Akné z rúška ako novodobý problém pleti: Ako „ maskné“ poraziť?

Akné z rúška ako novodobý problém pleti: Ako „ maskné“ poraziť?

Medzi dermatológmi sa o ňom hovorí ako o „maskné”. Ide o typ pleťového problému, ktorý vznikol počas pandémie koronavírusu a môže zaň nosenie rúšok na dennej báze. Toto slovo vzniklo spojením slov „mask”, čo v preklade znamená rúško a „akné”, ktoré je nám dobre známe aj v slovenčine. Akné z rúška sa naozaj stáva problémom čoraz viacerých ľudí, a to najmä tých, ktorí nosia zakrytú polovicu tváre takmer po celý deň. Ak trápi maskné aj vás, povieme vám, ako ho poraziť!

Zasa tie póry!

Ak sa pozrieme na to, ako vlastne vzniká akné vo všeobecnosti, tak ide o výsledok trenia, tlaku či napínania pokožky, upchatím pórov potom či mazom a vinníkom môže byť i make-up pod rúškom. A presne to sa deje aj pri používaní rúška, najmä na miestach, kde je rúško v najväčšom kontakte s ľudskou tvárou – na týchto miestach vzniká najväčšie trenie. Maskné preto vzniká na nose, na lícach a na brade a tiež na miestach, kde sa tváre dotýka ochranný štít, ktorý je taktiež formou ochrany tváre počas pandémie. 

Pozri aj: Ako zabrániť roseniu okuliarov pri nosení rúška: Toto potrebuješ ovládať!

pleť pod rúškom

Zdroj: Shutterstock®

Pod rúškom býva tma

A extrémne teplo a vlhko. Práve stiesnený priestor pod rúškom, do ktorého dýchame nepretržite niekoľko hodín, sa stáva ideálnym miestom pre rozšírenie nepríjemných vyrážok, prípadne čiernych bodiek. Ak sa pýtate, čo dermatológovia odporúčajú v súvislosti s maskné, je to samozrejme prevencia, teda aby ste maskné liečiť nemuseli vôbec. V rámci prevencie odporúčajú každodenné pranie bavlnených rúšok a čo najčastejšiu výmenu tých jednorazových. U respirátorov je podľa nich problém najmä s trením jeho hrán o pokožku. Preto odporúčajú nalepiť na ich okraje dotýkajúce sa pleti silikónové lepky, vďaka ktorým sa tlak i trenie redukuje. 

Inšpiruj sa: TOP zaujímavosti o ovocí a zelenine: A o tomto ste tušili?

akné pod rúškom

Zdroj: Shutterstock®

Na akné s citom

V prípade, že sa už s akné z rúška potýkate, dermatológovia vystríhajú pred agresívnou kozmetikou. Podľa nich treba ísť na každý druh akné s citom, preto pílingy či najrôznejšie masky radšej na čas vynechajte a s pleťou zaobchádzajte tak, ako s citlivou pokožkou. Namiesto toho používajte na maskné veľmi jemné odličovacie prostriedky, ideálne s obsahom kyseliny salicylovej, ktorá pomôže vyčistiť upchaté póry.

Vyhnúť by ste sa mali aj vysušujúcim produktom a naopak, používať by ste mali krémy, ktoré pokožku upokojujú. Nič nepokazíte ani kvalitnou kozmetikou určenou výhradne na liečbu akné alebo skúste, či zaberá prírodná liečba na akné. Na záver odborníci odporúčajú dať si dole rúško vždy, keď ste sami a tiež doma. Pokožka potrebuje dýchať na to, aby sa zahojila a zregenerovala.

- Anketa

MALI STE UŽ AKNÉ Z NOSENIA RÚŠKA?

Odpovedalo 278 ľudí  

Áno, mám ho bohužiaľ stále.
97%
Áno, ale už je našťastie preč!
0%
Nie, ešte nie.
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní