5 fantastických dôvodov, prečo jesť ružičkový kel

5 fantastických dôvodov, prečo jesť ružičkový kel

Ružičkový kel je pomerne nenápadná zelenina, ktorú neraz úplne prehliadame. V našich jedálničkoch sa objavuje skôr sporadicky, u mnohých len náhodou raz za čas. To je však veľká škoda. Pri tej správnej príprave je totižto možné z ružičkového kelu vykúzliť hotovú pochúťku. Hodí sa napríklad do rôznych polievok. Taktiež je ho možné upiecť či udusiť a použiť ako prílohu k mäsu, alebo zapiecť so syrom a zemiakmi či cestovinami. Vhodný je aj ako prísada do placiek či zeleninových fašírok. Možností je skutočne mnoho, stačí len trochu fantázie. A prečo sa vlastne oplatí, aby sa táto zelenina objavovala na našich tanieroch pravidelne? To vám prezradíme v nasledujúcom článku!

1. Posilňuje imunitný systém

Ružičkový kel je tou správnou potravinou v jedálničku, na ktorú by ste počas jesene a zimy nemali zabúdať. Pozitívne v prvom rade vplýva práve na imunitný systém človeka. Stogramová porcia tejto zeleniny totižto obsahuje vyššie dávky vitamínu C, ako za deň človek potrebuje. Tento vitamín je pre dobrú obranyschopnosť organizmu skutočne nevyhnutný. Okrem toho však ružičkový kel doplní telu množstvo ďalších cenných látok. Ukrývajú sa v ňom viaceré vitamíny skupiny B, vitamín A, železo, draslík, horčík aj luteín a cholín. Jeho výhodou je, že obsahuje len minimum kalórií a takmer žiadny tuk. 

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

konzumácia ružičkového kelu

Zdroj: Shutterstock®

2. Upravuje trávenie

Okrem spomínaných vitamínov, minerálov a ostatných živín sa ukrýva v ružičkovom keli aj značné množstvo cennej vlákniny. Tá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Ak vás často trápi zlé trávenie či zápcha, je vhodné zradiť do jedálnička rozličné zdroje vlákniny. A práve ružičkový kel je jedným z nich. Vďaka jeho pravidelnej konzumácii je možné upraviť stolicu a rovnako prečistiť črevá. Navyše, potraviny bohaté na vlákninu dokážu človeka zasýtiť na dlhšiu dobu a ochrániť ho pred návalmi vlčieho hladu. V stogramovej porcii ružičkového kelu sa ukrýva cez 3,5 g vlákniny, pričom odporúčaná denná dávka je približne od 25 do 40 gramov.

3. Detoxikuje a odvodňuje

Ružičkový kel pôsobí detoxikačne a napomáha telu zbavovať sa rozličných škodlivín a odpadových látok. Podporuje tiež vylučovanie nadbytočnej vody z tela. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme. V rámci toho napomáha prečistiť i obličky a močové cesty. Okrem toho má ružičkový kel pozitívny vplyv aj na krvotvorbu a nervový systém človeka. Posilňuje nervy a potláča stres. Vďaka vysokému obsahu mnohých vitamínov skupiny B eliminuje chronickú únavu, zlepšuje náladu a podporuje koncentráciu.

účinky ružičkového kelu

Zdroj: Shutterstock®

4. Pozitívne ovplyvňuje krvný tak i hladinu cukru v krvi

Ružičkový kel by mal mať svoje pevné miesto i v jedálničku osôb, ktoré trápi vysoký krvný tlak. Táto zelenina pozitívne vplýva na stav ciev a funkciu kardiovaskulárneho systému. Okrem toho môže byť nápomocná pri udržiavaní správnej hladiny cholesterolu. Vďaka tomu ružičkový kel prispieva k prevencii vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Dokonca pozitívne ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi a napomáha ju udržiavať stabilnú. 

5. Znižuje v tele zápal

Chutné zelené hlávky ružičkového kelu majú nakoniec i protizápalové účinky, podobne ako ďalší zástupcovia kapustovitej zeleniny. Vďaka svojmu zloženiu napomáhajú potláčať chronické zápalové procesy v tele, ktoré sú neraz príčinou rozvoja rôznych vážnych ochorení, vrátane chorôb srdca či rakoviny. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže napríklad pomôcť zlepšiť zdravotný stav pacientov so zápalovými ochoreniami čriev či dvanástnika. Vysoký obsah antioxidantov v ružičkovom keli napomáha bojovať proti škodlivým účinkom voľných radikálov. 

Bude vás zaujímať: Ešte stále ho kupuješ? Zisti, ako pripraviť domáce arašidové maslo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní