7 signálov, že vaše telo trpí na nedostatok bielkovín

7 signálov, že vaše telo trpí na nedostatok bielkovín

Nedávno sme sa pozreli na to, aké sú časté príznaky nedostatku sacharidov v našej strave. Vieme, že to môže zapríčiniť mnohé zdravotné ťažkosti. Rovnako je to aj v prípade deficitu ďalších základných zložiek potravy, a to napríklad bielkovín. 

Poznáme rozličné príčiny nedostatku bielkovín, pričom najčastejšou je ich nedostatočný príjem zo stravy. Z tohto hľadiska sú viac ohrození vegáni či vegetariáni, ktorí si nedávajú pozor na zloženie stravy, ktorú konzumujú. 

Okrem toho môžu nedostatok proteínov spôsobiť aj nejaké choroby, napríklad ochorenia pečene a taktiež problémy s absorpciou živín v tráviacej sústave. A ako vlastne nášmu telu škodí nedostatok bielkovín? 

1. Nadmerná únava a slabosť

Bez dostatočného príjmu bielkovín nedokáže naše telo správne fungovať. To sa môže prejaviť rozličnými zdravotnými ťažkosťami. Jedinca môže v prvom rade trápiť nadmerná únava a celková slabosť. 

Ak sa necítite oddýchnuto ani po dostatočne dlhom spánku alebo si potrebujete zdriemnuť i počas dňa, skúste vo svojej strave navýšiť podiel bielkovín. K nedostatku energie sa navyše môže pridať náladovosť a neschopnosť zvládať stres.

Odporúčame: Poznáte tieto účinky čaju z dúšky materinej? Vyberte sa na jej zber už teraz!

nadmerný hlad

Zdroj: Shutterstock®

2. Nadmerný hlad

Typickým prejavom nedostatočného príjmu proteínov je aj nadmerný hlad. Jedinec má pritom často chuť práve na sladké. Ak totiž nemáme v strave dostatok bielkovín, má to negatívny vplyv aj na hladinu glukózy v krvi.

Ak si napríklad doprajeme raňajky chudobné na bielkoviny, ľahko sa môže stať, že sa hladina krvného cukru dostane do nerovnováhy. Človek sa potom len ťažko bráni návalom vlčieho hladu a chuti na sladké maškrty. 

3. Spomalené hojenie rán

Bielkoviny sa nachádzajú v každej bunke ľudského tela. Mnohé z nich majú práve stavebnú funkciu. Nachádzajú sa v tkanivách, koži, kostiach i svalstve. Okrem toho sú nevyhnutné aj pre obnovu týchto štruktúr.

Pri ich nedostatku sa môže stať, že rozličné poranenia sa jednoducho horšie hoja. Človek sa tak po úraze môže zotavovať oveľa dlhší čas. Taktiež je takýto jedinec náchylnejší na tvorbu zlomenín či poranení svalov a podobne.

vypadávanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

4. Problémy s vlasmi, nechtami aj pokožkou

Ako sme spomínali už vyššie, proteíny sa ukrývajú v každej bunke ľudského organizmu. Sú prítomné i vo vlasoch, pokožke a nechtoch. Ak svojmu telu nedoprajeme dostatok bielkovín, výsledkom môžu byť rozličné kozmetické i zdravotné problémy. Veľmi časté je nadmerné vypadávanie a postupné rednutie vlasov.

Vlasy tiež môžu byť celkovo nekvalitné a veľmi sa lámajúce. Podobne sa zhoršuje i kvalita nechtov. Pokožka býva pri deficite bielkovín nadmerne suchá až praskajúca. Pre udržanie si svojej krásy je tak nevyhnutné konzumovať aj dostatok zdrojov bielkovín.

5. Zhoršená imunita

Ďalším signálom nedostatočného príjmu bielkovín je aj zhoršená imunita. Jedinec môže byť náchylnejší na rôzne infekcie a môžu sa mu častejšie vracať choroby.

Mnohé bielkoviny totiž majú aj obrannú funkciu. Sú nevyhnutné pri tvorbe protilátok. Ak si teda chcete budovať dobrú obranyschopnosť, nezabudnite jesť veľa bielkovín. Do jedálnička sa oplatí zaradiť živočíšne aj rastlinné zdroje bielkovín.

Odporúčame: Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

zhoršená činnosť mozgu

Zdroj: Shutterstock®

6. Problémy so sústredením sa a fungovaním mozgu

Deficit bielkovín v organizme má negatívny vplyv aj na funkciu a činnosť mozgu. Ak chceme, aby naše mozgové funkcie pracovali správne, každodenne musíme prijať okrem iného aj dostatok proteínov.

V opačnom prípade nás môže potrápiť zhoršená pamäť, problémy s učením nových vecí aj sústredením sa. Ľahko môže dôjsť až k strate motivácie. To má negatívny vplyv na výkon v práci či škole.

7. Strata a ochabnutie svalstva

Nakoniec môže nepostačujúci príjem bielkovín spôsobiť aj stratu svalstva a ich ochabnutie. Proteíny sú totiž pre rast a udržiavanie svalstva jednoducho nevyhnutné.

O to väčší dôraz na príjem bielkovín by si mali dávať pohybovo aktívni jedinci i športovci. Bez dostatku bielkovín nie je možné budovať svalovú hmotu. Telo môže byť slabé a neschopné podať nejaký lepší fyzický výkon.

Najlepšie zdroje bielkovín:

Predíďte problémom spojených s nedostatkom bielkovín v strave. Toto sú najlepšie zdroje bielkovín, ktoré si môžete doplniť konzumáciou správnych potravín:

  • vajíčka,
  • tvaroh, 
  • cottage cheese, 
  • hydinové mäso,
  • hovädzie mäso, 
  • ryby,
  • morské plody, 
  • tofu,
  • strukoviny, 
  • tempeh.

Aktualizovaný článok: 30.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní