Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!

Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!

Vedeli ste o tom, že silné liečivé vlastnosti majú nielen najrozličnejšie bylinky, ale napríklad aj kôra stromov? I kôra mnohých druhov stromov či kríkov našla uplatnenie v ľudovej medicíne. 

Tradičné liečiteľstvo využíva napríklad silu a vlastnosti kôry z vŕby bielej, brezy, bazy či moruše. Predsa len najznámejšia je však pravdepodobne práve dubová kôra. Aká liečivá sila je typická pre kôru duba?

Odvar z nej sa užíva zvnútra i zvonka a je nápomocný pri celom rade zdravotných ťažkostí. Veľmi účinný je napríklad aj na podporu hojenia rán. V článku sa pozrieme na to, aké sú účinky kôry z duba letného a ako ju používať. Čo by sme mali vedieť o liečivej dubovej kôre? Aké má liečivé účinky čaj z dubovej kôry?

Poznáte dub letný?

Dub letný, latinsky Quercus robur, je listnatý opadavý strom z čeľade bukovité. Je rozšírený predovšetkým v Európe a niektorých ázijských oblastiach, najmä v Malej Ázii, hľadať je ho možné i na severe Afriky. Rastie prevažne od nížin až po podhorské oblasti. U nás ho nájdeme vo väčšine lesov či parkov.

Duby rastú často osamotene, alebo vytvárajú dubové lesy. Ide o dlhoveké a pomerne mohutné stromy stredného vzrastu, ktoré dorastajú do výšky okolo 40 metrov. Dub letný je charakteristický košatou a nepravidelne rozloženou korunou.

Kôra stromov je typicky rozpukaná a silno rozpraskaná a má prevažne tmavosivú farbu. V mladosti je kôra hladká a sivastá so zeleným nádychom. Listy sú tmavozelené, laločnaté a majú celistvookrajovú čepeľ.

Dub je jednodomá rastlina, čiže sa samčie a samičie kvety vyvíjajú na jednom a tom istom strome. Plodom je nažka, ktorá sa nazýva žaluď. Dubové drevo je tvrdé a našlo uplatnenie v nábytkárstve a stavebníctve. Na liečebné účely sa zberá mladá kôra stromov.

Odporúčame: Priaznivé účinky turistiky: Ako nám prospievajú výlety do prírody?

kôra z duba letného

Zdroj: Shutterstock®

Liečivá sila dubovej kôry vďaka viacerých zložkám

Dubová kôra sa vyznačuje širokou škálou biologicky aktívnych zložiek, ktoré majú rôzne uplatnenia v medicíne, priemysle a ekológii. Jej presné zloženie sa môže líšiť v závislosti od druhu dubu, geografickej polohy a environmentálnych podmienok.

Liečivá droga z duba letného obsahuje látky, ako sú triesloviny, taníny, cenné flavonoidy alebo horčiny. Ukrýva aj pektíny, čo sú polysacharidy, ktoré majú prebiotické účinky a podporujú zdravie tráviaceho traktu. Esenciálne oleje a prchavé zlúčeniny prispievajú k charakteristickej vôni dubovej kôry a majú antimikrobiálne vlastnosti.

Dubová kôra a jej účinky:

1. Aké liečivé účinky má dubová kôra pri vonkajšom použití?

Dubová kôra má silné protizápalové a sťahujúce účinky, vďaka čomu našla uplatnenie hlavne pri liečbe rôznych kožných ochorení či poranení. Kožu účinne čistí a dezinfikuje, zároveň podporuje hojenie rán a zastavuje krvácanie.

Môže pomôcť pri ekzémoch, vredoch, kožných zápaloch, zle sa hojacich ranách, popáleninách či ďalších kožných problémoch. Oceniť ho môže problematická pleť. Miesta ošetrované dubovou kôrou sa lepšie hoja.

Zvonka je využívaná aj pri ťažkostiach, ako sú napríklad hemoroidy, kŕčové žily, nadmerné potenie nôh alebo plesne na nohách aj rôzne zápaly v análnej a genitálnej oblasti. Taktiež si poradí so zápalmi v ústnej dutine.

2. Dubová kôra na vnútorné použitie – proti hnačke a na lepšie trávenie

Dubová kôra prospeje aj zvnútra, hoci týmto spôsobom sa neužíva často. Napomáha hlavne upraviť trávenie a zmierniť tráviace ťažkosti. Podáva sa pri hnačkách či žalúdočných alebo črevných kataroch a môže pomôcť zlepšiť stav pri zápaloch v tráviacom trakte.

Optimalizuje funkciu čriev a žalúdka. Okrem toho sa dubová kôra vnútorne užíva aj na úpravu menštruačného cyklu či miernenie silnej a bolestivej menštruácie. Neodporúča sa kôru používať dlhšie.

Odporúčame: Čím nahradiť maslo? Čo použiť pri pečení a čo natrieť na chlieb?

čaj z dubovej kôry

Zdroj: Shutterstock®

Zber kôry stromov duba letného

Na zber je vhodná ešte mladá hladká kôra dubových stromov, ktorá nie je rozpraskaná. So zberom kôry stromov to však často nie je také jednoduché, ako so zberom byliniek.

Pri zbere je dôležité dávať pozor na to, aby sa nepoškodili zdravé stromy. Kôru zbierame napríklad z vyrúbaných stromčekov. Zber však nie je všade povolený a môžu sa s ním spájať ďalšie obmedzenia.

Kde zohnať dubovú kôru?

Najľahšie je zaobstarať si hotovú sušenú drogu. Liečivú kôru z duba možno zohnať v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. Použitie dubovej kôry z lekárne je jednoduchšie, navyše máte k produktu pevne stanovené odporúčané denné dávkovanie, ktoré sa nesmie prekračovať.

TIP: Dostupné sú aj iné formy dubovej kôry – gély, mastičky, dubové kvapky (tinktúra), prášok.

Čaje z dubovej kôry – ako pripraviť dubový čaj?

Čaj sa pripravuje z jednej lyžice drogy (sušenej dubovej kôry) na 250 ml vody. Zmes je vhodné priviesť k varu a povariť asi 10 minút, potom ho nechať ešte pár minút lúhovať a scediť.

Čaj z dubovej kôry môže pomôcť pri hnačkách či iných spomínaných ťažkostiach. Nie je však určený na dlhodobé užívanie. Ak chcete túto drogu užívať vnútorne, najlepšie je zakúpiť dubovú kôru v lekárni.

Odvar z dubovej kôry na vonkajšie použitie

Na vonkajšie použitie sa pripravuje ešte silnejší odvar. Ten je možné vo forme obkladov aplikovať na kožné rany či ochorenia i kŕčové žily. Tampónom namočeným v odvare je vhodné ošetriť aknóznu pleť či zapálené vyrážky. AK vás trápi zápal ústnej dutiny, odvar sa používa ako kloktadlo na kloktanie.

Sedavé kúpele s dubovou kôrou

Pri hemoroidoch či zápaloch a infekciách v spodnej časti tela sa zase pripravujú sedacie kúpele. Pripraviť môžete odvar z 1,5 l vody a troch hrstí dubovej kôry a ten následne pridať do vane.

Odporúčame: Ako sa prejavuje nedostatok kyseliny listovej? Toto sú časté príznaky!

Nežiaduce účinky – pre koho nie je vhodné užívanie dubovej kôry?

Dubová kôra, hoci je cenným prírodným zdrojom s mnohými potenciálnymi zdravotnými výhodami, nemusí byť vhodná pre každého a môže mať aj potenciálne vedľajšie účinky. Pre niektoré skupiny ľudí môže byť užívanie dubovej kôry nevhodné alebo by mali byť pri jej používaní opatrní. Pre koho nie je dubová kôra vhodná?

  • Osoby s citlivosťou alebo alergiou na dub alebo iné rastliny: Pri daných alergiách sa vôbec neodporúča používať dubovú kôru.
  • Osoby trpiace závažnými problémami s obličkami alebo pečeňou: Taníny obsiahnuté v dubovej kôre môžu zaťažiť obličky alebo pečeň, najmä pri nadmernej konzumácii alebo pri existujúcich ochoreniach týchto orgánov.
  • Tehotné alebo dojčiace ženy: Vzhľadom na nedostatok štúdií o bezpečnosti užívania dubovej kôri počas tehotenstva a dojčenia je odporúčané, aby tehotné alebo dojčiace ženy z dubovej kôry upustili alebo konzultovali použitie s lekárom.
  • Deti: Bezpečnosť užívania dubovej kôri u detí nie je dostatočne preskúmaná, a preto by sa mala používať s opatrnosťou a pod lekárskym dohľadom.
  • Osoby s poruchami krvácania alebo ktorí užívajú antikoagulačné lieky
  • Osoby s chronickou zápchou alebo inými tráviacimi problémami

​Článok aktualizovaný 10.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní