Zmena stravy a chudnutie nemusí byť ťažké, ak vieš ako na to!

Zmena stravy a chudnutie nemusí byť ťažké, ak vieš ako na to!
  • 31.03.2017
  • Martin Tóth

Zmeniť to, čo jeme je v podstate jednoduché:  Stačí, že si zajtra na raňajky namiesto párkov s chlebom, pripravím praženicu s jarnou cibuľkou. No, aspoň to som si na začiatku myslel. Až kým som nezistil, že hoci to ZNIE jednoducho – NIE JE to také ľahké! Áno, všetci vieme, že ten celozrnný rožok so šunkou - nie sú práve najlepšie raňajky. Tak prečo ho jeme aj naďalej? Naučil som sa, že je to preto, lebo zmeniť stravu znamená zmeniť celý svoj život.

Nie je to len o nových jedlách. Je to aj o zmene nakupovania, varenia, prípravy a ďalších zvykov. Často potrebujeme zmeniť celý svoj deň a robiť veci, na ktoré sme doteraz neboli zvyknutí (napríklad vstávať skôr a nachystať si skutočné raňajky namiesto Nesky.) A aj preto je zmeniť stravu a začať chudnúť väčšinou také ťažké. Ale nemusí to tak byť, ak si na to všetko budeme zvykať postupne.

Ukážem ti teraz 3 najdôležitejšie veci, na ktoré si pri jedlách potrebujeme zvyknúť. A poradím ti aj to, ako si na nich zvykať postupne, aby si to dokázala zvládnuť a vďaka tomu si už čoskoro zapínať o číslo menšie šaty. Tak poďme na to!

Odporúčame prečítať: Ako zvládnuť „svoje dni“ tak, aby ti vynechaný tréning a dve zjedené čokolády nezničili všetku snahu

Zmena stravy a chudnutie nemusí byť také ťažké, ak vieš ako na to!

Zdroj: Shutterstock®

Akoby bol posypaný práškovým cukrom...

Pamätám sa, keď som prvýkrát v živote prestal jesť pečivo. A vieš čo sa stalo potom, keď som si po 4 mesiacoch dal kúsok celozrnného chleba? Nemohol som ho dojesť. Naozaj. Nechutil mi.  Bol pre mňa taký sladký, že som mal pocit, že jem práškový cukor. Vtedy som si uvedomil, že to, čo mi chutí teraz, je do veľkej miery len preto, že som na to zvyknutý.

A tak prvým dôvodom prečo je zmeniť stravu ťažké, je to, že na začiatku nie sme zvyknutí na CHUŤ nových jedál. Vezmi si také cuketové špagety s tuniakom. Chutia úplne inak ako cestoviny so syrom. Neznamená to, že chutia horšie, len je to pre nás niečo iné a potrebujeme si zvyknúť.

Odporúčame prečítať: Ako pri zmene stravy vydržať tak, aby si schudla a nepribrala všetko späť?

Zmena stravy a chudnutie nemusí byť také ťažké, ak vieš ako na to!

Zdroj: Shutterstock®

Ako si zvykať na CHUŤ nových jedál:

Namiesto toho, aby si začala jesť 10 nových jedál – nájdi si len 3 nové recepty. Potom ich vyskúšaj, a ak ti aspoň trochu chutia, začni si ich pripravovať častejšie. Až potom, čo si trochu zvykneš, si pohľadaj ďalšie 3.

Miska ovocia a 8 lievancov asi nebudú najlepší nápad

Skúsila si už vymeniť špaldové palacinky za lievance z kokosovej múky? Ak áno, tak môžeš byť na seba hrdá. Urobiť takéto zmeny je skvelý začiatok. Lenže ak sa snažíš schudnúť, dať si na večeru 8 lievancov a misku ovocia, asi nebude najlepší nápad (aj keď sú zdravé).

Pri chudnutí často nestačí zmeniť len to, ČO jeme – ale najmä to, KOĽKO toho zjeme.

Odporúčame prečítať: Ako sa zbaviť najväčšieho nepriateľa žien - TUKU a mať krásnu postavu do plaviek s pomocou nápoja?

Zmena stravy a chudnutie nemusí byť také ťažké, ak vieš ako na to!

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie nám to komplikujú zvyky ako:

  • Zvyk nabrať si vždy plný tanier.
  • Zvyk zjesť vždy všetko, čo je na tanieri.
  • Zvyk dať si vždy po jedle ešte niečo sladké.

A preto druhým dôvodom, prečo je zmena stravy taká ťažká je to, že zo začiatku nie sme zvyknutí jesť menšie porcie.

Ako si zvykať na MENŠIE PORCIE:

Namiesto toho, aby začala jesť menej pri každom jedle – zvykni si najprv na menšiu porciu večere. Po týždni vyskúšaj zmenšiť porciu aj pri obede, a tak ďalej.

Odporúčame prečítať: 4 cviky - 5 minút denne, ktoré vás zbavia tuku v podpazuší a na chrbte

Zmena stravy a chudnutie nemusí byť také ťažké, ak vieš ako na to!

Zdroj: Shutterstock®

Milióny úžasných receptov a ja mám na raňajky kaiserku

Na internete nájdeš milióny receptov. No ja som pred rokmi aj tak jedol dookola to isté. Myslíš, že to bolo tým, že by boli moje jedlá najchutnejšie na svete? Jasné, že neboli. Len som bol na nich zvyknutý.

Jedol som ich, pretože pripraviť si cestoviny s omáčkou, ktoré poznám naspamäť – bolo ĽAHŠIE ako skúšať niečo nové. A tak tretím dôvodom, prečo je to so zmenou stravy také ťažké je to, že nie sme zvyknutí pripravovať si nové recepty a už vôbec nie 5x denne.

Ako si zvykať na PRIPRAVOVANIE zdravých jedál:

Namiesto toho, aby si začala raňajkovať niečo zdravé každý deň – zvykni si na 3 zdravé raňajky v týždni (každý pondelok, stredu a piatok). Až po tom, čo ti to pôjde, si pridaj ďalšie dni.

Zvyknúť si na nové jedlá a ich prípravu chce čas. Nie je to ľahké a nestane sa to za mesiac. Ale ak budeš trpezlivou a budeš si postupne zvykať, nebude to také hrozné a ty budeš chudnúť s pocitom, že je to tentokrát naposledy. A to za to stojí.

A aby som nezabudol... ak chceš schudnúť, ale nevieš, kde začať – získaj ZDARMA môj 35 stranový návod, ktorý ti pomôže PRIPRAVIŤ SA NA CHUDNUTIE a schudnúť tak, aby ti to naozaj vydržalo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Šeptáková 31.03.17 12:40

karma
108.00

Poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 01.04.17 23:17

SK
karma
114.00

...článok sa mi páči

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní