Tejpovanie (taping): Máš problémy s kĺbmi či svalmi? Prelep ich!

Tejpovanie (taping): Máš problémy s kĺbmi či svalmi? Prelep ich!

Nie, nepomýlili sme sa v názve, naozaj nemáme na mysli tepovanie kobercov. Tejpovanie je totiž činnosť z úplne iného súdka. Zaujímať by mala predovšetkým športovcov, ktorí si viac či menej namáhajú niektoré časti tela. Veď farebné pásky na telách profesionálnych športovcov sme si už všimli asi všetci a nejde o nič neobvyklé. Ak sa teda venujete športu alebo akejkoľvek pohybovej aktivite, tejpovanie by vás malo rozhodne zaujímať. Skvelé však je, že tejpovacie pásky vedia pomôcť aj tým, ktorí neholdujú športu, ale majú problémy napríklad s členkami alebo so šijou či iné ťažkosti pohybového aparátu. Čítajte preto ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Inšpiruj sa: TEJPOVANIE vás zbaví bolesti!

fyziotejping

Zdroj: Shutterstock®

Taping, kinesiotaping, tejpovacia technika, fixačné tejpovanie alebo aplikácia tejpovacích pások – všetky tieto pojmy vyjadrujú jedinú činnosť. Nejde o žiadnu novinku, naopak, v rôznych športových oblastiach aj v rehabilitačných či masérskych centrách si už tejpovanie našlo svoje čestné miesto. Tieto fixačné pásky totiž podporujú regeneráciu svalov, odstraňujú bolesť a to aj dlhoročnú, zmierňujú opuchy aj modriny, podporujú hojenie, napríklad po úrazoch a v neposlednom rade stimulujú krvný obeh.

tejpovacie pásky

Zdroj: Shutterstock®

Na čo všetko je vlastne tejpovanie dobré?

Tejpovacie pásky dokážu predchádzať úrazu, uvoľňujú svaly chrbta, dokonca zlepšujú celkový športový výkon a pomáhajú aktivovať zoslabnuté svaly. Znie to neuveriteľne, ale tejpovanie vám vie pomôcť aj pri migrénach či menštruačných ťažkostiach. Tejpovacie pásky sú v prevažnej miere priepustné, elastické, hypoalergénne a vodoodolné, čiže vás nijakým spôsobom neobmedzujú.

Vyrábané bývajú najčastejšie z bavlny, vďaka čomu odolávajú mechanickým vplyvom. Dnes ich už hrdo nosia takmer všetci – tenisti, futbalisti, bežci, lyžiari, pričom v tomto prípade sa pásky aplikujú na kĺby či svaly len po dobu športovej aktivity, a to fixačnými páskami. Existuje však tiež iný typ pások, ktoré sa aplikujú aj na dlhší čas, no prečo to tak je, vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.

Pozri aj: Máš bolesti chrbta a nepoznáš príčinu? Pozri sa, čo môže byť za tým!

čo je taping

Zdroj: Shutterstock®

Nie je tejp ako tejp

Rozlišovať však treba dva druhy tejpovania, a to kineziotejping (keď už poslovenčujeme, tak poriadne) a fixačný tejping. Zatiaľ, čo v prvom prípade musí byť páska pružná a elastická, v druhom prípade ide o pásky, ktoré sa nedajú roztiahnuť a sú pevné (zároveň nie je možné nosiť ich dlhodobo). S kineziotejpom sa môžete bez problémov sprchovať alebo sa kúpať v bazéne. Je to akoby druhá koža, ktorá človeka nijako neobmedzuje v pohybe a je podobná klasickej bandáži. Kineziotejp  tak môžete mať na koži až päť dní, pričom akonáhle priľne ku koži, už ho vôbec nebudete vnímať. Liečiť si tak môžete tak akútne ako aj chronické bolesti a ťažkosti.

Navyše, nalepovanie a odstraňovanie tejpovacích pások je mimoriadne jednoduché a zvládne to naozaj každý. Tejpovať môžete doslova všetko, od šije, cez stehná a kolená, až po členky. Tak čo, vyskúšate a doprajete svojim kĺbom a svalom úľavu či lepšiu pohyblivosť? Myslíme, že za skúšku to určite stojí, čo vy na to?

- Anketa

MÁTE SKÚSENOSTI S TEJPOVANÍM?

Odpovedalo 82 ľudí  

Áno
45%
Nie, ale vyskúšam to
50%
Nie, našťastie to nepotrebujem
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 03.08.18 22:54

karma
109.00

S TEJPOVANÍM skúsenosť zatiaľ nemám,ale videla som už pásky nelepené na dievčine v bazéne.Vtedy som ešte netušila,čo to má...

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 19.09.18 20:35

karma
107.00

O tejpovaní som toho už dosť počula, niekomu pomáha, inému nie.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní