Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

Milovať svoju prácu, mať zmysel pre poctivosť, puntičkárstvo a mať cieľ niečo dokázať je skvelá vlastnosť do života.

No hranica medzi vorkoholizmom  a vyhasnutím je veľmi tenká.

Nedovoľte, aby sa z vašej záľuby a radosti časom stal odpor a depresia voči tomu, čo ste kedysi zbožňovali.

Určte si limity

Ak ste naučená pracovať 12 a viac hodín denne, poprípade 24 hodín denne, ak rátate aj odpovede z domu na pracovné maily, sms-ky a nočné telefonáty, nie ste na správnej ceste. Je pochopiteľné, že končiť deň s dokončenou prácou a čistým stolom je na nezaplatenie. No schválne, ako dlho vydržíte toto tempo?

Dohodnite sa sama so sebou a stanovte si presný počet hodín, ktorý denne venujete svojej práci. A nie, nemalo by to byť viac ako 12 hodín. A keď stanovený čas využijete na svoje pracovné povinnosti, seknite s robotou až do ďalšieho dňa. Vypnite telefón, vypnite zvuky prijatých mailov a venujte sa sebe a svojmu voľnému času. 

Odporúčame prečítať: Čo by ste za žiadnych okolností nemali robiť v práci

Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

Zdroj: Shutterstock®

Majte svoje koníčky

Spíšte si na papier hneď teraz, čo by ste rady robili vo svojom voľnom čase. Čítali knihu? Pozerali seriál? Len tak ležali vedľa svojho muža a donekonečna sa rozprávali? Išli s deťmi na výlet? Pokecali s kamarátkami? Alebo jednoducho sedeli pred televízorom s vyloženými nohami? Čokoľvek vám napadne, je úplne v poriadku.

Spravte si svoj osobný diár a značte si doň, aké hobby vás každý deň čaká. Nemusí to byť nič veľké. Stačí aj bublinková vaňa s pohárom vína v ruke. Každý jeden deň si spravte čas, kedy vás vaša práca nebude sprevádzať.

Odporúčame prečítať: Aké otázky vám aktuálne môžu klásť na pohovore? 

Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

Zdroj: Shutterstock®

Pracovná prestávka

Ak ste vorkoholička od kosti, je určite náročné venovať sa v práci aj niečomu inému, ako práci. No je načase to zmeniť. Robte si 10-minútové prestávky na pitný režim alebo natiahnutie svalov z niekoľkohodinového sedenia za počítačom. Zresetujete tak nielen svoje svaly, ale aj oči, ktoré na chvíľu budú pozerať aj inam, ako na monitor počítača.

Taktiež si berte obed von. Stačí len, ak nebudete jesť popri práci, telefonovaní alebo odpisovaní na maily. Najlepšie by bolo, ak máte možnosť sadnúť si počas tých 30-tich minút do prírody na lavičku a v pokoji si užiť svoje jedlo. Ak tieto podmienky nemáte, skúste prejsť aspoň do inej miestnosti, než ste zvyknutá pracovať, vyvetrajte si a v pokoji sa najedzte bez akejkoľvek elektroniky alebo rozhovorov s kolegami o práci. 

Odporúčame prečítať: Pozor, aby ste nevyhoreli: Burnout syndróm útočí

Vorkoholičky, naučte sa oddychovať

Zdroj: Shutterstock®

Jednoducho – NIE

Naučte sa toto krátke slovíčko. Ste v novej práci a snažíte sa zaujať, pôsobiť spoľahlivo, pracovito a skrátka – chcete sa zapísať ako dobrý zamestnanec. Je to všetko fajn, no nezabúdajte, že ľudia si ľahko zvyknú na to, že na všetko poviete ,,áno“. Budete nielen zavalená množstvom práce (možno nie iba vašej), ale stanete sa aj ľahkým terčom zneužívania vašej ochoty.

Ak viete, že pravda je na vašej strane, ak viete, že robíte prácu za niekoho iného, ak cítite, že jednoducho máte svoju robotu, ktorú chcete spraviť a nič navyše nestíhate alebo už robiť nechcete, povedzte hlasné NIE. Nielen že ak sa toto slovíčko naučíte správne používať, váš život sa stane o čosi jednoduchším, ale uvedomíte si aj svoju hodnotu a naučíte sa vážiť si váš vlastný čas a energiu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Zámečníková 22.01.17 14:02

MZ
karma
-1.00

No, niekedy je to naozaj veľmi ťažké, keď je nátlak zo všetkých strán..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 22.01.17 14:02

MM
karma
100.00

mne to už nehrozí, užívam si dôchodok :-)

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 22.01.17 18:01

SK
karma
114.00

je veľmi dôležité sa naučiť povedať - NIE!

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.01.17 19:24

IM
karma
100.00

niekedy je to tažké, ked toho treba vela stihnut

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 25.04.17 17:31

karma
-1.00

Každý by mal poznať svoje hranice a dôrazne povedať NIE.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní