Hliva ustricová v kuchyni: Tipy na skvelé recepty z hlivy

Recepty z hlivy ustricovej

To, že hliva by mala patriť aj na váš tanier sme vám dokázali v článku o jej priaznivých vplyvoch na náš organizmus. Obsahuje betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť voči baktériám, vírusom a posilňuje tak imunitu. Pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam a hodí sa aj do diétneho jedálnička.

Hliva je prijateľnou hubou aj pre tých, ktorí hríby nemajú radi. Typickú arómu a chuť hríbov u nej nenájdete. Ešte ste ju vo svojej kuchyni nepoužili? Dostupná je takmer v každom obchode a dokonca si ju jednoducho vypestujete aj doma. My vám prinášame tipy na výborné recepty, kde môžete hlivu ustricovú použiť.  

Reklama

Hlivová krémová polievka

Polievka z hlivy je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá rýchly a výživný pokrm. Tento recept si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a pridať doň ďalšie obľúbené ingrediencie.

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml smotany na varenie

  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji, až kým nebudú mäkké. Hlivu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme do cibule a cesnaku. Restujeme asi 5 minút, až sa hliva trochu zmäkne. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme povariť asi 15 minút. Po uplynutí času všetko rozmixujeme dohladka a prilejeme smotanu na varenie. Dochutíme soľou a korením. Podávame s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Rizoto s hlivou a parmezánom

Budeme potrebovať:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 šálku ryže
  • 300 g zeleniny (mrkva, petržlen, zelené struky)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL vegety
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1 ČL soli
  • parmezán

Postup: Hlivu umyjeme, pokrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Ryžu prepláchneme, pridáme k hlive, osolíme a okoreníme, chvíľku restujeme. Zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pridáme k hlive a ryži.  Podlejeme vodou a dusíme, dokým zelenina a ryža nezmäknú. Nastrúhaný parmezán pridáme k rizotu a premiešame – množstvo závisí na vás. Prípadne ho nemusíte primiešať do ryže, ale až na tanieri ním rizoto posypať.

rizoto s hlivou
Shutterstock®

Hlivové placky

Tento recept je výborný na prípravu chutného a výživného snacku alebo ľahkého jedla, ktoré sa hodí aj ako príloha k rôznym pokrmom.

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 1 stredná cibuľa

  • 1 vajce

  • 2 PL múky

  • 2 PL strúhaného syra

  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

  • olej na opekanie

Postup: Hlivu umyjeme a nasekáme na malé kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou oleja, kým nezmäkne. K restovanej cibuľke pridáme hlivu a restujeme ďalších 5-7 minút, až kým sa hliva nezredukuje a nezačne sa podobať na "plnku".

Do zmesi pridáme vajce, múku, strúhaný syr a dochutíme soľou a korením. Všetko dobre premiešame, kým vznikne hustá hmota. Z tejto zmesi tvarujeme malé placky a opečieme ich na panvici na strednej teplote do zlatista z oboch strán. Podávame teplé ako samostatné jedlo alebo s jogurtom ako dipom.

Reklama

Kuracie kúsky s hlivovou omáčkou

Budeme potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL soli

Postup: Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Osolíme a okoreníme, necháme chvíľu odležať. Pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme kúsky kuracieho mäsa a restujeme. Umyjeme a nakrájame hlivu, pridáme ju k mäsu a osmažíme. Podlejeme vodou a dusíme aspoň 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu na šľahanie a pretlačený cesnak, prevaríme. Na záver môžeme omáčku ešte dochutiť.

cestoviny s hlivou
Shutterstock®

Hlivový guláš s knedľou

Ingrediencie:

  • 500 g hlivy ustricovej

  • 2 stredné cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 stredné zemiaky

  • 1 červená paprika

  • 2 PL rajčinového pretlaku

  • 1 ČL mletej papriky

  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

  • 1/2 ČL vegety

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 2 PL oleja

  • Soľ podľa chuti

  • 1 knedľa (voliteľné, na podávanie)

Postup: Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemno. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita. Pridajte pokrájanú hlivu a smažte ju, kým nezmäkne. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky, pridajte ich do panvice. Orestujte ešte niekoľko minút.

K zmesiam pridajte rajčinový pretlak, mletú papriku, čierne korenie, vegetu a všetko dôkladne premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte guláš dusiť asi 20-25 minút, aby sa zemiaky uvarili a všetky chute sa spojili.

K tomu podávajte knedľu, ktorú môžete jednoducho kúpiť hotovú, alebo si ju pripravíte podľa vlastného receptu.

Celozrnné cestoviny s cesnakom, plesňovým syrom a hlivou

Budeme potrebovať:

  • celozrnné cestoviny fettuccine alebo tagliatelle
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 100 g plesňového syra
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Hlivu umyjeme a pokrájame, pridáme k cibuli a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Potom pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme kúskami plesňového syra a jemne ho do zmesi primiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme a primiešame do hlivovej zmesi.

cestoviny s hlivou
Shutterstock®

Hlivová polievka s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 300 g hlivy ustricovej

  • 1 stredná cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 zemiak

  • 400 ml kokosového mlieka

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 1 ČL kurkumy

  • 1/2 ČL mletého zázvoru

  • 2 PL olivového oleja

  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a opražte na olivovom oleji v hrnci, až kým nezmäknú. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak a hlivu, premiešajte a restujte asi 5 minút. Potom pridajte kokosové mlieko a zeleninový vývar. Dochutíme kurkumou, zázvorom, soľou a korením.

Nechajte polievku variť na strednom ohni asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne. Po dovarení polievku rozmixujte do hladka a nechajte ešte pár minút povariť. Na záver podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Reklama

Hliva ustricová v kuchyni – chutný a výživný poklad

Hliva ustricová je skutočným pokladom nielen z hľadiska zdravia, ale aj ako univerzálna prísada do rôznych pokrmov. Jej výživové hodnoty a všestrannosť v kuchyni ju robia ideálnym kandidátom na zlepšenie každodenného stravovania. Od polievok cez rizotá až po omáčky a prílohy – jej jemná chuť a bohatý obsah vitamínov a minerálov z nej robia dokonalého spoločníka v každej kuchyni. 

S týmito jednoduchými receptami môžete vyskúšať rôzne kombinácie a obohatiť svoj jedálniček o chutné a zdravé jedlá. Takže, ak ste ešte neobjavili hlivu ustricovú, neváhajte a pridajte ju do svojej kuchyne!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 28.11.2025

5/5 - 2 hlasov

11 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

simona v.

simona v.

22.01.2017 13:07

najcastejsie robievam polievku. nesmiernu rasto ako hubarka mam ked ju najdem v lese a nie v obchode :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.12.2016 20:44

hliva mňam...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.12.2016 14:18

hliva je zdravá

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:55

dobré tipy

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:48

toto som ešte nemal

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:47

je to zdravé

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:43

Toto veru nie je pre mňa, ale mamina by si pochutnala :).. Možno jej spravím niekedy radosť :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.12.2016 11:47

Rada varím hlivu na zelenine.

Vaše meno:

Ján Guľa

Ján Guľa

04.12.2016 12:13

Hlivu mám rád, skúsim z toho niečo...

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

03.12.2016 20:09

hlivu milujeme, určite niečo vyskúšam!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.12.2016 22:31

odskúšame

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE