Zaujímavosti a povery o mačkách

Zaujímavosti a povery o mačkách
  • 21.01.2017
  • Nana Topoľská

Mačka patrí medzi najobľúbenejších domácich spoločníkov. Už v starom Egypte bola považovaná za výnimočné zviera a i dnes si bez problémov nájde mnohých priaznivcov z celého sveta.

Je pravdou, že čierne mačky prinášajú nešťastie? A že pradenie je prejavom spokojnosti? Prečo im v tme svietia oči? Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko zaujímavostí a povier, spojených s touto šelmou. 

Posvätné zviera

V Egypte bola mačka uctievaná a jej smrť bola vážnou udalosťou. Keď v rodine uhynula nejaká mačka, jej majitelia si na vyjadrenie smútku oholili obočie. Spojenie s bohyňou Baset brali tak vážne, že za zabitie mačky bol vinník potrestaný ukameňovaním, v tom lepšom prípade "iba" odťatím ruky.

Vraj raz - pri obliehaní egyptskej pevnosti, nariadil perzský kráľ svojim vojakom hádzať na hradby živé mačky. Egypťania nakoniec dovolili obsadenie mesta, než aby riskovali zranenie posvätných zvierat.
 

Odporúčame prečítaťPortréty slávnych žien – Kleopatra, kráľovná Egypta

Mačka ako posvätné zviera

Zdroj: Shutterstock®

Pradenie ako prejav spokojnosti

Hovorí sa, že mačka pradie, keď je spokojná - no nemusí tomu byť vždy tak. Je to aj jej spôsob, ako sa vyrovnáva so strachom, stresom, pôrodnými alebo úmrtnými bolesťami.

K pradeniu dochádza v hrtane, tam má mačka akési "nepravé hlasivky". Prúd vzduchu, ktorý tadiaľ prechádza, sa sťahovaním svalstva preruší 25 až 150-krát za sekundu a tak vzniká pradenie. Mačka domáca však nie je jediná, ktorá vie priasť - dokážu to dokonca aj hyeny, morčatá a medvedíky čistotné.

Vedci dokázali, že mačacie pradenie odbúrava stres a upokojuje. Pohybuje sa vo frekvenčnom rozpätí od 25-50 hertzov a tieto zvukové vlny priaznivo pôsobia na naše kostné tkanivo. Pradúca mačka teda pozitívne vplýva hlavne na ľudí s osteoporózou. 

Navyše, tieto hlboké zvuky u ľudí posilňujú aj koncentráciu - viete, ako dobre sa pri nich učí na skúšky? :)

Odporúčame prečítaťAko zvládnuť skúškové obdobie?

Antistresová pomôcka

Zdroj: Shutterstock®

Aj učenie ide ľahšie

Zdroj: Shutterstock®

Čierna mačka prináša nešťastie

Napriek tomu, že v starovekom Egypte boli práve čierne mačky tie najdôležitejšie a práve ony strážili božské chrámy, spoločnosť sa postupne menila a v stredoveku už bola takáto mačka pokladaná za nástroj samotného Satana. Postupne vznikali ďalšie povery - napríklad, že ak máte doma takúto mačku, nevydrží vám žiaden vzťah, tiež vám vraj v spánku dokáže ukradnúť dušu a dodnes sa obľube teší aj povera o tom, že ak vám takáto mačka prejde cez cestu, čaká vás nešťastie. 

Existujú však i pozitívne povery, vzťahujúce sa na čierne mačky. Napríklad v Írsku veria, že ak darujete mladomanželom čiernu mačku, strávia spolu veľa šťastných rokov. Škóti sú zase presvedčení, že ak ju vlastnia, budú mať zdravie a veľa peňazí.

Tak či onak, čierna farba je u mačiek stále najmenej populárna, čo potvrdzujú aj štatistiky zo zvieracích útulkov. Podľa nich sú čierne mačky stále na poslednom mieste v adopcii. 

Odporúčame prečítať: ČIERNA - univerzálna a šik

Čiera načka neznamená nešťastie

Zdroj: Shutterstock®

Pohlcuje negatívnu energiu

Tieto zvieratá sú veľmi citlivé nielen na podnety reálneho sveta, ale aj na nadprirodzené energie.

Mačka vraj vyhľadáva miesta, kde cíti pôsobenie negatívnej energie a postupne ju vstrebáva do seba. Postupom času sa z nej teda stáva chodiace klbko, plné negatívnej energie a keď sa vystraší, vypustí ju zase naspäť do sveta. Ak sa teda nejaká mačka rada vyhrieva na rohožke pred vašimi dverami, nemusí to byť nevyhnutne preto, že tam na ňu príjemne svieti slnko...

Tieto povery tiež hovoria, že obtieraním sa o vaše nohy vás mačka čistí od zlých vibrácií a takisto, že ak vás má rada, dokáže vstrebať aj vaše bolesti z prípadnej choroby.

Odporúčame prečítaťAj mačky majú svoj horoskop

Spoločný relax

Zdroj: Shutterstock®

Väčšinu svojho života prespí

O mačkách je všeobecne známe, že si rady pospia. V košíku na prádlo, na gauči alebo aj na skrini... Mačka v priemere prespí až dve tretiny dňa, čo je 16 hodín. Aktívna začína byť až v noci, kedy "na povrch zemský" vychádzajú aj hlodavce, ktoré jej slúžia ako vďačná korisť.

Zatiaľ nie je známe, prečo potrebujú mačky tak dlho spať, no jedna z možností je, že rastový hormón sa v mladosti uvoľňuje len počas spánku. Čím je teda zviera staršie, tým sa jeho potreba spánku pomaly zmenšuje.

Mačacie sny trvajú okolo 6 minút a môže sa stať, že zvieratá pri nich vydávajú rôzne zvuky alebo im trhá labkami. Takéto pozorovanie ich spánku je pre ľudí upokojujúce a častokrát aj veľmi úsmevné :)

Odporúčame prečítaťMagické pomôcky pre lepší spánok

Mačka prespí skoro celý deň

Zdroj: Shutterstock®

Mačka a mlieko

Každá rozprávka nám už odmalička tlačí do hlavy, že mačka a mlieko je nerozlučná dvojica. Pravdou však je, že mačky nedokážu kravské mlieko poriadne stráviť a preto by sme ho do ich jedálnička zaraďovať nemali.

Pre mnohé mačky je mlieko naozaj pochúťkou, no u mnohých z nich sa vyskytuje intolerancia na laktózu, ktorá spôsobuje brušné kŕče, plynatosť a riedku, zapáchajúcu stolicu. Zdravé je pre ne len materské mlieko, ktoré im počas prvých týždňov dodáva všetky potrebné živiny a neskôr ich od neho mama mačka sama odstaví.

Odporúčame prečítaťAko pomôcť zdraviu a kráse pitím vody nalačno

Dobrý poslucháč

Zdroj: Shutterstock®

Mačke v tme svietia oči

Niektoré živočíchy, vrátane mačky, majú za sietnicou oka vrstvu, schopnú odrážať svetlo. Nazýva sa tapetum lucidum a umožňuje lepšie videnie za šera. Svetelné lúče, ktoré prejdú sietnicou, sa odrazia a prechádzajú ňou zase naspäť. Toto opätovne odrazené svetlo budí dojem, že oči svietia.

Ľudia túto vrstvu nemajú, preto v šere vidia horšie, než zvieratá. Oči nám na fotkách môžu žiariť načerveno, lebo svetlo blesku sa odráža od sietnice, obsahujúcej cievy, ktorú sú naplnené krvou.

Odporúčame prečítať: Mrkva pomáha nielen našim očiam

Svietia mačke oči?

Zdroj: Shutterstock®

Vždy dopadne na všetky štyri

Mačka má v tele 244 kostí a 512 svalov, vďaka ktorým je jej telo neskutočne ohybné a schopné zvládať množstvo situácií. Nemá kľúčnu kosť a ohybná kostra sa tak dokáže zvrtnúť (akoby v kĺbe) o mnoho stupňov. 

Má výborný sluchový aparát a v ňom centrum pre rovnováhu, ktoré ovplyvňuje jej dopad na zem. Vďaka nemu sa vo vzduchu vždy obráti na tú správnu stranu. Paradoxne, z čím väčšej výšky padá, tým viac času má na to, aby sa správne otočila a bezpečne dopadla.

Odporúčame prečítaťAj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave

S mačiatkom je zábava

Zdroj: Shutterstock®

Tak to bolo niekoľko zaujímavostí, spojených s týmito malými chlpatými šelmičkami.
A čo sa týka povier, kto vie - možno sa niektoré z nich naozaj zakladajú na pravde. Čo myslíte?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Zámečníková 21.01.17 16:09

MZ
karma
-1.00

Pekný článok :).. Aj keď, ja mám radšej psov :)

  • -1
Odpovedať

21.01.17 18:07

karma
86.00

Ako padne ma zem mastný chlieb? Masťou nadol, že. Predstavme si, že uviažeme mačke na chrbát, mastný chlieb, čo myslíte, padne chlieb masťou dole a mačka ma chrbát, alebo mačka dopadne na nohy a chlieb bude mať na chrbte?

  • 4
Odpovedať

Mária Maxianová 22.01.17 14:01

MM
karma
100.00

ja mačky moc neobľubujem

  • -1
Odpovedať

Soňa Krátka 22.01.17 17:56

SK
karma
114.00

ak vidím na ulici čiernu mačku, urobím malé tri krôčky nazad, to preto, aby som sa vyhla smole, taká je povera, aspoň je "sranda"

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 22.01.17 22:32

IM
karma
100.00

ja ich mám rada a nevadí mi ani čierna

  • 5
Odpovedať

Katarína Kusá 19.02.17 19:50

KK
karma
90.00

Tak ja mám doma čierneho Miška a zaujímavé, že keď pradie tak mu začnú tiecť sliny z papuľky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní