Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom

Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom
  • 30.09.2016
  • Silvia Karasová

Nalejme si čistého vína, pokojne aj doslovne, a priznajme, koľké z nás sa o seba pravidelne a zodpovedne starajú? K lekárovi obvykle bežíme až vtedy, keď už inej možnosti ani niet. A také menšie bolesti, nádchy, či iné zdravotné problémy s maličkým pocitom viny prehliadame. Až kým sa nezväčšia do takej miery, že nám nielenže život znepríjemňujú, ale dokonca nám znižujú jeho kvalitu. Jedným z takýchto často prehliadaných problémov býva aj tzv. syndróm karpálneho tunela. Ak ste o ňom doteraz nepočuli, mali by ste. Postihuje totiž aj našu generáciu, ktorá toľko sms-kuje, whatsupuje, facebookuje a ťuká do klávesnice ako divá pokojne aj celú osem či viac hodinovú pracovnú dobu.

Odporúčame prečítať: Prírodní pomocníci ideálni na boj s menštruačnou bolesťou

Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho rozpoznáme?

Syndróm karpálneho tunela sa môže začať objavovať celkom znenazdajky. Sprievodnými príznaky je občasné mravenčenie v prstoch, nejaké to zapichanie v zápästí, neskôr stupňujúce sa bolesti, vyrážajúce od zápästia až po rameno. Pridáva sa k tomu obmedzená hybnosť prstov, respektíve odrazu nevieme pokrčiť prsty do dlane. Spreivodným javom môže byť aj častá únava.

Či ide naozaj o syndróm karpálneho tunelu vám potvrdí až neurológ. Fakty sú však také, že ide viac menej o ochorenie dnešnej modernej doby (i keď je známe už od roku 1880).

Odporúčame prečítať: Ako bojovať proti vysokému krvnému tlaku?

Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom

Zdroj: Shutterstock®

Koho postihuje?



Postihuje častejšie ženy, ako mužov. A vyskytuje sa najmä u tých ľudí, ktorí naozaj veľa a často píšu na klávesnici, mobile, jednoducho preťažujú svoju dominantnú ruku a prsty na nej. Syndrómom karpálneho tunela môžu trpieť napríklad aj klaviristi. Na vine je teda rozhodne stereotyp a sústavné preťažovanie ruky. Len si vezmite ilustračnú situáciu,ktorá myslím nebude neznáme takmer žiadnej z nás. Ráno vstaneme, urobíme klasickú prípravu od umývania zubov, cez nanášanie makeupu, do toho možno vybavíme pár sms-iek, či telefonátov, a to všetko jednou (našou dominantnou) rukou. Pre príklad tou pravou. Potom si v rýchlosti nahádžeme veci do kabelky, od desiaty, cez dáždnik, peňaženku, mobil, kľúče, sveter, vodu.. až váži, ani sa neodvážime tipnúť koľko. A tak povedzme kabelku v hmotnosti pár mesačného bábäka hodíme opäť cez plece našej dominantnej ruky a už bežíme. Keď dorazíme do práce, sadneme za stôl a v závislosti od druhu práce opäť píšeme. Vzhľadom na to, že v dnešnej dobe sa takmer žiadne zamestnanie nezaobíde bez PC, ťukáme do klávesnice opäť svojou dominantnou rukou, do toho opäť sms, Skype, Facebook, a to sa opakuje celých osem hodín. Opäť cesta domov s ťažkou kabelkou (lebo veď nákup!) opäť na spomínanom pleci, a opäť stereotyp doma, kde svojej pravej (ľavej) ruke nedáme oddýchnuť. Pretože ešte aj ten relax trávime za počítačom, tabletom, androidom, či iphonom. A potom sa divíme...

Odporúčame prečítať: Ako využiť tekvicovú sezónu v kuchyni?

Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom

Zdroj: Shutterstock®

Vieme tomu zabrániť?

Áno, aj nie. Základom by mala byť prevencia, ktorá spočíva v pravidelnom cvičení,  najmä pokiaľ sa neviete vyhnúť stereotypu. Pri práci by ste mali dbať na pravidelné prestávky, prsty na rukách, hlavne tej dominantnej precvičovať. Snažte sa veľa oddychovať, pri nosení kabelky meňte ruky.

Doplňte si tiež horčík a vitamín B6 a B12 v tele, zabezpečia totiž uvoľnenie našim svalom.

Odporúčame prečítať: 5 domácich receptov na boľavé hrdlo


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní