Ako pripraviť hnedú ryžu: Osvoj si tieto tipy a bude dokonalá!

Ako pripraviť hnedú ryžu: Osvoj si tieto tipy a bude dokonalá!

Aj vy milujete ryžu? Táto príloha je v slovenskej kuchyni veľmi populárna a mnohí si bez nej nevieme ani len kulinárske umenie predstaviť. Aj klasická biela ryža však má svoje negatíva na ľudský organizmus a preto výživoví poradcovia odporúčajú zameniť ju za jej zdravšiu sestru.

Ako pripraviť hnedú ryžu tak, aby bola naozaj dokonalá, nebola tvrdkavá a bola plnohodnotnou náhradou toľko zbožňovanej bielej ryže? To sa dozviete v niekoľkých praktických tipoch.

Prečo jesť hnedú ryžu?

Možno sa pýtate, prečo by ste vôbec mali uvažovať o tom, že vašu stálicu zameníte za nejaký novodobý trend. Ako všetky celozrnné alternatívy potravín, aj prírodná hnedá ryža predstavuje zdravšiu a vyváženejšiu prílohu, ako obyčajná biela ryža.

Je bohatá na vlákninu a keďže je minimálne spracovaná, obsahuje oveľa viac vitamínov, minerálov aj antioxidantov. Hnedá ryža je skrátka zdravším “go to” v prípade, že sa chystáte na rizoto, soté s ryžou alebo dokonca aj koložvársku kapustu.

Účinky hnedej ryže:

  • je zdrojom horčíka, zinku, medu, vápnika, draslíka a mangánu,
  • obsahuje viaceré vitamíny skupiny B,
  • je zdrojom zložených sacharidov, vďaka čomu je skvelým zdrojom energie,
  • obsahuje aj bielkoviny a esenciálne aminokyseliny,
  • vďaka obsahu vlákniny priaznivo vplýva na tráviaci systém a pravidelné vyprázdňovanie,
  • zmierňuje problémy s plynatosťou,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • dobre zasýti, chráni pred návalmi vlčieho hladu,
  • je dobrou voľbou pri problémoch so vysokým cholesterolom,
  • je vhodná pri hypertenzii,
  • vďaka obsahu rôznych živín má priaznivý vplyv na pokožku.

Pozri aj: Už si jedla fialové zemiaky? Tak si pochuť na zdraví!

rozdiel medzi bielou a hnedou ryžou

Zdroj: Shutterstock®

Recept na dokonalú hnedú ryžu

Pomer ryža : voda

Dokonalá hnedá ryža potrebuje oveľa dlhší čas jej prípravy. Zabudnite na 17-minútovku v podobe bielej ryže a vyhraďte si na jej prípravu aspoň hodinu. Hnedú ryžu prepláchnite ako klasickú ryžu a odmerajte si pomer minimálne 1 : 1,5.

V tomto sa taktiež líši od svojej bielej sestry, ktorú zvyčajne pripravujeme v osvedčenom pomere 1 : 1. Ak chcete, aby bola ryža mokrejšia, pokojne pomer vody alebo vývaru zvýšte na 2 až 2,5. Všetko závisí od toho, aký máte radi výsledok. Ak zvyknete ryžu robiť na cibuľke, nebojte sa tak pripraviť aj hnedú ryžu. Nikdy nezabúdajte vodu osoliť!

Výber nástroja na prípravu hnedej ryže

V čom budete hnedú ryžu pripravovať, je kľúčové. Zvoľte nepriľnavú panvicu alebo rajnicu so širokým dnom. Zabezpečíte tak rovnomerné rozloženie ryže, tekutiny aj samotného tepla, čo zohráva dôležitú rolu. Chceme predsa, aby bola ryža rovnako mäkká a to do posledného zrnka.

Správna teplota pri príprave ryže

Hnedá ryža sa, podobne ako biela, pripravuje na miernom ohni za jemného bublania tekutiny - samozrejme s pokrievkou. Bublanie však musí prebiehať na najnižšej možnej teplote. Len tak zabezpečíte postupné odparovanie tekutiny na všetkých miestach panvice, rajnice či širokého hrnca.

Zaujme ťa: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

tajomstvo varenia hnedej ryže

Zdroj: Shutterstock®

Dôveruj, ale preveruj!

Ako sme už spomínali vyššie, hnedá ryža potrebuje na dokonalú konzistenciu dlhšiu tepelnú úpravu. Žiadnych 17 minút, čo je čas prípravy klasickej ryže, si na stopky nenastavujte. Hnedá ryža potrebuje tak 40 až 50 minút v bublotajúcom kúpeli, inak bude tvrdá a vy pokazíte celé jedlo. Pozor! Aj keď sú inštrukcie jasné, platí: Dôveruj, ale preveruj. 

Po 30 minútach otvorte pokrievku a ryžu skontrolujte, či sa nepripaľuje. Ak áno, prilejte trocha vody. Ak však dodržíte vyššie uvedený minimálny pomer ryže a tekutiny a taktiež odporúčanú teplotu, nemalo by sa vám to stať.

Vyskúšaj: Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!

hnedá ryža osvedčený recept

Zdroj: Shutterstock®

Ak dodržíte všetky tieto užitočné tipy na prípravu hnedej ryže, mala by sa vám podariť naozaj dokonalá zdravá príloha. Po vypnutí horáku nechajte ryžu pod pokrievkou ešte 5 minút „dôjsť”. Až potom ju odstavte zo sporáka a otvorte pokrievku. Pridajte prípadné koreniny a prehrabte ryžu vidličkou. Dostanete tak do nej vzduch, čím bude ešte vláčnejšia.

Aktualizované na 07. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 03.09.18 04:56

ĽŠ
karma
100.00

Zdravšia sestra s uvedenými typmi je naozaj dokonalá!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.09.18 21:38

JK
karma
100.00

Milujem rýžu no hnedú som este nejedla

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.09.18 16:04

AS
karma
108.00

hnedá ryža " nie je novodobý trend"..ja ju pripravujem už roky. Inak- ja pripravujem bielu ryžu s vodou 1 : 2, presne 21 minút- vtedy je akurát.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 01.10.18 07:33

ZB
karma
-1.00

Ďakujem za tip, hnedú ryžu som nikdy nevedela spraviť..

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 05.12.18 22:30

ZS
karma
100.00

hm ja som nad nou uz rozmyslala ale este som ju nerobila a ani nejedla...

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 14:53

KS
karma
133.00

Super rady, hnedá ryža je určite zdravšia a príde mi aj chutnejšia :-)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní