Ako správne zložiť príbor v reštaurácii - rady, o ktorých si ešte nepočula

Ako správne zložiť príbor v reštaurácii - rady, o ktorých si ešte nepočula
  • 02.11.2017
  • Veronika Lacková

    • Zdieľaj:
  • 11

Raz za čas sa niektorým z nás stane, že nám čašník zoberie tanier ešte predtým, než sme vôbec dojedli. Môže sa tak stať počas našej neprítomnosti – odbehli sme si od stolu a zatiaľ náš tanier zmizol.

Môže to byť zapríčinené nedorozumením, pretože sme zložili príbor spôsobom, ktorý vyjadruje, že už ďalej jedlo nebudeme jesť a ani sme si to neuvedomili.


Poradíme vám preto, ako správne zložiť príbor v rôznych situáciách. Možno ste ani nevedeli, ako zložiť príbor v prípade, že vám chutilo, alebo práve naopak, že ste s jedlom neboli spokojní. Môže sa to zísť v prípadoch, keď si zájdete do drahšej reštaurácie, kde by obsluhujúci personál mal poznať etiketu stolovania. Toto sú určité pravidlá správneho stolovania, ktoré sa zdokonaľovali rokmi.

Pozri aj: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

Ešte nie

Mnohí sú mylne presvedčení, že po dojedení jedla treba prekrížiť príbor cez seba - alebo ich vedľa seba len položiť ako na obrázku nižšie. Takéto zloženie príboru dáva čašníkovi najavo presný opak – ešte som neskončil, budem ďalej jesť.

skladat pribor

Zdroj: Shutterstock®

Mám dosť

Keď už však nastal moment, že jedlo ďalej nebudeme jesť, príbor treba na tanier položiť rovnomerne vedľa seba (vidličku je lepšie v takomto prípade obrátiť hrotmi smerom k tanieru) a takto zložený príbor položíme na tanier tak, že príbor smeruje nahor.

Odporúčame: Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené

zjedene jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Chutilo mi

Ďalšou možnosťou zloženia príboru je vyjadrenie, že sme boli s jedlom maximálne spokojní a chutilo nám. Skladá sa nasledovne: vidlička a nožík sa položia vedľa seba ako v prípade, kedy dávate pokyn, že ste dojedli, ale tentokrát príbor na tanier položíte horizontálne – hroty príboru smerujú smerom vpravo (akoby na ciferníku ukazovali čas 3:15).

restauracia pribor

Zdroj: Shutterstock®

Nespokojnosť

Keď nám nechutilo, môžete to neverbálne a pomocou príboru vyjadriť nasledovne: príbor prekrížite na tanieri v štýle, že nôž zasuniete do jednej z dier vidličky a príbor zložíte do tvaru strechy.

Neprehliadni: Prírodný boj proti kašľu: 7 bojovníkov, s ktorými to ide bez liekov

pribor restauracia skladanie

Zdroj: Shutterstock®

Spokojnosť so servisom

Ak ste boli spokojní s obsluhou, príbor zložíte podobne ako v prípade, že ste s jedlom neboli spokojní, len ho otočíte tak, aby na tanieri zobrazoval písmeno V.

spokojnost restauracia

Zdroj: Shutterstock®

Čakám na ďalší chod

Takto zložiť príbor môžete v prípade, že čakáte na ďalší chod a neviete sa ho dočkať (pri preplnenej reštaurácii vám to veľmi nepomôže, čašníci vtedy majú dosť čo robiť, aby sa nezbláznili). Príbor v takomto prípade preložíte cez tanier do kríža – vidlička leží zvislo a nôž je na nej položený vodorovne.

Bude ťa zaujímať: Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!

pribor skladanie

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

POČULI STE AJ O INÝCH SKLADANIACH PRÍBORU?

Odpovedalo 52 ľudí  

Nie, nepočula.
23%
Áno, ale používam len jedno zloženie - mám dosť.
48%
Áno, používam aj iné.
29%

    • Zdieľaj:
  • 11
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Kusá 02.11.17 09:37

KK
karma
89.00

Len či toto ovládajú aj čašníci... možno v tých lepších reštauráciách. Ja som ani nevedela, že mi vždy chutí, lebo dávam príbor podľa tohto článku vždy na 3,15.

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 02.11.17 10:02

SK
karma
86.00

presne tak, nic extra tych casnikov nenaucia na tej praxe... priatel je casnik v lepsim hotely a neustale sa stazuje na praktikantov.... neovladaju zakladne veci.... niektore spravne pravidla s priborom su mi tiez novinkou

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 02.11.17 12:37

PV
karma
111.00

Niektoré som nevedela ..Napr. - čakám na další chod , alebo spokojnosť ..!! ??

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.11.17 16:58

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi poučný článok, niektoré som naozaj ani ja nevedela.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 02.11.17 17:42

KK
karma
104.00

to som nevedela a pochybujem, že to funguje vo všetkých reštauráciách

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 05.11.17 20:39

TS
karma
107.00

Tak všetky tieto možnosti som veru nepoznala.

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 05.11.17 23:55

PG
karma
93.00

Tak toto je už podľa mňa moc, bežný človek určite nepoužíva a nerieši.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 07.11.17 16:10

DB
karma
109.00

tak niektoré som nevedela.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 13.11.17 14:05

MB
karma
100.00

je fajn toto ovladat .. horsie je ked to neovlada samotny casnik ktory nepochopi tieto gesta...

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 20.11.17 00:01

PM
karma
108.00

Tak neviem, či je ich naozaj potrebných toľko...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 08:53

SK
karma
113.00

hotová veda

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

TEST: Adipo Gasta od GERnétic – telový krém na zoštíhlenie
Telová kozmetika

TEST: Adipo Gasta od GERnétic – telový krém na zoštíhlenie

  • 1
  • 03.07.2021
Sothys podkladové make-upy pre rozjasnenie i zmatnenie pleti
Dekoratívna kozmetika

Sothys podkladové make-upy pre rozjasnenie i zmatnenie pleti

  • 5
  • 27.07.2021
TEST: Pleťové produkty MERUMAYA – odličovací balzam, tonikum a sérum
Pleťová kozmetika

TEST: Pleťové produkty MERUMAYA – odličovací balzam, tonikum a sérum

  • 6
  • 14.07.2021
TOPlist