Aké skvosty ukrýva Trnavský kraj? Tu je 5 skvelých tipov na výlet!

    • Zdieľaj:
- Aké skvosty ukrýva Trnavský kraj?
5 z 5

Smolenice, okres Trnava

Neoddeliteľnou súčasťou obce Smolenice je Smolenický zámok na úpätí Malých Karpát, ktorý patrí k najvýznamnejším stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. Dominuje mu mohutná veža s výhliadkovou terasou. O tento romantický zámok sa trhá veľa neviest.

V hustých lesoch nad obcou kedysi stálo praveké slovanské hradisko, ktoré sa rozprestieralo na vrchu Molpír. V súčasnosti tu nájdete zvyšky opevnenia, obydlí, veží, tavných pecí, opevnených brán aj vodných nádrží vytesaných do skaly. Tento výlet je zážitkom pre veľkých i malých nadšencov histórie a prírody.

Ak vás lákajú príjemné prechádzky a chcete uniknúť od mestského ruchu, vyberte sa do Hlbočianskej doliny, nazývanej aj Hlboča, ktorá je zalesneným kaňonovitým územím zdobeným rôznymi skalnatými útvarmi. Všade navôkol môžete obdivovať divokú prírodu takmer bez zásahu ľudskej činnosti. Dolina je od roku 1995 národnou prírodnou rezerváciou s najvyšším stupňom ochrany. Skvostom tohto krásneho prostredia je Hlbočiansky vodopád, ktorý je jediným vodopádom v pohorí Malých Karpát. Voda padá z výšky až 9 metrov, po dopade mizne niekde v podzemí a zrazu sa vynára v tesnej blízkosti Smoleníc, vďaka čomu mohla vzniknúť aj veľmi známa jaskyňa Driny so zvedavými netopiermi. Pri návšteve Smoleníc si tiež nenechajte ujsť prírodnú pamiatku Čertov žľab a skalnaté bralo Havrania skala. 

5 z 5