Tymian - zázračná bylinka

Tymian - zázračná bylinka
  • 30.01.2016
  • Evelin Hegyiová

Dnes vám predstavíme bylinku, ktorá je príbuzná jej domácemu druhu - materinej dúške. Túto bylinku môžu pestovať aj ľudia, ktorí nemajú k dispozícii záhradu. Stačí ju vysadiť do črepníka a celý rok tak bude poruke.

Nemusíte byť žiadnym záhradkárom, aby ste dokázali túto rastlinu vypestovať. Teraz vám predstavíme návod, ako s touto rastlinou zaobchádzať. 

Pestovanie:

Tymian potrebuje veľa slnečného svetla. Ich pôda musí byť priepustná, aby neboli stále vo vlhku. Semienka treba vysiať koncom marca. Po vysiatí potrebujú teplotu 20 stupňov. Ich doba klíčenia je cca päť až desať dní. Rastlinka rastie veľmi pomaly. Mladé rastliny polievajte zboku alebo zdola, lebo majú tendenciu opadávať. Pred zimou treba tymian zrezať a pokryť čečinou. Kvitne od mája do septembra. Má malé kvietky bielej, ružovej až fialovej farby. Na konzumáciu využívame listy a kvitnúce vrcholky, čerstvé alebo sušené.

Odporúčame prečítaťZačnite deň s ovsenými vločkami

Tymian - zázračná bylinka

Zdroj: Shutterstock®

Liečivé účinky:

Ak ste podľahli chorobe a chcete sa vyhnúť liekom, tymian je to najlepšie riešenie. Je to bylinka, ktorá pôsobí antibioticky. A práve to je dôvod, prečo ho vo Francúzsku nazývajú ,,penicilínom chudobných". Keď vás trápi bronchitída alebo kašeľ, čaj z tymianu vás rýchlo vylieči. Ak ste nachladnutí, môže vám pomôcť zázračný kúpeľ, do ktorého pridáte čerstvo pripravený výluh z tymianu. Máte problematickú pleť? Pleťová voda s tymianom môže výrazne zlepšiť vašu pleť. 

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo ženy potrebujú flexibilné pracovné možnosti

Tymian - zázračná bylinka

Zdroj: Shutterstock®

Korenie

Tymian sa používa aj ako korenie. Je súčasťou modernej aj tradičnej kuchyne. Používa sa čerstvá alebo sušená vňať tymianu. Táto bylinka má výraznú chuť a vôňu, ktorá pripomína gáfor alebo klinček. Hodí sa k dochuteniu zveriny, rýb alebo mletého mäsa. Tymian pomáha pri nadúvaní alebo aj pri tráviacich problémoch. Ak pomiešate tymian s oreganom a bazalkou, môžete ním ochutiť pizzu. 

Pozor!

U citlivých ľudí vo zvýšenej konzumácii môže spôsobiť žalúdočné problémy, preto sa poraďte so svojim lekárom. Tehotné ženy by sa mali tymianu vyhnúť. 

Odporúčame prečítať: Jednoduché a zdravé raňajky - 5 nápadov

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 30.01.16 06:39

SK
karma
114.00

bylinky mam rada ci uz pri vareni,alebo na cajik,mavam ich v malom vysadene na okne,no a tymian nechyba

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 30.01.16 13:42

karma
93.00

Tymián používame :) čerstvé bylinky sú v kuchyni nenahraditeľné

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.01.16 18:27

MM
karma
100.00

ja pestujem tymian na záhrade

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní