Ako piť kávu, aby nám prospievala a neškodila?

Ako piť kávu, aby nám prospievala a neškodila?
  • 20.12.2019
  • Monika Matúšová

Pitie kávy má na naše telo mnoho pozitívnych účinkov. Tak napríklad: pitie kávy predchádza Alzheimerovej chorobe, Parkinsonovej chorobe, čistí črevá, pomáha pri trávení, stimuluje centrálnu nervovú sústavu, zlepšuje pamäť, pozornosť aj sústredenosť. Prečo potom niektorí ľudia po káve trpia stratou sústredenia, pocitom ťažoby na žalúdku či kyselinou? 

Pozri tiež: Môže byť bezkofeínová káva chuťovo dobrá a kvalitná?

koľko kofeínu obsahuje káva

Zdroj: Zlaté zrnko

Kofeín

Kofeín vytvára v tele rôzne reakcie. Na jednej strane síce stimuluje centrálnu nervovú sústavu, zároveň ale zrýchľuje metabolizmus. Šálka kávy nám zvýši výkon mozgu, ktorý sa viac sústredí a je pozornejší. Ak to ale s kofeínom preženieme, telo nám to dá najavo prostredníctvom rýchleho búšenia srdca a miernej nervozity. A nikto sa nevie sústrediť, keď je nervózny.

Množstvo kofeínu, ktoré by mal človek denne prijať, nie je pre každého rovnaké! Už ste to určite počuli: „Vraj môžem bezpečne vypiť 4 šálky denne, niekde som to čítal.“ Každý človek má iný metabolizmus, inú životosprávu a iný spôsob života, preto kofeín nepôsobí na každého rovnako. Okrem toho, nie každá šálka kávy obsahuje rovnaké množstvo kofeínu. Najmenej kofeínu obsahuje Arabika rastúca vo vysokých nadmorských výškach okolo 2000 m.n.m. Každá takáto vysoko rastúca káva by mala mať označenie o nadmorskej výške na zadnej strany obalu. Spôsob a dĺžka lúhovania alebo extrakcie kávy tiež ovplyvňuje množstvo kofeínu v šálke.

Čiže ak pijete espresso pripravované z kávovaru na espresso – čím menšie množstvo kávy v šálke, tým menej kofeínu, aj keď chuť môže byť paradoxne výraznejšia. Kofeín nemá chuť, preto priamo neovplyvňuje to, či je káva chuťovo výrazná! Ak potrebujete espresso zjemniť, odporúčame pridať horúcu vodu.

Ak pijete kávu zalievanú alebo filtrovanú – čím dlhšie je káva v kontakte s horúcou vodou, tým viac kofeínu a trieslovín sa do kávy vylúhuje.

ako si vybrať kvalitnú kávu

Zdroj: Zlaté zrnko

Kvalita kávy

Samozrejme, kvalita kávových zŕn je veľmi dôležitá. Zrnko by nemalo byť viditeľne fľakaté alebo poškodené.

Praženie kávy

Ak vám káva spôsobuje ťažobu na žalúdku, vyhnite sa silno praženým kávam. Spoznáte ich tak, že zrnká kávy sú sfarbené do tmavohneda až čierna a na povrchu je viditeľný mastný povlak. Tieto kávy sú pražené pri tak vysokých teplotách, že zrnko vypustí všetky oleje na povrch, preto sú zrnká mastné a chuť kávy je výrazne horká/spálená. Ak je káva pražená príliš svetlo, môže naopak spôsobovať kyselinu. Ako uvádzajú aj viaceré zahraničné štúdie, najlepšie na trávenie sú stredne pražené kávy, ktoré sa pražia dlhšie pri nižších teplotách.

Odporúčame: Ako zistiť, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy?

Vianočná káva

Zdroj: Zlaté zrnko

Espresso so šľahačkou, orechmi a karamelom

Najskôr si roztopíme cukor a vytvoríme si z neho karamel. Zo vzniknutého karamelu si na papieri na pečenie vytvoríme mriežku. Následne si rozdrvíme orechy a pripravíme espresso. Na vrch espressa dáme šľahačku, posypeme orechmi a dozdobíme stvrdnutou mriežkou z karamelu.

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Lucia Šeptáková 20.12.19 05:04

karma
108.00

Kávu si doprajem každý deň,samozrejme v rozumnej miere...

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.12.19 07:22

ĽŠ
karma
100.00

Každý človek má iný metabolizmus, inú životosprávu a iný spôsob života, preto naozaj množstvo kofeínu, ktoré by mal človek denne prijať, nie je pre každého rovnaké; veľmi dobrý článok!

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 20.12.19 12:21

KK
karma
105.00

Ďakujem za zaujímavý článok, práve si idem variť kávu :)

  • 4
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.12.19 14:16

MZ
karma
109.00

práve som jednu dopila, kávu mám rada a väčšinou si dám za deň tri šálky

  • 3
Odpovedať

Libuše Šumná 20.12.19 15:10

karma
113.00

kávu si dávám ráno a po obědě, ráno s mlékem

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 20.12.19 23:31

karma
109.00

Kávička musí byť každý deň po raňajkách.Mne stačí jedna za deň.V článku som sa dozvedela nové veci o káve.

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 21.12.19 09:07

SK
karma
114.00

Pijem 2 až 3 denne...

  • 2
Odpovedať

Mária Chromíková 21.12.19 11:02

MC
karma
109.00

Milujem tento životabudič ....

  • 3
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.12.19 18:10

DB
karma
117.00

Bez kávy si neviem predstaviť deň, dávam si denne 2-3 a vychutnávam si ju

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 21.12.19 18:38

MR
karma
114.00

zaujímavý článok pre mňa kávičkárku

  • 0
Odpovedať

Pavol Beran 22.12.19 12:30

PB
karma
100.00

My sme si s manželkou kúpili kávovar ,ktorý melie kávu a to z dôvodu, aby sme nepili instantné kávy alebo aby sme dlho neluhovali mleté kávy.Tá kvalita a chuť sa nedá porovnať.Perto najdôležitejším rozdielom je príprava a výber kávy;-)

  • 4
Odpovedať

Darina Božiková 27.12.19 14:42

DB
karma
114.00

najradšej mám kávu zalievanú.instantné kávy nepijem,nechutia mi.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 30.12.19 15:45

JK
karma
100.00

Mám rada kávičku pijem ju ráno a poobede

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:13

AB
karma
76.00

Niet na šálku kvalitnej kávy...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní