Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm
  • 13.09.2016
  • Silvia Karasová

Cítite sa vyčerpané, malátne, bez života a bez energie? Buď ste prepracované a na svoje plecia ste si naložili priveľa, alebo stojí za vašou únavou, čosi iné. Jednou z možností je aj tzv. chronický únavový syndróm. Keďže nejde o typické ochorenie, ale skôr symptómy, zvykneme mu neprikladať na vážnosti. Je to chyba, aj keď dodnes nie je presne známe ako vlastne vznikajú, alebo čo ich vyvoláva.

Chronický únavový syndróm sa vyskytuje tak u mužov, ako aj žien, obvykle vo veku od 30 do 50 rokov. Predsa len však štatistiky hovoria o tom, že nežnejšie pohlavie mu podlieha viac. 

Odporúčame prečítať: Prečo sladiť kokosovým cukrom?

Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavovový syndróm

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky

Náš organizmus napadne zväčša náhle, bez akýchkoľvek upozornení. Že ide o tento syndróm spoznáte aj tak, že vám úľavu neprinesie ani spánok, ani relax.

Top príznakom je únava, ako aj prezrádza samotný názov. Okrem nej sú tu aj bolesti svalov, kĺbov, podráždnenie, nepokoj, z ničoho nič bolesti v krku, či hlavy, či dokonca napuchnuté uzliny. Paradoxne okrem nespavosti, vás môže zastihnúť aj jej presný opak – teda zvýšená spavosť.

Ide o príznaky, ktoré netrvajú len pár dní, ale aj niekoľko týždňov. Pokiaľ ich však začnete zanedbávať, vystavujete sa veľkému nebezpečiu. Chronický únavový syndróm totiž môže prerásť až v absolútne psychické vyčerpanie poprepájané depresiami, či melanchóliou. 

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov prečo na čierny čaj nezanevrieť

Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Zdroj: Shutterstock®

Z fyzických príznakov to ďalej môže byť aj neveľnosť, pocity na dávenie, hnačky, sťažené dýchanie, vypadávanie vlasov, či priberanie na váhe.

Ako sa liečiť?

V prvom rade je potrebná dôsledná diagnostika. Chronický únavový syndróm si ľahko môžeme spliesť s iným ochorením, keďže škála príznakov je naozaj široká. Ak nás naozaj už dlhodobo trápia vyššie spomenuté symptómy, potrebné je liečiť a odstraňovať ich postupne. 

Odporúčame prečítať: 7 užitočných rád, ako byť príťažlivejšou pre ostatných

Za nedostatkom energie môže byť aj chronický únavový syndróm

Zdroj: Shutterstock®

Nastavte si pravidelný režim po porade s odborníkom, ktorý budete aj dodržiavať. Prehrešky nie sú prípustné! Vylúčiť by ste mali nezdravú stravu, aj alkohol. Dôležitý je pravidelný spánok večer, hlavne pred polnocou. Pokiaľ máte problém s nespavosťou, denný spánok, napriek tomu, že vás to do postele ťahá, vynechajte.

Snažte sa tiež vyhýbať stresu, nadmernej fyzickej aktivite a smútok hoďte za hlavu. Doprajte si pasívny aj aktívny relax a v prípade negatívnych myšlienok, ktoré majú depresívny podtón vyhľadajte psychologickú pomoc. 

Odporúčame prečítať: Aj v topánkach bez podpätkov vieme vyzerať sexi


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní