Zadržiavanie vody v tele: Ako tomu zabrániť?

Zadržiavanie vody v tele: Ako tomu zabrániť?

Voda je neoddeliteľnou súčasťou ľudského organizmu. Tvorí niečo cez 50 percent hmotnosti človeka a jej prítomnosť je nevyhnutná pri mnohých telesných funkciách.

Ak sa však začne v tele nadmerne ukladať, môže to viesť k viacerým zdravotným problémom.

Zadržiavanie vody má niekoľko príčin a dá sa odstrániť viacerými cestami. Prečítajte si naše tipy na odvodnenie tela a spôsoby, ako v budúcnosti podobným ťažkostiam čo najlepšie predísť!

Ako rozoznať problém so zavodnením?

Zavodnenie organizmu je stav, kedy je v tkanivách, dutinách či celkovo v obehovom systéme nadmerne hromadená voda. Tento jav zvyčajne nie je nebezpečný, no z dlhodobého hľadiska môže prispieť ku komplikáciám s obličkami či srdcom. So zavodnením sa častejšie stretávajú málo aktívni ľudia, osoby so sedavým spôsobom života, nezdravo sa stravujúci a pomerne bežné je to napríklad v tehotenstve.

Problém so zadržiavaním vody v prvom rade spozorujete na váhe. Viac vody v tele znamená aj vyššiu hmotnosť. Ak zaregistrujete prudšie zmeny svojej váhy v kratšom časovom úseku, môže byť za tým práve uložená voda. Tento jav je často sprevádzaný pocitmi nafúknutého brucha a opuchmi dolných a horných končatín. Charakteristická je rovnako zvýšená miera potenia.

Odporúčame: Horúci hit leta: Jednodielne plavky si zamilovali aj celebrity

Aj zlé stravovanie môže spôsobiť zadržiavanie vody

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny zadržiavania vody sú rôzne

K hromadeniu vody v tele dochádza z viacerých príčin. Najčastejším dôvodom je nadmerný prísun sodíka, a to hlavne z pochutín ako slané oriešky či chipsy. Prípadne môže byť vinníkom stála konzumácia presolených jedál a polotovarov. Podobný efekt môže nastať aj pri vysokej konzumácii škrobu a cukrov, napríklad v podobe bielej ryže a sladených nápojov.

Ďalším dôvodom býva narušená funkcia obličiek alebo niektoré druhy liekov, ktoré pravidelne užívate. Medzi lieky, ktoré môžu spôsobiť zadržiavanie vody v tele patrí hormonálna antikoncepcia. Voda sa v tele začne ukladať aj v dôsledku vysokého krvného tlaku alebo kvôli prekyslenému organizmu. V neposlednom rade môže zavodnenie spôsobiť aj nedostatočný pitný režim.

Bude vás zaujímať: Modelka Daniela Peštová sa zmenila na krásku zo 60-tych rokov!

Niektoré z diuretických potravín

Zdroj: Shutterstock®

Čo vám pomôže?

Na odvodnenie vám lekár predpíše lieky. V prípade, že nechcete riešiť problém s ukladaním vody tabletkami, pomôcť vám môže množstvo potravín či byliniek, ktoré majú diuretický účinok, čiže podporujú vylučovanie vody a zabraňujú jej zadržiavaniu.

Medzi najúčinnejšie diuretiká patria zástupcovia zeleniny ako špenát, brokolica, kapusta, ľadový šalát, fenikel, špargľa, uhorka a hlavne koreňová zelenina, čiže mrkva, petržlen či zeler. Močopudné účinky majú ďalej melóny, hrozno, brusnice, čierne ríbezle i ananás. Užitočné sú ovsené vločky a jačmeň. Pri odvodňovaní sú pomocníkmi aj bylinné čaje a výťažky z bylín. Vyskúšajte čaj zo žihľavy dvojdomej alebo púpavy lekárskej. Vhodná je aj breza bradavičnatá, praslička roľná, skorocel i pýr.

Odporúčame: Recepty: Muffiny z cukety – bez lepku

Dbajte na správny pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je prevencia

Ak vás už v minulosti zadržiavanie vody v tele potrápilo, dbajte na dodržiavanie istých zásad, ktoré by vás mali ochrániť pred opätovnými problémami tohto druhu. Základom je obmedzenie nadmerného solenia a cukrov. Rizikové sú syry i údeniny. Naopak telu doprajte dostatočnú dávku draslíka, ktorý je dôležitý na udržiavanie rovnováhy telesných tekutín.

Nezabúdajte na pitný režim. Zadržiavaniu vody sa nevyhnete tým, že obmedzíte jej príjem. To navodí presne opačný efekt. Telo totiž na nedostatok vody zareaguje tak, že aj jej malé prijaté množstvo si uloží do zásoby na horšie časy. Voda navyše dokáže z tela vyplaviť nahromadený sodík, ktorý býva niekedy príčinou jej ukladania. V prípade, že problémy so zadržiavaním vody sú dlhodobé a neprestanú ani po zmene jedálnička a životného štýlu, je vhodné obrátiť sa na lekára. Iba ten vie posúdiť, či za zavodnením organizmu nie je choroba.

Bude vás zaujímať: Ako si udržať mozog vo skvelej kondícii? Skúste tieto triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Simona Záhumenská 18.05.17 00:41

SZ
karma
93.00

Veľmi dobrý článok a užitočné informácie a rady. Ďakujem.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 18.05.17 05:29

karma
107.00

Výborný článok.Niekedy mám ten pocit aj ja.

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 18.05.17 06:40

AK
karma
64.00

Tento problém trápil aj moju kamarátku, mala to vtedy veľmi ťažké.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 18.05.17 07:15

SK
karma
86.00

našťastie nemám s týmto problém,..... ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy.... zaujímavý a poučný článok

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.05.17 07:42

SK
karma
114.00

dobrý článok, naozaj je veľmi dobré zvýšiť prísun tekutín - čajov, teraz si robievame zo záhrady najmä žihľavový, inak iba čistú vodičku

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 18.05.17 09:06

MM
karma
100.00

protitomuto problému pijem čaj z prasličky roľnej, máme jej plnú záhradu, aspoň aj burina je prospešná

  • 3
Odpovedať

Daniela Bieliková 18.05.17 19:04

DB
karma
117.00

Zatiaľ nemám tento problém a dúfam, že ani nebudem mať, ale dobré vedieť čo treba robiť pri takýchto ťažkostiach...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní