Ako pripraviť nové zemiaky? 3 skvelé recepty, ktoré musíš vyskúšať

Ako pripraviť nové zemiaky? 3 skvelé recepty, ktoré musíš vyskúšať

  • 48
  • 4

Nové zemiaky sú samé osebe veľmi chutné. Stačí ich uvariť alebo upiecť v šupke a servírovať s čerstvým mliekom, kúskom masla či tvarohu. Užite si ich v jednoduchých, ale skvelých jedlách. Tu sú osvedčené recepty.

Máme tu obdobie nových zemiakov, ktoré kúpime na trhu alebo si vykopeme vo vlastnej záhradke. Preto nezaškodí pár tipov na čistenie a tepelnú úpravu tejto potraviny.

V čom sú iné?

Nové zemiaky podliehajú rýchlemu kazeniu, preto si z nich nerobíme zásoby. Pri nákupe vyberáme len zdravé zemiaky. Šupka z nových zemiakov ide dole veľmi ľahko. Nepotrebujeme ani škrabku, stačí ostrejší nôž. Pre zjednodušenie tejto činnosti zemiaky pred čistením namočíme na dve hodinky do vody, ktorú prípadne osolíme. Variť ich môžeme aj so šupkou, ktorú po uvarení veľmi ľahko stiahneme dole. Táto alternatíva je dokonca najlepšia, pretože pod tenkou vrstvou sa nachádza najviac výživových látok. Podmienkou je však poctivé umytie a odstránenie všetkých zbytkov zeminy, ktorá by mohla byť zdrojom parazitov a baktérií.

Nové zemiaky varíme v menšom množstve vody 10 až 15 minút. Dlhšou dobou tepelnej úpravy sa oberáme o cenné látky a vitamín C. Pre vysoký obsah vody nie sú nové zemiaky vhodné na prípravu zemiakového pyré, smaženie alebo fritovanie.

Zaujme ťa: Veľká chyba pri spracovaní kuraciny: Môže ťa dostať až do nemocnice!

Šalát z nových zemiakov so šunkou a rukolou

Zdroj: Shutterstock®

Šalát z nových zemiakov so šunkou a rukolou

Potrebujeme (4 porcie):

  • 850 g malých nových zemiakov;
  • 120 g sušenej šunky;
  • 1 zväzok rukoly;
  • 250 g cherry paradajok;
  • 1 PL dijonskej horčice;
  • 1 PL medu;
  • 1 strúčik cesnaku;
  • soľ;
  • čierne mleté korenie;
  • 1 PL vínneho octa;
  • 4 – 5 PL olivového oleja.

Postup:

Očistené zemiaky dajte variť do vriacej osolenej vody. Medzitým pripravte zálievku z horčice, medu, soli, korenia a prelisovaného cesnaku. Potom za pomoci metličky pridávajte ocot a po častiach olej. Na teplé, pokrájané zemiaky nalejte zálievku a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte natrhanú šunku, rukolu a pokrájané rajčiny.

ako na nove zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Slaninové zemiaky

Potrebujeme (4 porcie):

  • 20 malých nových zemiakov;
  • 10 širších plátkov slaniny;
  • pár stoniek rozmarínu.

Postup:

Plátky slaniny rozpoľte. Omotajte ich okolo umytých zemiakov a pripevnite špáratkom. Balíčky položte na stonky rozmarínu a pečte na 190 stupňoch zhruba 50 minút. Slanina by mala byť chrumkavá a zemiaky mäkké. Medzi zemiaky tiež môžeme dať pár lístkov šalvie alebo inej bylinky.

nove zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zemiakové kari s hráškom a kokosovým mliekom

Potrebujete (4 porcie):

  • 700 g nových zemiakov;
  • 2 PL oleja;
  • 1 cibuľu;
  • 1 mrkvu;
  • soľ;
  • korenie;
  • 2 PL kari korenia;
  • 1 PL hladkej múky;
  • 400 ml kokosového mlieka;
  • 400 g mrazeného hrášku;
  • 1 hrsť posekaného koriandru;
  • 1 limetka.

Postup:

Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a nechajte so zemiakmi 10 minút dusiť. Potom osoľte, okoreňte, posypte kari korením a múkou a nechajte spojiť s tukom. Zalejte vývarom a kokosovým mliekom a nechajte 10 minút variť. Pridajte hrášok a dolaďte korením.

- Anketa

KTORÝ RECEPT VYSKÚŠATE?

Odpovedalo 82 ľudí  

Šalát z nových zemiakov so šunkou a rukolou
18%
Slaninové zemiaky
68%
Zemiakové kari s hráškom a kokosovým mliekom
13%

  • 48
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Katarína Konečná 06.06.20 09:04

KK
karma
130.00

ja robím nové zemiaky na osmaženej cibulke s mletou paprikou, to som zdedila recept po mame, jednoduché a výborne chutia

  • 1
Odpovedať

Darina Božiková 07.06.20 16:31

DB
karma
112.00

nové zemiaky s kyslým mliekom-výborná večera,ktorú si pamätám z detstva.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.06.20 17:08

MM
karma
117.00

už sa na ne teším - ako aj na inú zeleninu - z našej záhrady

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 09.06.20 12:12

DB
karma
117.00

Nové zemiačky majú nezameniteľnú chuť, mám ich veľmi rada len tak uvarené, poliate maslom a čerstvou petržlenovou vňaťou

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dezerty

RECEPT: Kokosovo-malinové muffiny bez múky

  • 13
  • 1
  • 07.05.2020
Bezmäsité jedlá

Recept na pesto z medvedieho cesnaku: Najlepší, aký si kedy jedla!

  • 212
  • 1
  • 25.03.2020
Dezerty

RECEPT: Cícerová bábovka s orechmi

  • 84
  • 6
  • 13.06.2020
TOPlist