Ako podporiť libido u žien i mužov? TOP pomocníkom je táto bylinka!

Ako podporiť libido u žien i mužov? TOP pomocníkom je táto bylinka!

Poznáte krpčiarku? Túto rastlinu môžeme zaradiť medzi najlepšie bylinky na zvýšenie libida, a to u žien aj mužov. V domovine, ktorou je Ázia, je táto rastlina známa pod názvom Yin Yang Huo, v angličtine horny goat weed, čo môžeme preložiť ako bylina roztopašného capa. Podľa legendy krpčiarku a jej účinky už veľmi dávno objavil jeden pastier kôz, ktorý si všimol zvýšenú sexuálnu aktivitu zvierat po spasení vňate zo spomínanej rastlinky. Nuž, poďme sa aj my bližšie pozrieť na účinky tejto byliny, ktorá pozitívne pôsobí na zdravie človeka vo viacerých smeroch.

Poznáte krpčiarku?

Krpčiarka šípolistá, latinsky Epimedium sagittatum, je trváca liečivá bylina z čeľade dráčovité. Jej domovinou sú oblasti juhovýchodnej Ázie, najmä niektoré časti Číny a Japonska. Práve v týchto krajinách sa krpčiarka stala tradičnou súčasťou prírodnej ľudovej medicíny. Dnes je rozšírená takmer vo všetkých klimatických pásmach naprieč celým svetom. Je odolná voči chladu aj teplu, obľubuje však vlhšie pôdy a skôr tienisté stanovištia. Stala sa obľúbenou aj v záhradníctve. Je často pestovaná ako skalnička.

Krpčiarka je krehká a drobnejšia až stredne veľká rastlina. Je však popínavá a dorastá do výšky až okolo 70 centimetrov, preto je vhodné jej zabezpečiť pri pestovaní oporu, môže sa však aj plaziť. V prírode, najmä v domovine, je ju možné nájsť hlavne v lesoch v trsoch pod stromami či kríkmi. Vyrastá z podzemku. Charakteristická je svojimi menšími listami srdiečkového tvaru. Kvety sú skôr nenápadné a mávajú bielu, žltkastú či jemne fialovú alebo ružovkastú farbu. Na liečebné účely sa využíva vňať.

Odporúčame: Čo s bohatou úrodou? Zisti, ako skladovať bylinky správne!

účinky krpčiarky

Zdroj: Shutterstock®

Bylinka je užitočná nielen na zvýšenie libida

V tradičnej medicíne ázijských krajín našla krpčiarka uplatnenie predovšetkým pre svoje silné afrodiziakálne účinky. Bylinka obsahuje flavonoid ikarín aj desiatky ďalších látok z tejto skupiny, ďalej polysacharidy, kyseliny či vitamín E. Krpčiarka u mužského aj ženského pohlavia prispieva k zvýšeniu libida, napomáha aktivovať túžbu a zlepšuje sexuálnu aktivitu. Podporuje prekrvenie pohlavných orgánov. Odporúča sa ju vyskúšať pri zníženom záujme pohlavnej aktivity. Mužom pomáha k lepšej erekcii a môže pomôcť aj pri problémoch s rýchlou ejakuláciou. Pri erektilnej dysfunkcii pomáha práve hlavná účinná látka krpčiarky, a to spomínaný ikarín.

Bylinka má taktiež priaznivý vplyv na tvorbu spermií aj plodnosť mužov i žien. Krpčiarka má však množstvo ďalších účinkov. Ženám môže pomôcť v období prechodu mierniť príznaky menopauzy, zmieňuje i ťažkosti súvisiace s predmenštruačným syndrómom. Táto bylinka podporuje dobrú hladinu krvného tlaku a prekrvenie celého tela vrátane mozgu i končatín. Môže byť užitočná pri nedokrvenosti dolných končatín a pocite studených nôh. Je využívaná aj ako nervové tonikum, na zmiernenie dlhodobej únavy, navrátenie vitality aj harmonizáciu psychickej stránky človeka. Nakoniec zlepšuje i činnosť imunitného systému.

použitie krpčiarky

Zdroj: Shutterstock®

Ako ňou podporiť svoje zdravie?

Krpčiarku šípolistú možno zohnať v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravými potravinami a sušenými bylinkami. Zohnať možno priamo sušenú vňať, taktiež bylinnú tinktúru a extrakt z krpčiarky možno nájsť aj v rôznych vitamínových doplnkoch vo forme kapsúl a tabliet. Sušenú vňať možno klasicky použiť na prípravu nálevu, respektíve čaju. V pohári stačí 1 až 2 lyžičky sušenej bylinky zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať 10 minút. Nápoj sa pije v akútnych prípadoch 2 až 4 razy denne, ideálne aspoň ráno a večer.

Oplatí sa ho vyskúšať, ak vás trápia vyššie spomínané ťažkosti, najmä klesajúca sexuálna túžba, problémy s plodnosťou, spomínané mužské aj ženské problémy, studené nohy a ruky, psychické či fyzické vyčerpanie a podobne. Je potrebné spomenúť, že krpčiarka nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Rovnako sa treba vyhnúť nadmernému dávkovaniu, ktoré môže viesť k problémom s tlakom aj zvýšenej srdcovej frekvencii. Použitie krpčiarky pri konkrétnom probléme tiež môžete konzultovať s lekárom či odborníkom.

Pozri aj: Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní