Každá jedna z nás pozná ten pocit, keď vôňa vôkol nás prebudí naše chuťové bunky. Ihneď máme pocit hladu a túžba ochutnať zdroj vábivej vône sa stane priam neodkladnou záležitosťou.
Ale čo ak je to práve niečo nezdravé a nástenné hodiny nám ukazujú osem hodín večer? Premeňte nezdravé jedlo na zdravší variant a pusťme sa s chuťou do varenia.
Aj nezdravé hranolky sa stávajú zdravou pochúťkou v prípade, že zameníte v podstate všetky ingrediencie. Skvelá chuť a vôňa však zostáva nezmenená.
Odporúčame vyskúšať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
Ako na zdravé hranolky?
V západnej kultúre v snahe o nájdenie zdravšej varianty jedálneho lístka a túžby po tenšej línii ženy začali trochu experimentovať. A tak vznikli pečené hranolky, ktoré namiesto zemiakov pozostávajú z chutného zeleru a mrkvy, pričom obľúbený slnečnicový olej zamenili za zdravší olivový olej.
Ingrediencie na prípravu zeleninových hranoliek:
- mrkva 2 ks
- zeler 1 ks
- morská soľ
- bylinky
- olivový olej
Odporúčame vyskúšať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Postup prípravy zdravých hranoliek:
Zeleninu očistíme a na doske nakrájame do tvaru hranoliek v šírke 1 cm. Pokrájanú zeleninu dáme do misky, kde pridáme olivový olej, vegetu a morskú soľ s bylinkami podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a vysypeme na plech, kde sme si už vopred položili papier na pečenie. Rozložíme ich rovnomerne po celom plechu a dáme do vyhriatej rúry (210 stupňov) na 15 minút.
Hranolky podávame teplé ako zdravú prílohu ku ktorémukoľvek mäsu, s lyžičkou kyslej smotany a bylinkami, alebo ako samostatnú pochúťku na príjemný večer!
Odporúčame vyskúšať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!
Skúste aj zdravé batatové hranolky
Ingrediencie:
-
1 kg batát (sladkých zemiakov)
- 2 – 3 PL olivového oleja
- 2 – 3 PL škrobu (zemiakového, kukuričného)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- soľ
Postup: Bataty umyjeme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Zalejeme ich vodou a necháme 40 minút odpočívať. Potom ich scedíme a osušíme čistou utierkou. Potom k batatom v miske nalejeme olej a nasypeme škrob, mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti sušené bylinky. Pred pečením nesolíme!
Pečieme pri teplote 210 °C na plechu s papierom na pečenie 25 minút, potom ich popretáčame a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení osolíme a môžeme podávať. Vďaka tomuto zdĺhavejšiemu postupu budú batatové hranolky úžasne chrumkavé.
Aktualizovaný článok: 26.5.2023