7 tipov, ako fotiť na dovolenke: Ako si zaobstarať tie najkrajšie spomienky?

7 tipov, ako fotiť na dovolenke: Ako si zaobstarať tie najkrajšie spomienky?

Fotografie z dovolenky či dobrodružného výletu sú snáď tým najkrajším suvenírom, ktorý si môžeme priniesť. Zachytávajú to, čo sme zažili a navždy tieto spomienky uchovávajú. I po rokoch nám dokážu pripomenúť, kde sme boli, čo sme tam videli aj ako sme sa na danom mieste cítili. Práve preto by sme sa mali snažiť o to, aby sme si z dovolenky odniesli tie najkrajšie fotografie, ktoré budeme chcieť s radosťou ukázať priateľom či rodine. V dnešnom článku vám spolu s cvaknito.sk prinášame 7 tipov, ako fotiť na dovolenke a dokonale si tak uchovať spomienky na nádherné dobrodružstvá.

1. Premýšľajte nad tým, čo fotíte

Doba, kedy sme na fotoaparáte s filmom počítali, koľko snímkov nám ešte zostáva, je už prakticky preč. Vďaka modernej dobe s fotoaparátom či mobilným telefónom, ktoré majú akoby nekonečný ukladací priestor, si môžeme vyfotiť obrovské množstvo fotografií. Problémom je, že z dovoleniek a výletov sa často aj vraciame s obrovským množstvom fotografií, ktoré v mnohých prípadoch už len zaberajú miesto v počítači, no nikdy nedostanú priestor zažiariť. Riaďte sa preto pravidlami, že menej je niekedy viac a kvalita stojí nad kvantitou. Je lepšie zaobstarať si menšie množstvo veľmi pekných fotiek, ktoré si budete môcť napríklad i vytlačiť a založiť do albumu. To sa vám pri počte 1500 fotografií podarí asi len ťažko. Uvažujte preto nad tým, ktoré momenty či miesta si skutočne chcete zachytiť.

Odporúčame: Maximálna denná dávka kalórií: Koľko môžeš denne jesť a nepriberieš?

selfie tyč

Zdroj: Shutterstock®

2. Skúste to so selfie tyčou

Selfie stick alebo aj selfie tyč môže byť na dovolenke skvelým pomocníkom, a to najmä vtedy, keď cestujete jeden či dvaja. Vďaka tejto pomôcke nemusíte neustále oslovovať okoloidúcich s požiadavkou na vyhotovenie fotky. Vďaka selfie tyči si urobíte fotografie, ktoré by ste za žiadnych okolností nevyfotili. I keď na seba otočíme fotoaparát, naše ruky sú jednoducho príliš krátke a v lepšom prípade sú na fotografii len hlavy. So selfie tyčou dokážete odfotiť i väčšiu skupinku ľudí s tým, že priestor na fotke dostane i okolie, v ktorom ste ju fotili.

3. Osvojte si pravidlo tretín

Pri robení fotografií sa zamýšľajte i nad ich kompozíciou. Nerobte to, že dominantný objekt vždy umiestnite len do prostriedku. V mnohých prípadoch vyzerá lepšie fotografia, na ktorej je použité pravidlo tretín. Predstavte si, že vaša fotka je rozdelená tromi vodorovnými a tromi zvislými čiarami na deväť štvorcov. Miesta, kde sa línie pretínajú, sú tými najlepšími, kde môžete objekt umiestniť. Fotografia tak bude vyváženejšia a zaujímavejšia. Ak fotíte jednu osobu, postavte ju doľava alebo doprava v tretine fotky, tak bude na nej dostatok miesta aj pre okolie.

klišé fotografie

Zdroj: Shutterstock®

4. Vyhnite sa klišé fotografiám

Áno, fotografie, ako sa ľudia opierajú o šikmú vežu v Pise, držia za špic Eiffelovku, skáču pri nejakej pamiatke, pózujú pri palme či píšu nápisy do piesku sú veľmi obľúbené. No čo tak si z prázdnin odniesť nejaké originálnejšie fotografie? Fotografujte to, čo iní prehliadajú, no a takým spôsobom, ako ešte nikto pred vami. Všímajte si detaily alebo skúste fotiť z netradičných uhlov. Zaujímavé a jedinečné fotografie vzniknú aj pri využití odrazu v oknách či mlákach po daždi.

5. Dávajte si pozor na svetlo

Pri fotografovaní je dobré svetlo veľmi dôležité. So svetlom sa môžete hrať, no vždy dávajte pozor na to, či nie sú fotografie príliš svetlé alebo naopak tmavé. Veľmi dobré je svetlo krátko po východe slnka. Využite tak čas, kedy je slnko ešte nízko nad obzorom, no využiť môžete i podvečerné svetlo. Fotografovaniu počas obedných páľav sa radšej vyhnite, inak budete musieť zápasiť s veľmi tvrdými a ostrými tieňmi.

používanie zoomu

Zdroj: Shutterstock®

6. Zoom radšej nepoužívajte

Takzvaný zoom, čo je schopnosť objektívu približovať, sa môže javiť ako výborný pomocník pri fotografovaní vzdialenejších objektov. Treba však myslieť na to, že čím viac na objekt priblížime, tým sa aj znižuje kvalita snímok. Ak chcete vyfotiť nejaký vzdialenejší objekt, ideálne je sa jednoducho k nemu priblížiť na požadovanú diaľku. Ak to nie je tak celkom možné, vhodnejšie je objekt vyfotiť a hotovú fotografiu až nakoniec orezať, napríklad v počítači.

7. Skúste to s momentkami

A naša posledná rada je, nefotografujte len samé pózy a umelo naštylizované fotografie. Čo tak skúsiť momentky? Zachyťte neopakovateľný moment a vašim fotografiám dodajte autenticitu a jedinečnosť. Z takýchto snímok bude možné cítiť skutočné emócie a budú pre vás tými najkrajšími. Uchovajte takto pocit, ktorý ste na danom mieste mali. Verte, že milé momentky budú pre vás tou najúžasnejšou spomienkou.

Rozličné príslušenstvo pre mobilné telefóny aj fotoaparáty, ktoré vám pomôže nielen pri fotografovaní na dovolenke, nájdete na cvaknito.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alexandra Semanová 10.08.19 19:09

AS
karma
-1.00

Užitočné tipy, ktoré určite využijem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní