Vieme ako predísť jesennej depresií

Vieme ako predísť jesennej depresií
  • 24.10.2016
  • Lucia Hausknechtová

S príchodom jesenných dní sa mení nielen počasie, ale aj naša nálada. Zamračené a najmä kratšie dni spôsobujú, že človek stráca na výkonnosti, cíti sa unavený a stráca radosť zo života.

V ľahších prípadoch jesennej depresie pomôže pozitívne myslenie a časté prechádzky, ťažšie prípady vyžadujú dlhodobú liečbu. 

Depresia z počasia

Depresia je stav charakterizovaný beznádejou, pocitmi viny a stratou chuti do života. Na rozdiel od sezónnej depresie však nie je viazaná na časové obdobie. Jesenná depresia sa objavuje na jeseň a v zime a mizne zvyčajne na jar. Od iných typov depresie sa líši aj tým, že je sprevádzaná zvýšenou chuťou do jedla, zvýšenou spavosťou a večerným zhoršením nálady.

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Vieme ako predísť jesennej depresií

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú najčastejšie príznaky?

  • únava, ospalosť, malátnosť
  • zhoršenie sústredenia
  • prejedanie sa
  • strata nálady
  • neschopnosť tešiť sa

Nepodľahnite zlej nálade

Sezónnymi depresiami trpia najmä ženy. U mužov sa síce vyskytujú v menšej miere, ale na rozdiel od žien býva priebeh depresie ťažší. Z hľadiska veku postihuje najmä mladších ľudí, ale zmeny počasia dokážu negatívne vplývať aj na ľudí v staršom veku. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Vieme ako predísť jesennej depresií

Zdroj: Shutterstock®

Venujte sa obľúbeným činnostiam

Ak cítite, že máte niektoré z príznakov depresie, nesnažte sa nasilu meniť svoje myslenie. Neklaďte na seba vysoké nároky, spomaľte životné tempo a venujte sa veciam, z ktorých máte radosť. Ideálne sú dlhé prechádzky v prírode, športovanie alebo práce v záhrade.

Nesnažte sa izolovať od rodiny a priateľov, buďte v kontakte aspoň s najbližším okruhom svojich blízkych. Počas slnečných dní trávte čas vonku, aby ste načerpali pozitívnu energiu. Pamätajte na to, že chladnejšie počasie a kratšie dni môžu byť aj na niečo dobré. Budete mať viac času na čítanie obľúbených kníh pri čaji alebo na svoje koníčky.

Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole

Vieme ako predísť jesennej depresií

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

ľubka Olexyová 24.10.16 22:12

ľO
karma
-1.00

rada relaxujem pri kreslení,vtedy rozvíjam svoju predstavivosť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní