Nové zemiaky sú samé osebe veľmi chutné. Stačí ich uvariť alebo upiecť v šupke a servírovať s čerstvým mliekom, kúskom masla či tvarohu. Užite si ich v jednoduchých, ale skvelých jedlách. Tu sú osvedčené recepty.
Máme tu obdobie nových zemiakov, ktoré kúpime na trhu alebo si vykopeme vo vlastnej záhradke. Preto nezaškodí pár tipov na čistenie a tepelnú úpravu tejto potraviny.
V čom sú iné?
Nové zemiaky podliehajú rýchlemu kazeniu, preto si z nich nerobíme zásoby. Pri nákupe vyberáme len zdravé zemiaky. Šupka z nových zemiakov ide dole veľmi ľahko. Nepotrebujeme ani škrabku, stačí ostrejší nôž. Pre zjednodušenie tejto činnosti zemiaky pred čistením namočíme na dve hodinky do vody, ktorú prípadne osolíme. Variť ich môžeme aj so šupkou, ktorú po uvarení veľmi ľahko stiahneme dole. Táto alternatíva je dokonca najlepšia, pretože pod tenkou vrstvou sa nachádza najviac výživových látok. Podmienkou je však poctivé umytie a odstránenie všetkých zbytkov zeminy, ktorá by mohla byť zdrojom parazitov a baktérií.
Nové zemiaky varíme v menšom množstve vody 10 až 15 minút. Dlhšou dobou tepelnej úpravy sa oberáme o cenné látky a vitamín C. Pre vysoký obsah vody nie sú nové zemiaky vhodné na prípravu zemiakového pyré, smaženie alebo fritovanie.
Zaujme ťa: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!
Šalát z nových zemiakov so šunkou a rukolou
Potrebujeme (4 porcie):
- 850 g malých nových zemiakov;
- 120 g sušenej šunky;
- 1 zväzok rukoly;
- 250 g cherry paradajok;
- 1 PL dijonskej horčice;
- 1 PL medu;
- 1 strúčik cesnaku;
- soľ;
- čierne mleté korenie;
- 1 PL vínneho octa;
- 4 – 5 PL olivového oleja.
Postup:
Očistené zemiaky dajte variť do vriacej osolenej vody. Medzitým pripravte zálievku z horčice, medu, soli, korenia a prelisovaného cesnaku. Potom za pomoci metličky pridávajte ocot a po častiach olej. Na teplé, pokrájané zemiaky nalejte zálievku a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte natrhanú šunku, rukolu a pokrájané rajčiny.
Bude ťa zaujímať
Slaninové zemiaky
Potrebujeme (4 porcie):
- 20 malých nových zemiakov;
- 10 širších plátkov slaniny;
- pár stoniek rozmarínu.
Postup:
Plátky slaniny rozpoľte. Omotajte ich okolo umytých zemiakov a pripevnite špáratkom. Balíčky položte na stonky rozmarínu a pečte na 190 stupňoch zhruba 50 minút. Slanina by mala byť chrumkavá a zemiaky mäkké. Medzi zemiaky tiež môžeme dať pár lístkov šalvie alebo inej bylinky.
Bude ťa zaujímať
Zemiakové kari s hráškom a kokosovým mliekom
Potrebujete (4 porcie):
- 700 g nových zemiakov;
- 2 PL oleja;
- 1 cibuľu;
- 1 mrkvu;
- soľ;
- korenie;
- 2 PL kari korenia;
- 1 PL hladkej múky;
- 400 ml kokosového mlieka;
- 400 g mrazeného hrášku;
- 1 hrsť posekaného koriandru;
- 1 limetka.
Postup:
Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a nechajte so zemiakmi 10 minút dusiť. Potom osoľte, okoreňte, posypte kari korením a múkou a nechajte spojiť s tukom. Zalejte vývarom a kokosovým mliekom a nechajte 10 minút variť. Pridajte hrášok a dolaďte korením.
- Anketa
KTORÝ RECEPT VYSKÚŠATE?
Odpovedalo 127 ľudí