To, že hliva by mala patriť aj na váš tanier sme vám dokázali v článku o jej priaznivých vplyvoch na náš organizmus. Obsahuje betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť voči baktériám, vírusom a posilňuje tak imunitu. Pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam a hodí sa aj do diétneho jedálnička.
Hliva je prijateľnou hubou aj pre tých, ktorí hríby nemajú radi. Typickú arómu a chuť hríbov u nej nenájdete. Ešte ste ju vo svojej kuchyni nepoužili? Dostupná je takmer v každom obchode a dokonca si ju jednoducho vypestujete aj doma. My vám prinášame tipy na výborné recepty, kde môžete hlivu ustricovú použiť.
Hlivová krémová polievka
Polievka z hlivy je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá rýchly a výživný pokrm. Tento recept si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a pridať doň ďalšie obľúbené ingrediencie.
Ingrediencie:
300 g hlivy ustricovej
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smotany na varenie
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji, až kým nebudú mäkké. Hlivu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme do cibule a cesnaku. Restujeme asi 5 minút, až sa hliva trochu zmäkne. Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme povariť asi 15 minút. Po uplynutí času všetko rozmixujeme dohladka a prilejeme smotanu na varenie. Dochutíme soľou a korením. Podávame s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Rizoto s hlivou a parmezánom
Budeme potrebovať:
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 šálku ryže
- 300 g zeleniny (mrkva, petržlen, zelené struky)
- 2 PL oleja
- 1 ČL vegety
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1 ČL soli
- parmezán
Postup: Hlivu umyjeme, pokrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Ryžu prepláchneme, pridáme k hlive, osolíme a okoreníme, chvíľku restujeme. Zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pridáme k hlive a ryži. Podlejeme vodou a dusíme, dokým zelenina a ryža nezmäknú. Nastrúhaný parmezán pridáme k rizotu a premiešame – množstvo závisí na vás. Prípadne ho nemusíte primiešať do ryže, ale až na tanieri ním rizoto posypať.
Shutterstock®Hlivové placky
Tento recept je výborný na prípravu chutného a výživného snacku alebo ľahkého jedla, ktoré sa hodí aj ako príloha k rôznym pokrmom.
Ingrediencie:
300 g hlivy ustricovej
1 stredná cibuľa
1 vajce
2 PL múky
2 PL strúhaného syra
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
olej na opekanie
Postup: Hlivu umyjeme a nasekáme na malé kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s trochou oleja, kým nezmäkne. K restovanej cibuľke pridáme hlivu a restujeme ďalších 5-7 minút, až kým sa hliva nezredukuje a nezačne sa podobať na "plnku".
Do zmesi pridáme vajce, múku, strúhaný syr a dochutíme soľou a korením. Všetko dobre premiešame, kým vznikne hustá hmota. Z tejto zmesi tvarujeme malé placky a opečieme ich na panvici na strednej teplote do zlatista z oboch strán. Podávame teplé ako samostatné jedlo alebo s jogurtom ako dipom.
Kuracie kúsky s hlivovou omáčkou
Budeme potrebovať:
- 400 g kuracích pŕs
- 300 g hlivy ustricovej
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 ČL soli
Postup: Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Osolíme a okoreníme, necháme chvíľu odležať. Pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme kúsky kuracieho mäsa a restujeme. Umyjeme a nakrájame hlivu, pridáme ju k mäsu a osmažíme. Podlejeme vodou a dusíme aspoň 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu na šľahanie a pretlačený cesnak, prevaríme. Na záver môžeme omáčku ešte dochutiť.
Shutterstock®Hlivový guláš s knedľou
Ingrediencie:
500 g hlivy ustricovej
2 stredné cibule
2 strúčiky cesnaku
2 stredné zemiaky
1 červená paprika
2 PL rajčinového pretlaku
1 ČL mletej papriky
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/2 ČL vegety
500 ml zeleninového vývaru
2 PL oleja
Soľ podľa chuti
1 knedľa (voliteľné, na podávanie)
Postup: Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemno. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita. Pridajte pokrájanú hlivu a smažte ju, kým nezmäkne. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky, pridajte ich do panvice. Orestujte ešte niekoľko minút.
K zmesiam pridajte rajčinový pretlak, mletú papriku, čierne korenie, vegetu a všetko dôkladne premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte guláš dusiť asi 20-25 minút, aby sa zemiaky uvarili a všetky chute sa spojili.
K tomu podávajte knedľu, ktorú môžete jednoducho kúpiť hotovú, alebo si ju pripravíte podľa vlastného receptu.
Celozrnné cestoviny s cesnakom, plesňovým syrom a hlivou
Budeme potrebovať:
- celozrnné cestoviny fettuccine alebo tagliatelle
- 500 g hlivy ustricovej
- 100 g plesňového syra
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL oleja
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Hlivu umyjeme a pokrájame, pridáme k cibuli a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Potom pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme kúskami plesňového syra a jemne ho do zmesi primiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme a primiešame do hlivovej zmesi.
Shutterstock®Hlivová polievka s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
300 g hlivy ustricovej
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 zemiak
400 ml kokosového mlieka
500 ml zeleninového vývaru
1 ČL kurkumy
1/2 ČL mletého zázvoru
2 PL olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup: Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a opražte na olivovom oleji v hrnci, až kým nezmäknú. Pridajte na kocky nakrájaný zemiak a hlivu, premiešajte a restujte asi 5 minút. Potom pridajte kokosové mlieko a zeleninový vývar. Dochutíme kurkumou, zázvorom, soľou a korením.
Nechajte polievku variť na strednom ohni asi 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne. Po dovarení polievku rozmixujte do hladka a nechajte ešte pár minút povariť. Na záver podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou.
Hliva ustricová v kuchyni – chutný a výživný poklad
Hliva ustricová je skutočným pokladom nielen z hľadiska zdravia, ale aj ako univerzálna prísada do rôznych pokrmov. Jej výživové hodnoty a všestrannosť v kuchyni ju robia ideálnym kandidátom na zlepšenie každodenného stravovania. Od polievok cez rizotá až po omáčky a prílohy – jej jemná chuť a bohatý obsah vitamínov a minerálov z nej robia dokonalého spoločníka v každej kuchyni.
S týmito jednoduchými receptami môžete vyskúšať rôzne kombinácie a obohatiť svoj jedálniček o chutné a zdravé jedlá. Takže, ak ste ešte neobjavili hlivu ustricovú, neváhajte a pridajte ju do svojej kuchyne!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 28.11.2025