Registrácia Prihlásenie

Ako pripraviť špargľu? Nauč sa ju pripraviť správne a chutne!

Ako pripraviť špargľu? Nauč sa ju pripraviť správne a chutne!

  • 64
  • 0

Možno ste o tom ani nevedeli, no špargľa, ako ju poznáme, je vlastne mladý výhonok rastliny s názvom asparágus lekársky. Tieto výhonky sú zberané spravidla v apríli a máji a konzumované ako zelenina. Je pritom, množstvo dôvodov, prečo zaradiť špargľu do jedálnička, a to aspoň počas jej sezóny. Obsahuje napríklad bielkoviny, vlákninu, mnohé vitamíny skupiny B aj zinok či horčík. Pôsobí protizápalovo, pozitívne vplýva na proces trávenia a je vítanou súčasťou stravy aj pri problémoch s vysokým tlakom.

Ak sa špargľu rozhodnete zaradiť do jedálnička, možno sa pozastavíte nad otázkou, ako túto netradične vyzerajúcu zeleninu vlastne pripraviť. Známe sú mnohé recepty zo špargle, ktoré sa oplatí vyskúšať. Pokojne ju však stačí len uvariť a použiť ako prílohu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako si pripraviť zelenú aj bielu špargľu, ako ich uvariť a čo ďalšie sa s nimi dá urobiť!

Pozri aj: Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!

príprava špargle

Zdroj: Shutterstock®

Ako špargľu očistiť?

Pred tepelnou úpravou si špargľu musíte pripraviť. Výhonky bielej aj zelenej špargle je najskôr potrebné poriadne umyť, potom prichádza na rad lúpanie a šúpanie. Ako prvé z drevnatej základne výhonkov odrežeme aspoň dva centimetre. Potom použijeme škrabku na zemiaky a smerom od hlavičky nadol po takmer celej dĺžke špargľu ošúpeme. Hlavičku nešúpeme, skôr sa len dôkladne zbavujeme drevnatých častí v spodnej tretine výhonku.

Ak máte mladučkú čerstvú zelenú špargľu, čistiť ju vôbec nemusíte. Má jedinečnú sladkastú chuť. Pri bielej špargli postupujeme trochu inak. Taktiež ju najskôr umyjeme, ošúpeme ju však úplne celú. Špargľu vždy šúpeme dôkladne, aby sme predišli jej horkosti. Takto očistená špargľa je už pripravená na tepelné spracovanie.

varenie špargle

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju správne uvariť?

Očistenú a ošúpanú špargľu môžete v prvom rade uvariť. Ide v podstate o úplne základný recept na jej prípravu. Nič sa nestane, ak špargľu jednoducho uvaríte v osolenej vode. Tradične sa však výhonky varia vo viazaničkách. Ak to chcete skúsiť, musíme si pripraviť dostatočne vysoký hrniec. Dnes sú dokonca už dostupné aj špeciálne hrnce na varenie špargle. Postačí vám však akýkoľvek, len musí byť vyšší, pretože by v ňom mala špargľa stáť, pričom špičky hlavičiek zostávajú neponorené.

Tie sa dostatočne uvaria v pare a zároveň sa nerozvaria, kým sa budú variť hrubšie časti zeleniny. Jednoducho povedané, výhonky sa takto uvaria rovnomerne. Než dáte špargľu variť do vriacej vody, asi 8 až 10 výhonkov zviažte kuchynskou niťou. Viazaničku postavíme do hrnca a necháme variť pri vysokej teplote. Mladá čerstvá zelená špargľa je hotová už za 5 či 6 minút. Hrubšie výhonky môžu potrebovať o pár minút viac. O čosi dlhšie sa varí aj biela špargľa. Špargľu vo všeobecnosti vždy varíme len do polomäkka. Mala by byť mäkká, no stále pevná, nie rozvarená. Jej mäkkosť môžete skúsiť tak, že nožom pichnete do hrubého konca výhonku.

špargľa na pare

Zdroj: Shutterstock®

Na pare či na panvičke?

Uvarenú špargľu môžete vždy použiť ako zdravú a chutnú prílohu k rôznym pokrmom. Sú však aj mnohé ďalšie spôsoby jej prípravy. Vyskúšať môžete varenie na pare, čo je veľmi šetrné tepelné spracovanie potravín. Takýmto varením si potraviny uchovávajú veľké množstvo dôležitých živín aj prirodzenú chuť. Špargľu môžete v parnom hrnci alebo klasickom hrnci s parákom pripraviť podobne, ako akúkoľvek inú zeleniny. Dĺžka varenia v pare závisí hlavne na hrúbke výhonkov. Zelenina môže byť hotová už za 6 až 8 minút. Kontrolujte jej mäkkosť.

Pri varení na pare sa nebojte použiť olivový olej aj rôzne bylinky pre zvýraznenie chuti. Okrem varenia vo vode a na pare môžete skúsiť aj pečenie či grilovanie. Veľmi ľahká a rýchla je príprava na panvici. Nechajte rozpáliť olivový olej, pridajte pretlačený strúčik cesnaku a následne výhonky. Opekajte ich opäť do polomäkka. Na dochutenie môžete použiť soľ i rôzne bylinky. 

Odporúčame: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!


  • 64
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!
Zdravie

Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!

  • 158
  • 3
  • 07.04.2020
Zafarbená bielizeň alebo vreckovka: Ako riešiť nehody v práčke?
Domácnosť

Zafarbená bielizeň alebo vreckovka: Ako riešiť nehody v práčke?

  • 39
  • 2
  • 14.02.2020
Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!
Domácnosť

Neobyčajné izbové rastliny: Jednu z nich musíš mať aj ty!

  • 126
  • 8
  • 02.05.2020
TOPlist