Vraví sa, že soľ je nad zlato. Práve soľ je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií, pretože skvelo ochutí každé pripravované jedlo. Je to zdroj minerálov, ktorý v malých dávkach pomáha telu vyrovnávať hladinu elektrolytov, a tiež pomáha s ďalšími dôležitými procesmi v našom tele, ktoré sú potrebné pre naše zdravie.
Soľ je v podstate neškodná. Problém však nastáva vtedy, keď ju prijímame vo veľkom množstve. Často ignorujeme jej negatívne účinky, a preto ju pridávame takmer do každého pokrmu, dokonca aj do koláčov. Pri dlhodobom nadmernom používaní soli môže prísť ku kardiovaskulárnym problémom a problémom s obličkami. Ako sa týmto problémom vyhnúť? Nahraďte soľ korením, ktoré každé jedlo rovnako kvalitne obohatí a ochutí!
Pozri aj: Diétne avokádo: Zdravá pochúťka alebo ďalší výmysel?
Oregano
Toto korenie je známe svojimi liečivými vlastnosťami. Je skvelou náhradou za soľ
v mnohých receptoch. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a éterických olejov, ktoré majú antiseptické, protiplesňové a protizápalové účinky. Jeho pravidelná konzumácia zlepšuje aktivitu imunitného systému a znižuje problémy
s dýchaním.
Skvelo sa hodí na pizzu, k červenému alebo bielemu mäsu, do šalátov, dobre ochutí ryby alebo ryžu, a rovnako sa hodí aj k cestovinám.
Bude ťa zaujímať
Rasca
Rasca môže poskytnúť jedlám celkom zaujímavú chuť. Obsahuje antioxidanty, ktoré redukujú negatívne účinky voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky pokožky. Jej pravidelná konzumácia pomáha regulovať cholesterol a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov.
Použite rascu na obohatenie polievok, ryže, zeleniny, alebo ju použite pri príprave mäsa. V prípade, že patríte k tým, ktorý nemajú radi rascu, tak použite drvenú.
Zaujme ťa: Je zdravšie arašidové alebo mandľové maslo?
Zázvor
Známy pre svoje protizápalové, tráviace a antioxidačné vlastnosti. Zázvor je ďalšou zaujímavou možnosťou ako ochutiť jedlá v prípade, že sa snažíte znížiť príjem soli. Obsahuje vysokú koncentráciu látky gingerol, ktorá okrem jemne pikantnej chuti má ďalšie skvelé liečebné vlastnosti.
Okoreňte ním ovocné alebo zeleninové smoothies, šaláty, polievky alebo mäso. Poprípade si vytvorte zaujímavý dresing k čipsom.
Odporúčame: Ako sa zbaviť herpesu a oparu na perách? Tieto triky, by ti nenapadli!
Kurkuma
Toto korenie je vo svete známe, a to nielen svojou osobitou chuťou, ale aj svojou farbou, ktorá dokáže ozvláštniť nejedno jedlo. Antioxidantmi naplnené korenie je skvelou voľbou, ak sa rozhodnete nahradiť soľ vo svojich jedlách. Má protizápalové, tráviace a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie a chrániť bunky pred chorobami.
Použite ju do polievok, do ryže, omáčok alebo do zeleninových šalátov
Bude ťa zaujímať
Čierne korenie
Korenie s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Pomáha chrániť tkanivá pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Jeho zloženie chráni organizmus pred vysokým krvným tlakom a zlepšujú funkcie obličiek.
Použite ho pri príprave mäsa a rýb, do omáčok alebo cestovín.
Pozri aj: Intolerancia laktózy verzus alergia na mlieko: Je v tom rozdiel?