoré dozrievajú práve teraz v našich záhradách sú slivky. Toto tmavomodré ovocie so šťavnatou dužinou sa hodí nielen do kysnutých koláčov a zákuskov, ale je výborné na zaváranie či sušenie.

Slivky sú bohaté na vitamíny skupiny B, horčík, draslík a obsahujú tiež nezanedbateľné množstvo rozpustnej vlákniny. 

 Nároky na pestovanie

Slivky patria medzi jedny z najrozšírenejších ovocných stromov, ktoré nájdeme v našich záhradách. Spolu s jabloňou, čerešňou a hruškou majú v našich zemepisných šírkach ideálne podmienky pre život. Slivka je však na rozdiel od ostatných stromov náročnejšia na pestovanie, kvôli škodcom a vyšším životným nárokom. Potrebuje teplé miesto dobre zásobenej vlahou s dostatočným množstvom dusíka a draslíka.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Ako pomáhajú nášmu zdraviu?

Slivky obsahujú vitamín B, ktorý sa podieľa na látkovej výmene a pomáha zlepšiť psychickú či fyzickú odolnosť, vitamín E, ktorý chráni bunky pred poškodením a spomaľuje starnutie a minerálne látky ako sú horčík, zinok, železo alebo fosfor.

Vďaka rozpustnej vláknine sú slivky prírodným liekom na zápchu a znižujú hladinu tuku v krvi. Konzumácia sliviek tiež pomôže upraviť vysoký krvný tlak, zlepšiť trávenie a posilniť imunitný systém. Slivky zvyšujú odolnosť voči stresu a zlepšujú pamäť. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

 Hrnčekový slivkový koláč

Recept:

  • 300 g odkôstkovaných sliviek
  • 2 hrnčeky polohrubej múky  
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru + cukor na posypanie
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • mletá škorica na posypanie

Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom do misky. Primiešame cukor, mlieko, vajcia a olej. Vznikne redšie cesto, ktoré vylejeme do okrúhlej formy. Na cesto poukladáme očistené a na polovicu rozkrojené slivky. Posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na približne 30 minút.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Slivky – chutné a zdravé ovocie zo záhrady

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Soňa Krátka 20.08.16 16:00

SK
karma
114.00

práve nam dozreli slivky, robievam z nich aj smoothie, je vyborné, ten koláčik určite urobím

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.08.16 18:32

MM
karma
100.00

obľubujem slivky, len mi robia kyselinu

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 21.08.16 17:05

IO
karma
96.00

Slivky patria medzi moje najoblubenejšie ovocie, a slivkový lekvár ani nehovorím, žiadny džem sa naň nechytá. A ked si spomenie na parené buchty s domácim slivkovým lekvárom a makom do mojej babky, tak to ani nehovorím :).

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 21.08.16 22:04

SK
karma
114.00

...koláčik je otestovaný a obstál za 1.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 22.08.16 15:13

MG
karma
104.00

aj u nás slivkový koláč zmizne, ani nevieme ako :)

  • 1
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 09:27

AJ
karma
-1.00

mam ich rada najlepšie chutia v záhradke čerstvo odtrhnuté :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:11

JS
karma
-1.00

fajn

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:11

JS
karma
-1.00

pestujeme

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 01.01.17 01:12

JS
karma
-1.00

su zdrave

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 25.05.20 15:59

KS
karma
133.00

Zbožňujem slivky a hlavne tie veľké, sladké a šťavnaté :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní