Aké svadobné šaty sa kedysi nosili? Pozri sa s nami na ich vývoj

Aké svadobné šaty sa kedysi nosili? Pozri sa s nami na ich vývoj
  • 13.01.2023
  • Michaela Kožáková

Svadobné trendy sa menia rýchlosťou svetla. Niektoré z vás sa možno vydávali tri-štyri roky dozadu. Keď si teraz prezeráte módne časopisy s najnovšími kolekciami svadobných šiat, tak vám pri pohľade na fotky z vlastnej svadby príde, že ste si vybrali nevkusné a nemoderné šaty. „Ako som si toto mohla obliecť?" Alebo: „Toto som si asi vyberala poslepiačky, vyzerám naozaj smiešne." 

Milé dámy, to, čo sa nosilo pred pár mesiacmi, už dnes môže byť úplne „out". Tak to vo svete módy chodí. Samozrejme, veľa trendov sa vracia späť vďaka kreatívnym návrhárom, ktorý šikovne oživujú módne vychytávky našich babičiek. A teraz si predstavte, ako také svadobné šaty mohli vyzerať pred dvadsiatimi alebo viac rokmi. Poďme sa na to pozrieť.

Neprehliadni: Svadobné šaty podľa typu postavy: Aké si vybrať pre seba?

Prvá dekáda

Zdroj: pinterest.com

Prvá dekáda dvadsiateho storočia

Prvú dekádu minulého storočia v oblasti svadobného priemyslu výrazne zasiahli korzety v tvare písmena S, ktoré zvýrazňovali pás a vytvárali tvar presýpacích hodín. Dlhé rukávy, šaty s vysokými nákrčníkmi a rukavice dodávali celkovému vzhľadu formálnosť a skromnosť. Farebný film vtedy neexistoval. Niekedy sa čiernobiele fotografie ručne dofarbovali. 

Od roku 1910 začal tanec získavať väčšiu popularitu a veľkou novinkou bol i make-up, ktorý nevesty začali vo veľkom používať.

Svadobné šaty

Zdroj: pinterest.com

1920 – 1940

Extravaganciou éry dvadsiatych rokov bol tzv. Juliet veil – závoj, ktorý na hlave vytváral čiapku. Perly, korále, ozdobné doplnky, čipka v kombinácii s kučerami a zmyselnými kyticami neodmysliteľne patrili k tomuto obdobiu plnému dekadencie a rozmarnosti.

Tridsiate roky sú charakteristické Veľkou depresiou v ekonomike Spojených štátov amerických, čo sa odrazilo i v spoločenskom živote. Pre tých, ktorí sa vtedy sobášili, bola svadba zvyčajne skromnou udalosťou. Žiadna pompéznosť, okázalosť, len minimálny dekor, jednoduché šaty a oblek. 

Štyridsiate roky priniesli do Ameriky vojnové obdobie spolu so zvýšenou úspornosťou. Mnohé svadby boli rýchle, skromné a nevesty mali väčšinou na sebe biely kostým. Takmer dve tretiny ženíchov tejto éry boli povolaní do armády, takže väčšina z nich sa ženila vo vojenskej uniforme.

Šesťdesiate roky

Zdroj: pinterest.com

1950 – 1970

Svadby sa v päťdesiatych rokoch konečne vrátili k svojmu pravému účelu a pôvabu. Keď sa Amerika vynorila z druhej svetovej vojny, posadnutosť celebritami sa stala novou vzrušujúcou zábavou. Tiary, plesové šaty, nablýskané autá a profesionálne portrétovanie sa stali súčasťou histórie svadobných šiat.

Londýnom inšpirované prvky v svadobnom odvetí sa prehnali celým svetom. Spodnice sa skrátili, začali sa nosiť Á-čkové sukne, veľké účesy a bublinové závoje.

Ako sme už písali, móda sa vracia späť. Niektoré svadobné fotografie z 1970 vyzerajú, ako keby boli vytiahnuté z albumu budúcnosti z roku 2020 vďaka svadobným šatám s vysokým golierom, vkusnou ozdobou vo vlasoch nevesty a ženíchovmu zamatovému tuxedu – smokingu. 

Deväťdesiate roky

Zdroj: pinterest.com

Osemdesiate a deväťdesiate roky

V osemdesiatych rokoch nikto neunikol svadobným trendom, ani slávna Caroline Kennedy (na obrázku vľavo). Prvky a doplnky doplnené prúžkami, klobúky a vzhľad slúžky boli v tejto dobe veľmi populárne.

Aplikácie a aplikácie – to bola mantra nevesty deväťdesiatych rokov. Príkladom je Rachel Hunter, ktorá sa v roku 1990 vydala za rockovú ikonu Roda Stewarta. V lesklých svadobných šatách s dlhými rukávmi, korálovou aplikáciou a čipkou vyzerala veľmi štýlovo. 

Trendy minulého storočia

Zdroj: pinterest.com

2000 – 2010

Snímka zo svadby slávneho šéfkuchára Jamieho Olivera a jeho manželky Jools z roku 2000 predstavuje všetky trendy danej éry v jednom zábere. Elegantné, priliehavé saténové šaty, rovná vrchná časť šiat bez výstrihu a rukávov, ľadová farebná paleta. 

V minulom desaťročí sa svadobná móda zaoberala témami, o ktorých predtým nebolo ani zmienky. Rustikálna stodola, boho štýl, záhrada, talianska víla a elegantné diamanty – to je len zlomok trendov, ktoré navždy zanechali stopy v svadobnej histórií. Takisto svadobné štýly sa začali šíriť médiami a sociálnymi sieťami viac, ako kedykoľvek predtým.

Pozri aj: Svadobné líčenie krok za krokom: Buď najkrajšou verziou samej seba


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní