Starostlivosť o kĺby nezanedbávajte! Odvďačia sa vám

Starostlivosť o kĺby nezanedbávajte! Odvďačia sa vám

Kĺb je pohyblivé spojenie kostí. Aj vďaka nemu môžeme bez problémov ohnúť nohu v kolene alebo zodvihnúť ruku nad hlavu. Ak by bolo spojenie kĺbov pevné, fyzický pohyb by sa razom sťažil či znemožnil.

Kĺby by nám pri najlepšom zdraví mali vydržať celý život. No problémom je, že sa opotrebovávajú a niekedy je ich potrebné až vymeniť. Starostlivosť o kĺby je preto veľmi dôležitá. Ak chceme, aby boli počas celého života zdravé a plnili svoju funkciu, musíme sa o ne správne starať. V článku sa dozviete tie najdôležitejšie informácie o zdraví kĺbov, alebo ako si pomôcť, ak sa u vás objaví bolesť!

Základné rady pre zdravé kĺby

Zdravé kĺby potrebujú predovšetkým pohyb. Nemusí ísť o náročnú fyzickú aktivitu, výborné je napríklad plávanie, joga či pilates. Vyvinuté svalstvo navyše čiastočne zastupuje činnosť kĺbov v prípade ich zníženej funkcie. Dávajte si pozor na správne držanie tela a správne sedenie. Ak máte v obľube podpätky, mali by ste ich nosenie čiastočne obmedziť. Tie totiž menia ťažisko trupu a nevhodne preťažujú prednú časť nôh. Typy obuvi preto striedajte a nezabúdajte ani na ich kvalitu. Predídete tak neskorším zdravotným problémom.

Ani nadváha nie je ku kĺbom šetrná. Kĺby sú tak nadmerne zaťažované, rýchlejšie sa ničia a ich hybnosť je obmedzená. Práve to môže byť skvelou motiváciou pre zníženie svojej hmotnosti. Nebezpečenstvo sa skrýva aj v počítačovej myši. Využívaním tohto zariadenia alebo častým používaním dotykových obrazoviek sa ničia kĺby aj šľachy. Dávajte si preto krátke prestávky a prsty so zápästím precvičujte. V neposlednom rade nepodceňujte zranenia kĺbov. Vždy ich poriadne doliečte a rovnako aj po vyššej fyzickej námahe doprajte kĺbom a celému telu oddych.

Bude vás zaujímať: Vlastná úprava oblečenia - aby získalo nový štýl

Potraviny na výživu kĺbov

Zdroj: Shutterstock®

Ako svoje kĺby vyživiť?

Okrem rád, ako sa starať o kĺby navonok, je potrebné dávať pozor aj na správnu výživu zvnútra. To znamená, že zdravie vašich kĺbov závisí aj od stravy. Jedálny lístok by mal pozostávať z obilnín, strukovín, zeleniny a ovocia a hlavne z bielkovín, ktoré sú pre zdravie kĺbov nevyhnutné. Doplníte ich chudým mäsom, rybami či sójou. Ryby dodajú kĺbom aj omega-3 mastné kyseliny. Tie do tela dopravíte aj orechmi či ľanovými semienkami.

Pre kĺby je veľmi dôležitá aj bielkovina kolagén. Táto látka tvorí až 40 percent kĺbovej chrupavky. Produkciu kolagénu podporujú sójové produkty, kapusta, fazuľa, citrusové plody, olivy, morčacie mäso či avokádový olej. Dbajte na dostatočný prísun vitamínu D, K a C. O to viac to platí pre tehotné ženy, pre ľudí s veľkou fyzickou záťažou či športovcov. Dôležité sú minerály ako vápnik, horčík, mangán a zinok.

Odporúčame: Nedostatok vitamínov! Ako to jednoducho spozorovať na našom

Problémy s kĺbami sa môžu objaviť v staršom veku

Zdroj: Shutterstock®

Čo im hrozí?

Mnohé ochorenia kĺbov sú spôsobené zápalmi, opotrebovaním kĺbov a chrupaviek alebo dedičnou predispozíciou. Veľkým strašiakom je napríklad artróza. Táto choroba často vzniká z preťaženia kĺbov v spojení s nadmernou námahou alebo nadváhou a súvisí aj s vyšším vekom. Samozrejme, príčina môže byť aj dedičná. Pri artróze sa objavuje častá bolesť kĺbov a ich pohyblivosť je obmedzená. Pri výrazne zhoršenom zdraví a veľkých ťažkostiach sa pristupuje až k výmene kĺbu za umelý. Aj keď ochorenie kĺbov má pôvod aj v genetike, ich výživu nikdy nepodceňujte.

Bude vás zaujímať: Predĺžte výdrž make-upu na mastnej pleti s týmito trikmi

Za bolesťou kĺbov môže byť staré zranenie alebo záťaž

Zdroj: Shutterstock®

Pomôžte si od bolesti

Za bolesťami kĺbov môže stáť veľa príčin, ktoré nemusia byť závažné ako vyššie spomenuté ochorenie. Môže ísť o zmenu počasia, bolesť pri rannom vstávaní či po väčšej fyzickej aktivite a namáhavej činnosti. Ozvať sa môže aj staré zranenie kĺbu alebo vás bolesť upozorňuje na nevhodnú obuv. Pri miernejších bolestiach, ktoré sa neopakujú často a neobmedzujú vás v každodennej práci, pomôžu rôzne prírodné zábaly, napríklad z brezového lístia alebo borovicového ihličia.

Sušené brezové lístie povarte v pol litri vody na miernom ohni asi 5 minút. Nechajte vychladnúť a preceďte. Lístie si priložte na bolestivé miesta. V prípade, že máte poruke čerstvé borovicové ihličie, namočte z neho okolo pol kila na celý deň do dvoch litrov vody. Následne zmes hodinu varte na miernom ohni. Do pripraveného odvaru si namáčajte gázu, starý uterák alebo inú latku a prikladajte na miesto bolesti.

Bude vás zaujímať: Šokujúce! Ženy s väčším poprsím sú inteligentnejšie

Kostihoj na liečbu kĺbov

Zdroj: Shutterstock®

Výborným pomocníkom na hojenie kĺbov aj kostí je známy kostihoj. Pripravte si nádobu, nasypte do nej nasekané čerstvé lístky tejto byliny a po vrch zalejte panenským olivovým olejom. Môžete pridať aj pár kvapiek rozmarínovej esencie. Potom nádobu poriadne uzavrite a počas dvoch týždňov nechajte odležať na slnečnom mieste. Takto si pripravíte liek, ktorý budete mať pri sebe vždy, keď ho budete potrebovať. Stačí si scedeným olejom potierať miesta, kde sa bolesť objaví.

Odporúčame: Helix Tattoo – rozkošný trend, ktorý nahrádza náušnice


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 07.05.17 10:44

SK
karma
114.00

výborné rady, aj mňa bolelo koleno, začala som, podľa mňa takým základným, na doma som si kúpia ortopedické šľapky a výrazne sa mi polepšilo, samozrejme, dôležité je aj cvičenie, strava...

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.05.17 17:21

karma
107.00

Poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 07.05.17 19:23

SK
karma
86.00

treba si setrit klby, zdravo sa stravovat... uzivat vitaminy,vela pohybu a hlavne sa vyvarovat obezite... a vsetko bude v tom najvacsom poriadku

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.05.17 19:35

MM
karma
100.00

ach tie kĺby, aj mne sa už pripomínajú

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 07.05.17 20:35

LK
karma
100.00

ANo ano vacsinu dodrziavam a klby mam zatial v poriadku :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 07.05.17 21:38

PV
karma
113.00

Kostihoj je Naj..

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 08.05.17 13:14

AK
karma
64.00

Veľmi dobrý a poučný článok. Problémy s kĺbami mávam často, budem sa inšpirovať Vašimi radami.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.05.17 19:58

AK
karma
100.00

kĺby sa ľahko opotrebúvajú

  • 0
Odpovedať

Klára Tamásiová 23.05.17 07:47

KT
karma
-1.00

užitočný článok, dakujeme.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní