Ako pestovať ligurček? Objavte jeho účinky aj spôsoby použitia!

Ako pestovať ligurček? Objavte jeho účinky aj spôsoby použitia!

Poznáte bylinku zvanú ligurček? Možno ju budete poznať pod inými názvami. Ľudovo sa tiež ligurčeku hovorí vegeta či maggi. Ide o aromatickú rastlinu, ktorá našla uplatnenie najmä v gastronómii ako korenina. Známe sú však aj jeho liečivé vlastnosti.

Je skrátka mnoho dobrých dôvodov na to, prečo si ligurček lekársky pestovať doma, či už v kuchyni, na záhrade či balkóne. V článku sa pozrieme na to, aké sú jeho pestovateľské podmienky, ako vplýva na naše zdravie, aj ako ho využiť nielen v kuchyni.

Poznáte ligurček?

Ligurček (latinsky Levisticum officinale, česky libeček) patrí medzi iné mrkvovité a zelerovité rastliny. Ide o trvácu a výrazne aromatickú rastlinu z juhozápadnej Ázie. Má spravidla mohutnú hranatú stonku, ktorá sa rozkonáruje. Dorastá až do dvoch metrov. Listy sú perovito strihané. Drobné kvety vyrastajú v zložených okolíkoch a majú bledožltú farbu. Plodom je dvojnažka. Je hojne pestovaný naprieč Európou.

Pestovanie ligurčeka

Ligurček je na pestovanie nenáročný, dariť sa mu bude i v kvetináči v kuchyni či v záhradke za domom. S jeho pestovaním môžete začať tak, že si vysejete semienka, čo je vhodné robiť práve na jar alebo až na jeseň. Zasadiť však môžete aj zakúpené predpestované priesady, čo je o niečo jednoduchšie. Semienka totiž spravidla klíčia veľmi pomaly.

A aké podmienky potrebuje už rastúca bylina? Ligurček nevyžaduje veľa slnka, darí sa mu skôr v polotieni. Nevyhnutný je však dostatok vlahy a stredne ťažká pôda s dostatkom živín. Pri dobrej starostlivosti môže ligurček rásť a robiť vám radosť až cez 10 rokov.

Odporúčame: Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Skúste cestoviny zo strukovín!

účinky ligurčeka

Zdroj: Shutterstock®

Aké má ligurček účinky?

Ligurčeku lekárskemu sú pripisované mnohé vlastnosti. Ako prvé sú známe jeho silné diuretické, čiže močopudné účinky. Výrazne podporuje vylučovanie moču, zároveň napomáha telu zbavovať sa škodlivín. Osoží pri ochoreniach močových ciest či nadmernom zadržiavaní vody v organizme. Predstavuje pomoc i pre dýchacie cesty. Ide totiž o skvelý prírodný liek s odhlieňovacími vlastnosťami. Môže tak byť pomocníkom pri liečbe respiračných ochorení.

Okrem toho má ligurček priaznivý vplyv aj na tráviaci systém človeka. Zlepšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a celkovo i proces trávenia. Nápomocný môže byť pri rôznych tráviacich ťažkostiach, napríklad eliminuje nepríjemnú plynatosť. Tiež je používaný ako prostriedok na podporu chudnutia.

Odporúčame: Prečo zaradiť do jedálnička semená slzovky? Toto sú ich účinky!

ligurček lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ligurček používať?

A ako dopestovaný ligurček používať? Z rastliny sa využívajú prakticky všetky jej časti. Priebežne je možné zberať listy, ideálne pred kvitnutím. V sušenom aj čerstvom stave našli uplatnenie ako korenina. Sú vhodné na dochutenie omáčok, mäsových aj zeleninových polievok, rýb, hydiny. Keď ich pridáte do jedla, podporíte trávenie. Vňať ligurčeka hravo nahradí často používanú petržlenovú vňať. Používajte ju však v primeranom množstve, keďže je veľmi aromatická.

Plody ligurčeka je možné pridávať do nakladanej zeleniny a pomleté semená aj do domáceho chleba. Z ligurčeka sa tiež počas jesene zbiera koreň, avšak až z dvojročných alebo trojročných rastlín. Očistený a pokrájaný koreň je možné v tenkých vrstvách vysušiť a uskladniť do zásoby. 

Domáca vegeta z ligurčeka

Ingrediencie: 

  • hrsť vňate ligurčeka

  • hrsť vňate petržlenu
  • hrsť vňate zeleru
  • 1 kg mrkvy
  • 500 g petržlenu
  • 1 pór
  • 1 paštrnák
  • 1 kaleráb
  • kúsok zeleru
  • 2 červené papriky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • kurkuma
  • soľ

Postup: Zeleninu nasekáme úplne nadrobno, vňate sekať netreba. Následne zvlášť vysušíme každý druh zeleniny (je možné sušiť v rúre pri teplote do 40 °C asi 4 hodiny). Vňate len usušíme a následne podrvíme. Dôkladne usušenú zeleninu a vňate zmiešame, pridáme kurkumu pre farbu a soľ (také isté množstvo, ako je množstvo nasušenej zeleniny). Na zvýraznenie chutí sa odporúča pridať aj trochu cukru. Skladujeme v suchu v uzatvárateľných nádobách. 

Čaj z ligurčeka

Zo sušených listov, ale aj spomínaného koreňa (sušenú drogu z koreňa ligurčeka tiež v prípade potreby zoženiete v lekárni či na internete), možno pripraviť zápar, respektíve čaj. Jednu čajovú lyžičku zmesi ligurčekových listov a koreňa zalejeme 250 ml horúcej vody. Necháme lúhovať 15 minút a scedíme. Pri ťažkostiach podávame 2 až 3 razy denne. 

Tradičná medicína ligurčekový čaj odporúča pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva, zápaloch močových ciest či na prečistenie organizmu. Taktiež je vhodné ho popíjať pri problémoch s plynatosťou a zadržiavaním vody v tele, čo sa zvonka prejavuje napríklad nepríjemnými opuchmi. 

Aktualizovaný článok: 8.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 14.05.20 16:12

MC
karma
109.00

Výborná bylinka do jedla.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní