Aké sú symptómy horúčky Dengue? Pred čím a kde sa mať na pozore?

Aké sú symptómy horúčky Dengue? Pred čím a kde sa mať na pozore?

V súčasnej dobe, kedy sú letenky lacnejšie, ako lístok na autobus, už cestovanie nepozná hraníc. Bežne lietame do Ázie, Afriky či iných tropických destinácií, kde na nás, okrem nádherného mora, pláží a miest, môže čakať aj niečo nepríjemné – tropická choroba. Z exotickej destinácie, pripomínajúcej nebo, sa tak môže veľmi rýchlo stať horúce peklo.

Jednou z takýchto chorôb je práve zákerná horúčka Dengue, ktorú prenáša zvláštny druh komára. Za jeden rok sa horúčkou Dengue nakazí po celom svete približne 390 miliónov ľudí, pričom u 96 miliónov z nich sa choroba aj prejaví. Poďme sa spolu pozrieť na to, aké sú symptómy horúčky Dengue, kde ju môžete dostať a ako sa lieči!

Pozri aj: Recept od čitateľky: Vyrob si zázračný šalviový sirup!

komár Aedes

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa môžem nakaziť Dengue?

Horúčka Dengue (číta sa denge) je choroba, prenášaná komárom Aedes, ktorý sa nakazil vírusom prostredníctvom ľudskej krvi. Dengue sa teda neprenáša priamo z človeka na človeka, no prostredníctvom spomínaného druhu hmyzu. Považuje sa za chorobu juhovýchodnej Ázie, no v súčasnosti už nakazené komáre lietajú aj v iných častiach sveta, napríklad v Indii, Taiwane, Mexiku, Afrike či v Južnej Amerike.

krvácanie z nosa ako príznak Dengue

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy horúčky Dengue

Ochorenie Dengue sa zväčša prejaví 4 až 6 dní po samotnom nakazení vírusom, respektíve uštipnutí komárom a trvať môže 10 a viac dní, v niektorých prípadoch môže človek niektoré symptómy pociťovať ešte niekoľko týždňov. Niekedy môžu symptómy pripomínať obyčajnú chrípku, a to najmä u menších detí či dospelých ľudí, ktorí sa nakazili Dengue po prvý raz. V najväčšom nebezpečenstve sú deti vo vyššom veku, ľudia s oslabeným imunitným systémom a ľudia, ktorí už Dengue v minulosti mali.

Medzi symptómy horúčky Dengue patria:

  • Nečakané vysoké teploty
  • Bolesti očí
  • Silné bolesti hlavy
  • Bolesti svalov a kĺbov
  • Slabosť a únava
  • Nevoľnosti a zvracanie
  • Vyrážky (objavia sa približne dva dni po nástupe teplôt)
  • Krvácanie z nosa, ďasien alebo vznik modrín

V niektorých vážnejších prípadoch, kedy je nutná hospitalizácia, sa objavia v súvislosti s Dengue aj horšie problémy, ako napríklad poškodenie lymfatických a krvných ciev, silné krvácanie z nosa a ďasien, zlyhanie obehového systému, zväčšenie pečene. Všetky tieto zhoršené symptómy môžu vyústiť do masívneho krvácania, šoku až v smrť.

repelent proti Dengue

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia a liečba Dengue

Ak sa pýtate, ako sa môžete pred Dengue chrániť, vakcínou to žiaľ nebude. Na Dengue neexistuje očkovanie, dokonca ani lieky. Odporúča sa preto chrániť sa pred samotným uštipnutím komára, čo môže byť niekedy veľmi náročná úloha. Odborníci vystríhajú pred návštevou preľudnených oblastí, kde môže byť komárov, nakazených vírusom, viac. Okrem toho nezabúdajte na repelent, prípadne na nohavice a tričká s dlhými rukávmi. V ubytovaní používajte klimatizáciu, poriadne uzatvorte dvere a okná, chráňte sa aj sieťou proti komárom.

V prípade, že zažívate symptómy Dengue po návšteve tropickej destinácie, vyhľadajte lekára! Ten dokáže prítomnosť vírusu vo vašom tele identifikovať z krvných testov. Keď sa ochorenie potvrdí, lekár vám nasadí liečbu, ktorá vo väčšine prípadov zahŕňa lieky proti bolesti a veľmi veľa tekutín, prípadne infúzií.

- Anketa

POČULI STE UŽ O HORÚČKE DENGUE?

Odpovedalo 7 ľudí  

Niečo som zachytila.
14%
Áno, o tejto horúčke som už počula.
43%
Nie, teraz o nej čítam po prvý raz.
43%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní