Vysoký krvný tlak: Ako ho znížiť potravinami?

Vysoký krvný tlak: Ako ho znížiť potravinami?

Vysoký krvný tlak už dávno nie je zdravotným problémom staršej generácie. V súčasnosti môžeme toto ochorenie zaradiť medzi civilizačné choroby, ktoré trápi čoraz väčšie percento ľudí, a to aj v mladších vekových skupinách.

Vyššie hodnoty krvného tlaku sa dajú liečiť pravidelným užívaním liekov, no liečbu je možné podporiť aj správnym stravovaním. Množstvo potravín, ktoré nájdete v kuchyni, totiž preukázateľne znižuje krvný tlak. Zistite, ktoré z nich to sú a ktoré môžu naopak váš stav zhoršiť!

Kedy hovoríme o vysokom krvnom tlaku?

Krvný tlak je tlak vyvíjaný krvou na steny ciev. Ak sa človek nachádza v pokojovej polohe, ideálna hodnota tlaku je 120 na 80, čiže 120 mmHG počas kontrakcie a 80 mmHG pri uvoľnení srdcových komôr. V prípade, že jeho horná hodnota stúpa nad 140 a spodná nad 90, ide o chorobný jav, ktorý je vo väčšine prípadov potrebné liečiť. Tento stav sa nazýva hypertenzia, teda vysoký krvný tlak.

Aké sú príznaky hypertenzie?

Hypertenzia neraz prebieha dlhú dobu bez zjavných príznakov. Vysoký krvný tlak nebolí a neraz je odhalený náhodne pri preventívnom vyšetrení u lekára. Negatívne pritom pôsobí prakticky na všetky orgány, hoci o ňom nemusíme vedieť. Avšak, v mnohých prípadoch dochádza postupom času k rozvoju niektorých varovných signálov. Na vysoký tlak môžu upozorňovať:

  • bolesti hlavy,
  • závraty,
  • hučanie v ušiach,
  • únava,
  • krvácanie z nosa,
  • búšenie srdca,
  • nadmerné potenie.

Odporúčame: Ako vyčistiť mikrovlnku lacno a jednoducho?

Tieto potraviny znižujú vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie potraviny pri vysokom tlaku:

1. Špenát

Táto listová zelenina obsahuje horčík, draslík a vitamíny C, E a A. Je tiež zdrojom kyseliny listovej, proteínov a antioxidantov. Práve kyselina listová (vitamín B9) spolu s ostatnými látkami sú vhodné pri znižovaní rizika hypertenzie. Navyše má špenát nízky obsah kalórií, takže je tým pravým pre udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.

2. Avokádo

Avokádo má vysoký obsah draslíka a horčíka, a preto je taktiež skvelou potravinou upravujúcou krvný tlak. Okrem toho je zdrojom mononenasýtených tukov, ktoré zaraďujeme medzi zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Tie sa podieľajú tiež na dobrej kondícii srdca.

3. Ovsené vločky

Rôzne výskumy preukázali, že už 60 g ovsených vločiek denne dokáže upraviť horný tlak o 2,7 mmHg a dolný o 1,5 mm ortuťového stĺpca. Navyše ich pravidelnú konzumáciu môžeme označiť ako prevenciu, pretože vločky dokážu znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku o polovicu.

Bude vás zaujímať: Zub múdrosti alebo skôr zub problémov?

Potraviny na hypertenziu

Zdroj: Shutterstock®

4. Červená repa

Červená repa, alebo inak cvikla, znižuje hodnoty na tlakomeri, pomôže vám od pálenia záhy a dokonca napraví prekyslený žalúdok. Má tiež protirakovinové účinky. Najlepšie urobíte, ak ju budete konzumovať v surovom stave. Doprajte si čerstvú cviklovú šťavu, alebo si pripravte šťavu spolu s iným ovocím a zeleninou.

5. Cesnak

Cesnak sa na úpravu krvného tlaku využíval už v starovekom Grécku. Navyše znižuje hladinu cholesterolu, má antibiotické účinky a pozitívny vplyv i na zdravie vášho srdca. Strúčik cesnaku každé ráno vám môže pomôcť nielen s vysokým tlakom, ale vás ochráni aj od chrípky či iných ochorení.

6. Čokoláda

Samozrejme, hovoríme tu o kvalitnej a horkej čokoláde s čo najvyšším obsahom kakaa. Tá má vysoký obsah antioxidantov, flavonoidov i vitamínov. Tieto látky napomáhajú zlepšovať pružnosť ciev, čo môže viesť k znižovaniu krvného tlaku. Doprajte si malé množstvo kvalitnej čokolády každý deň.

Bude vás zaujímať: Signály, ktoré vám naznačia nedostatok vitamínov a minerálov

Aj byliny znižujú krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie bylinky na vysoký tlak:

1. Rebríček obyčajný

Rebríček obyčajný, známy aj ako myší chvost, obsahuje flavonoidy, vlákninu, silice i triesloviny. Na liečebné účely sa používajú jeho biele kvety. Rebríček podporuje srdcovo cievny systém a zabezpečuje pružnejšie cievy, čím napomáha udržovať správnu hladinu krvného tlaku.

2. Hloh obyčajný

Hloh obyčajný je ker dorastajúci do výšky 5 až 10 metrov. Na liečebné účely sa používajú jeho plody, ktoré na pohľad pripomínajú šípky. Hloh sa na liečbu vysokého krvného tlaku používa v ľudovej medicíne už celé stáročia. Má vysoko pozitívne účinky na celý kardiovaskulárny systém a spevňuje a spriechodňuje cievy.

3. Ibištek

Ibištek je známy svojimi krásnymi kvetmi. Čaj z tejto rastliny je navyše vhodnou prevenciu i liekom proti mnohým chorobám. Ibištek má antibiotické a antiseptické účinky, udržiava zdravé srdce i cievy a znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol. Má tiež detoxikačné vlastnosti a podporuje obranyschopnosť.

Bude vás zaujímať: 6 rád ako rýchlo zahojíte zlomené srdce

Toto radšej obmedzte

Zdroj: Shutterstock®

Potraviny nevhodné pri vysokom tlaku:

1. Čierny čaj a káva

Niektoré potraviny môžu robiť presne opačnú službu. Čierny čaj i káva obsahujú kofeín, ktorý vo vyšších množstvách dokáže prudko zvýšiť krvný tlak. Jedna šálka čierneho čaju či kávy denne vám ale určite neublíži. Ak ste milovníci čaju, vyskúšajte radšej zelený alebo biely čaj, tie obsahujú kofeínu menej.

2. Soľ

Ak vás trápi vysoký krvný tlak, aj dávky soli by ste mali aspoň trochu znížiť. Ideálny príjem soli je okolo 2 až 4 g denne. Ide približne o polovicu čajovej lyžičky. V súčasnosti ale ľudia prijímajú soľ v oveľa vyšších dávkach. Nezabúdajte, že vysoký obsah soli je hlavne v potravinách ako sú salámy, paštéty či instantné polievky.

3. Alkohol

Jeden pohár červeného vína alebo piva vám nespôsobí vysoký krvný tlak. Na druhú stranu však ľudia, ktorí konzumujú alkohol vo vyšších dávkach, sú preukázateľne náchylnejší na vysoký krvný tlak. Tlak nestúpa okamžite po vypití poháriku alkoholu, ale až o niečo neskôr.

Čo zvyšuje riziko problémov s vysokým tlakom?

Pri hypertenzii nemožno hovoriť o nejakej jedinej príčine vzniku. Na jej vzniku sa môže podieľať viacero rôznorodých vonkajších a vnútorných faktorov, rovnako môže ísť o sprievodný príznak iného ochorenia. Medzi rizikové faktory a možné príčiny hypertenzie radíme:

  • genetickú predispozíciu (výskyt hypertenzie v rodine),
  • vyšší vek (so zvyšujúcim sa vekom je výskyt hypertenzie vyšší),
  • nadváhu a obezitu,
  • sedavý spôsob života,
  • nadmerný príjem soli v strave,
  • nadmerný stres,
  • fajčenie,
  • nadmerné požívanie alkoholu,
  • zvýšenú hladinu cholesterolu a triacylglycerolov v krvi,
  • hormonálne poruchy,
  • u žien menopauzu,
  • rôzne kardiovaskulárne aj obličkové ochorenia, tiež diabetes mellitus.

Aktualizovaný článok: 26.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Kusá 15.06.17 09:45

KK
karma
90.00

tá čokoláda ma príjemne prekvapila, len mám problém s malým množstvom, keď už tak zjem celú

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 15.06.17 19:39

karma
113.00

i mě čokoláda překvapila

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.06.17 20:27

DB
karma
117.00

mňa zase prekvapili ovsené vločky :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.06.17 07:05

SK
karma
114.00

vlastne všetko doma máme a aj papáme, snažíme sa menej soliť

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.07.17 18:59

AK
karma
100.00

vysoký tlak útočí nenápadne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní